Retele de Calculatoare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Retele de Calculatoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

CAPITOLUL I

SISTEM DE TELEPRELUCRARE

Sistemul de teleprelucrare este o colectie de echipamente si software compatibile, care permit realizarea unei comunicatii între doua locatii amplasate la distanta în vederea prelucrarii datelor.

Partile componente ale unui sistem de teleprelucrare:

-calculatoarele, ca resurse de prelucrare si memorare a datelor;

-teminalele sau orice dispozitiv prin care face introducerea (emitatoare) sau primirea (receptoare) datelor în sistem;

-canalele de comunicatii, care asigura legatura între componentele emitatoare si receptoare, prin utilizarea a diferite mijloace media (linii telefonice clasice, fibra opticã, cablu coaxial, unde electromagnetice);

-echipamente de comunicatii, care asigurä realizarea comunicarii prin canalul de comunicatii: modemul, multiplexor-ul/demultiplexorul, controlerul, procesorul frontal de comunicatii (front-end processor);

-software-ul de comunicati, prin care se realizeaza toate functiile cerute de o comunicare sigurä, reprezentat de proceduri si protocoale de standard sau asigurate la cerere, prin specificatii de realizare.

Fig.1 Schema elementelor fizice si software ale unui sistem de teleprelucrare:

Canale, linii si noduri de comunicatie

Schimbul de date între statiile retelelor de caculatoare este efectuat de reteaua de transfer de date, numita si subretea. O subretea consta din canale de transfer de date si noduri de comutatie, ce opereaza conform unui ansamblu de produse program speciale. La rîndul sau un canal de transfer date este format din perechea de echipamente de terminatie a circuitului de date si canalul de comunicatie ce le interconecteaza. Echipamentele de terminatie a circuitului de date asigura acordarea spectrala si de amplitudine a semnalelor statiei si a canalului de comunicatie si, de asemenea, veridicitatea necesara a transferului de date. Pentru canalele analogice, functiile echipamentelor de terminatie a circuitului de date sunt realizate de modemuri.

Canal de comunicatie sau circuit de date este mediul fizic prin care se transmit semnalele. Canalele de comunicatie se separa în cadrul liniilor de comunicatie prin multiplexare, utilizînd echipamente speciale. În cadrul unei linii de comunicatie pot fi separate mai multe canale.

Liniile de comunicatie pot fi: fire deschise (din otel, din cupru sau bimetalice, fire cablate, cabluri coaxiale, cabluri optice, linii cu microunde si cosmice (prin satelit).

Perechi torsadate (twisted pair) sunt mai multe perechi de fire învelite într-o aceeasi manta, fiecare pereche împletita în spirala. Prin torsadare se împiedica aparitia inductiilor parazite reciproce în cele doua fire ale perechii.

Se deosebesc perechi ecranate (shielded twisted pair - STP) si neecranate (unshielded twisted pair - UTP). La STP ecranul este legat la potentialul pamântului si suplimentar fiecare pereche este ecranata separat pentru a împiedica inductia în/din perechile vecine.

Avantaje ale cablurilor torsadate:

-preturi mici;

-usor de pozat, foarte flexibil;

-se pot utiliza cabluri de telefonie (nefolosite anterior, sau refolosite);

-se gasesc mai multe perechi în acelasi cablu.

Dezavantaje ale cablurilor torsadate:

-influenta mai mare a perturbatiilor electrice decât la alte medii;

-nu se pot trasmite date la distante mari fara amplificare;

-capacitate de transfer mica;

-extindere spatiala mica a retelei;

-largime de banda îngusta (10MHz).

Pentru extinderi mai mari 300 m si viteze peste 10Mbit/s este obligatorie folosirea STP si nu UTP.

Fig.2 Cablu torsadat:

Cablu coaxial consta dintr-un fir (coax cabluri) sau doua fire (twinax cabluri) interioare unui cablu ecranat. Firul interior este inserat într-un material plastic, acesta la rândul lui ecranat si izolat.

Avantaje ale cablului coaxiale:

-adecvate pentru transmisia de înalta frecventa;

Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de Calculatoare.doc

Alte informatii

Referat despre retele (facultate)