Securitatea Retelelor

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Securitatea Retelelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Securitatea retelelor. Viermele Internetului

Internet este o structura deschisa, la care se poate conecta un numar mare de calculatoare fiind deci greu de controlat. De aceea putem vorbi de vulnerabilitatea retelelor manifestata pe variate planuri. Un aspect crucial al retelelor de calculatoare, în special al comunicatiilor prin Internet îl constituie securitatea informatiilor.

Categorii de atacuri asupra retelelor

Amenintarile la adresa securitatii unei retele de calculatoare pot avea urmatoarele origini: dezastre sau calamitati naturale, defectari ale echipamentelor, greseli umane de operare sau manipulare, fraude. Primele trei tipuri de amenintari sunt accidentale, în timp ce ultima este intentionata. Câteva studii de securitate a calculatoarelor estimeaza ca jumatate din costurile implicate de incidente sunt datorate actiunilor voit distructive, un sfert dezastrelor accidentale si un sfert greselilor umane. Acestea din urma pot fi evitate sau, în cele din urma, reparate printr-o mai buna aplicare a regulilor de securitate (salvari regulate de date, discuri oglindite, limitarea drepturilor de acces).

În amenintarile datorate actiunilor voite, se disting doua categorii principale de atacuri: pasive si active.

1) Atacuri pasive - sunt acelea în cadrul carora intrusul observa informatia ce trece -prin "canal", fara sa interfereze cu fluxul sau continutul mesajelor. Ca urmare, se face doar analiza traficului, prin citirea identitatii partilor care comunica si "învatând" lungimea si frecventa mesajelor vehiculate pe un anumit canal logic, chiar daca continutul acestora este neinteligibil. Atacurile pasive au urmatoarele caracteristici comune:

- Nu cauzeaza pagube (nu se sterg sau se modifica date);

- Încalca regulile de confidentialitate;

- Obiectivul este de a "asculta" datele schimbate prin retea; .

- Pot fi realizate printr-o varietate de metode, cum ar fi supravegherea legaturilor telefonice sau radio, exploatarea radiatiilor electromagnetice emise, rutarea datelor prin noduri aditionale mai putin protejate.

2) Atacuri active - sunt acelea în care intrusul se angajeaza fie în furtul mesajelor, fie -in modificarea, reluarea sau inserarea de mesaje false. Aceasta înseamna ca el _ poate sterge, întârzia sau modifica mesaje, poate sa faca inserarea unor mesaje â false sau vechi, poate schimba ordinea mesajelor, fie pe o anumita directie, fie pe -ambele directii ale unui canal logic. Aceste atacuri sunt serioase deoarece modifica starea sistemelor de calcul, a datelor sau a sistemelor de comunicatii. Exista . urmatoarele tipuri de amenintari active:

- Mascarada - este un tip de atac în care o entitate pretinde a fi o alta entitate. De exemplu, un utilizator încearca sa se substitue altuia sau un serviciu pretinde a fi un alt serviciu, în intentia de a lua date secrete (numarul cartii de credit, parola sau cheia algoritmului de criptare). O "mascarada" este însotita, de regula, de o alta amenintare activa, cum ar fi înlocuirea sau modificarea mesajelor;

- Reluarea - se produce atunci când un mesaj sau o parte a acestuia este reluata (repetata), în intentia de a produce un efect neautorizat. De exemplu, este posibila reutilizarea informatiei de autentificare a unui mesaj anterior. În conturile bancare, reluarea unitatilor de date implica dublari si/sau alte. modificari nereale ale valorii conturilor;

- Modificarea mesajelor - face ca datele mesajului sa fie alterate prin modificare, inserare sau stergere. Poate fi folosita pentru a se schimba beneficiarul unui credit în transferul electronic de fonduri sau pentru a modifica valoarea acelui credit. O alta utilizare poate fi modificarea câmpului destinatar/expeditor al postei electronice;

Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea Retelelor.doc