Scurta Comparatie intre Doua Sisteme de Operare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Scurta Comparatie intre Doua Sisteme de Operare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Noţiuni introductive despre sistemele de operare 3
Definiţia sistemului de operare 3
Caracteristicile unui sistem de operare 3
Funcţiile unui sistem de operare 4
Scurtă comparaţie între 2 importante sisteme de operare 4
Sistemul de operare Windows 4
Sistemul de operare Linux 8
Concluzii 11

Extras din document

Noţiuni introductive despre sistemele de operare

Definiţia sistemului de operare

Un sistem de operare este un sistem de programe care gestionează resursele hardware din cadrul unui sistem de calcul şi realizează suportul de bază pe care programele de aplicaţie pot fi scrise şi executate folosind eficient resursele acelui sistem de calcul .

Caracteristicile unui sistem de operare

Sistemul de operare este o colecţie de programe (sistem de programe) care are două componente principale:

- Nucleul ( programele de bază ),ce se încarcă de pe harddrive în memoria internă la pornirea sistemului de calcul şi realizează :

- legătura cu rutinele BIOS,

- legătura ce cererile programelor de aplicaţie şi

- gestionează resursele sistemului de calcul necesare în timpul executării programelor de aplicaţie ale utilizatorilor ;

- Comenzile / programele utilitare sunt cele care realizează servicii pentru utilizarea eficientă a resurselor sistemului de calcul .

Câteva dintre trăsăturile mai importante referitoare la sistemul de operare sunt:

- Sistemul de operare este o maşină virtuală (extinsă), adică el transformă operaţiile de nivel înalt efectuate de programator în operaţii reale care ţin seama de detaliile de programare a dispozitivelor hardware.

- Sistemul de operare este administrator de resurse, el gestionează procesele, memoriile, dipozitivele periferice, alocându-le pe rând programelor care sunt în competiţie pentru a le ocupa.

- Sistemul de operare are o interfaţă cu programele utilizator realizată printr-o mulţime de „instrucţiuni extinse” (“extended instructions”) numite „apeluri de sistem” („system call”) aparţinând sistemului de operare . Cele două concepte importante cu care operează apelurile de sistem sunt:

- procesul

- fişierul

Funcţiile unui sistem de operare

Funcţia de bază a unui sistem de operare este “ascunderea” complexităţii hardware prin furnizarea unui set de instrucţiuni mult mai accesibil şi suprimat de detalii pentru comanda dispozitivelor periferice.

Funcţiile generale ale unui sistem de operare sunt următoarele:

- funcţia de comandă şi control a execuţiei programelor utilizatorilor;

- funcţia de gestiune a memoriei evidenţiază resursele de memorie utilizate, realizează alocarea/dealocarea memoriei şi asigură un sistem de protecţie a datelor şi programelor;

- funcţia de gestiune a procesorului analizează şi decide ce proces va utiliza procesorul realizând alocarea şi ulterior dealocarea acestuia la expirarea cuantei de timp sau la finalizarea execuţiei programului, prelucrează şi modifică starea fişierelor şi programelor;

- funcţia de gestiune a dispozitivelor periferice, iniţializează şi verifică starea resurselor sistemului de calcul, formatează hard disk-ul, formatează floppy disk-ul, defineşte structura sistemului de fişiere şi gestionează şi asigură partajarea resurselor sistemului de calcul

Scurtă comparaţie între 2 importante sisteme de operare

Sistemele de operare cele mai utilizate sunt cele din familia Windows (Windows 9x, NT, 2000, ME), UNIX (Linux, BSD, UNIX) şi Macintosh. În afara acestora există sute de alte sisteme de operare disponibile, majoritatea dintre ele fiind create cu un scop precis (folosite în robotică, sisteme de control în timp real, etc.).

Sistemul de operare Windows

Primul sistem Microsoft Windows (versiunea 1.01) a fost disponibil pe piaţă pentru cumpărare pe 20 noiembrie 1985. De atunci produsul a fost îmbunătăţit continuu, pe 1 noiembrie 1987 având loc lansarea produsului Windows 2.02. Pe 27 mai 1988 Microsoft scoate pe piaţă Windows/286 şi Windows/386 (versiunea 2.1 în variante optimizate pentru procesoarele Intel 286 şi Intel 386). La 28 mai 1990 a avut loc lansarea lui Windows 3.0, acesta vânzându-se în peste 10 milioane de copii. Windows 3.1 a fost făcut disponibil pentru cumpărători în aprilie 1992. Această nouă versiune s-a vândut în peste 3 milioane de copii în primele două luni. Microsoft Windows 3.1 a urmat în martie 1992, ca apoi Windows for Workgroups 3.1 să apară pe piaţă în octombrie 1992 (şi în decembrie 1993, versiunea 3.11).

Fisiere in arhiva (1):

  • Scurta Comparatie intre Doua Sisteme de Operare.doc