Retele fara Fir - Wireless

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Retele fara Fir - Wireless.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Generalitati 2
PAN-uri fara fir 4
LAN-uri fara fir 5
MAN-urile fara fir 7
WAN-uri fara fir 8
Concluzii 9
Bibliografie 10

Extras din document

Generalitati

De cateva zeci de ani, oamenii folosesc retelele de calculatoare pentru a interconacta calculatoare personale(PC-uriu)si servere in firme,universitati si orase.Insa, a avut loc o evolutie in directia folosirii retelelor fara fir. De fapt ,in present sunt disponibile interfete fara fir pentru utilizarea serviciilor de retea care ne permit sa folosim posta electronica si aplicatii de acces si sa navigam pe Internet aproape din orice loc ne-am afla.

Aceste aplicatii fara fir le-au oferit oamenilor posibilitatea de a-si extinde locul de munca intr-un mod care produce beneficii semnificative.Cei care calatoresc pentru afaceri,de exemplu ,pot raspunde la mesajele e-mail in timp ce asteapta decolarea avionului, pe aeroport.proprietarul unei locuinte poate sa partajeze cu usurinta o conexiune comuna la Internet intre mai multe PC-uri si laptopuri, fara sa instaleze cabluri.

Retelele fara fir joaca un rol crucial in viata oamenilor, fie ca acestia se afla la serviciu,acasa sau in spatiile publice.chiar daca o retea fara fir are un scop simplu,acela de a realize o legatura intre utilizatori si sursele de informative,fara a fi utilizate cabluri,conceptele critice privitoare la retelele fara fir trebuie sa fie insusite inainte de a intelege cum opereaza acestea.

O retea fara fir asigura posibilitatea utilizatorilor de a comunica si de a accesa informatiile, fara folosirea cablurilor.acest lucru ofera libertatea de miscare si capacitatea de a extinde aplicatiile in diferite parti ale cladirii,ale unui oras,sau aproape oriunde in lume.De exemplu,cei care acceseaza Internetul de acasa pot face la fel dintr-un loc linistit, departe de copii galagiosi,sau din fata televizorului, cu toata familia alaturi.Retelele fara fir permit oamenilor sa interactioneze prin intermediul e-mail-urilor sau al navigarii pe Internet, dintr-o locatie preferata.

Retelele fara fir sunt utilizate de multi ani. De fapt,formele incipiente ale comunicarii fara fir include si acoperirea si descoperirea focului cu pieile de bizon,de catre indienii nord-americani ,pentru a transmite, cu ajutorul fumului, semnale catre semenii aflati la mari distante.De asemenea folosirea pulsurilor de lumina pentru a transmita informatii intre nave,prin codul Morse, a fost si este inca o forma importanta de comunicare. Desigur ca telefoanele mobile constituie si acestea o forma de comunicare fara fir foarte raspandita astazi, prin care oamenii pot vorbii intre ei cand se afla in diferite parti ale lumii.

Exista multe tipuri de comunicatii fara fir, insa atributul distinctive al retelei fara fir este acela ca schimbul de informatii se realizeaza intre dispositive de calcul.Aceste dispositive includ:asistenti digitali personali(personal digital assistant-PDA),laptopuri, calculatoare personale(PC),servere si imprimante.Dispozitivele de calcul poseda procesor,memorie si o modalitate de realizare a unei interfete cu un anumit tip de retea.Telefoanele mobile traditionale nu corespund acetei definitii a dispozitivelor de calcul,insa, telefoanele mobile de generatie mai noua si chiar si echipamentele audio(cum sunt castile fara fir)au inceput sa incorporeze putere de calcul si adaptoare de retea.In cele din urma majoritatea produselor electronice vor oferii posibilitaeta de conectare la retele fara fir.

Ca si in cazul retelelor bazate pe cablu sau pe fibra optica,retelele fara fir transporta informatia intre dispositive de calcul.Informatia se poate prezenta sub forma mesajelor e-mail, a paginilor Web, a inregistrarilor din bazele de date sau a fisierelor audio sau video.In cele mai multe cazuri, retelele fara fir transfera date,cum ar fi mesajele e-mail sau fisierele insa imbunatatirea perfomantelor acestora a condus la posibilitatea de a realiza si comunicatii audio si video.Retelele fara fir folosesc atat unde radio cat si unde infrarosii ca mediu de comunicare intre utilizatori,servere si baze de date.Aceste mijloace de comunicare sunt invizibile pentru ochiul uman. In plus, mediul efectiv(aerul) este transparent pentru utilizator.Majoritatea produatorilor integreaza acum placi de retea fara fir (NIC-uri,numite si adaptoare) si antene in dispozitivele de calcul fara ca acest lucru sa fie vizibil pentru utilizator.Acest lucru face ca aceste dipozitive de calcul sa fie mobile si usor de utilizat.

Retelele fara fir se impart in cateva categorii, in functie de marimea ariei fizice pe care o pot acoperi.Urmatoarele tipuri de retele fara fir satisfac necesitatile diversilor utilizatori:

• Retea personala fara fir(Wireless personal-area network sau PAN);

• Retea locala fara fir(Wireless local-area network sau LAN) ;

• Retea metropolitana fara fir(Wireless metropolitan-area network sau MAN);

• Retea extinsa fara fir (Wireless wide-area network sau WAN).

Acesti termini sunt, pur si simplu, o extensie a numelor tipurilor principale de retele pe baza de cabluri(cum sunt LAN-urile si WAN-urile)care erau utilizate acum ani buni inainte de aparitia retelelor fara fir.

Tip Arie de acoperire Performanta Standarde Aplicatii

PAN fara fir Incapere Medie Bluetooth,IEEE 802.15 si IrDA Inlocuirea cablurilor pentru periferice

LAN fara fir Cladire sau complex de cladiri Inalta IEEE 802.11 Wi-Fi si Hiper LAN Extensii mobile ale retelelor cu cabluri

MAN fara fir Oras Inalta Brevet, IEEE 802.16 si WIMAX Retele fara fir fixe, intre domicilii si sedii de compani si Internet

WAN fara fir Globala Scurta CDPD si Cellular 2G,2.5G sau 3G Acces mobil la Internet din zone exteroiare unor locatii

PAN-uri fara fir

PAN-urile fara fir au o raza de acoperire relative scurta(pana in 17m)si sunt cele mai eficinte pentru a satisface necesitatile de transmisie pentru o incapere relative mica sau o arie personala.Performantele unei retele PAN fara fir sunt medii, avand o viteza de transmisie a datelor de pana la 2Mb/s.Aceste caracteristici o recomanda pentru inlocuirea cablurilor in multe situatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Retele fara Fir - Wireless.docx