Securitatea sistemelor informatice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 7355
Mărime: 50.78KB (arhivat)
Publicat de: Medeea F.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Abstract

Pentru realizarea acestei lucrări am utilizat diverse cursuri de specialitate, lucări specifice domeniului, precum și legislația în vigoare.

Informația este o materie primă indispensabilă autonomiei deciziei și succesului oricărei politici. Pentru satisfacerea intereselor de securitate natională, dominarea spectrului de informațional este la fel de critică precum era, și este încă, ocuparea terenului sau dominarea spatiului aerian în strategia și tactica militară.

Ca metodă de cercetare am ales metoda calitativă, întrucât aceasta este interactivă și răspunde la întrebările „cum?” și „de ce?”.

Scopul lucrării este constă în delimitarea noțiunilor de securitate a sistemelor informatice și securitate informațională, identificarea cauzelor și condițiilor care favorizează lezarea securității sistemelor informatice, în vederea elucidării recomandărilor privind măsurile de asigurare a securității sistemelor informatice, care stau la baza siguranței informaționale. Totodată, în cadrul lucrării se propune să se definească conceptul de sistem de protecție a informației computerizate, precum și de identificat pilonii care stau la baza organizării unei protecții de rigoare a sistemelor informatice.

Cuvinte-cheie: informația, securitate națională, securitatea sistemelor informatice, securitate informațională, informația computerizată

Introducere

Informația este în mileniul III adevarată bogăție a națiunilor și o sursă reală de putere. Ca orice bogăție însă, atrage „hoți”, conștienți că orice sistem informațional este vulnerabil. Atacurile informationale nu au întotdeauna ca miză furtul, ci - în multe cazuri - crearea unei stări de haos în sistem.

Informația în sine, ajunge să fie privită ca o armă foarte valoroasă, în mod paradoxal una imaterială, care poate ajuta în mod decisiv la impunerea voinței proprii într-un conflict. Războiul, mai ales cel de succes, nu a putut fi purtat niciodată fără o minimă cunoaștere a adversarului și de aceea spionajul este vechi de când lumea. Astăzi mai mult ca oricând nevoia de cunoaștere (în general) este de o importanță vitală pentru a avea succes. Accesul la informații a devenit o armă cu două tăișuri, odată cu apariția internetului la începutul anilor '90. Internetul micșorează distanțele dintre indivizi, dintre civilizații, dintre oameni și statele în care trăiesc. Posibilitățile de a cunoaște cresc exponențial odată cu numărul celor care pot cunoaște, astfel necesitatea protecției informațiilor crește odată cu accesul la informații.

Odată cu dezvoltarea și extinderea sferei de aplicare a instrumentelor de tehnologie informatică, problema asigurării securității în sistemele informatice și protecția informațiilor devine acută din mai multe motive obiective. Astfel, cu trecerea timpului se face tot mai evidentă creșterea încrederii în sistemele informatice și tehnologiile informaționale. Aceștia sunt însărcinați cu cele mai importante sarcini, de calitatea cărora depinde viața și bunăstarea multor oameni. Sistemele informatice controlează procesele tehnologice din întreprinderi și sistemele energetice, mișcarea aeronavelor și a rachetelor, realizează operațiuni financiare și procesează informații clasificate.

Și totuși, când vorbim despre securitatea sistemelor informatice, în multe organizații există un decalaj între conștientizarea nevoilor de securitate și respectarea măsurilor de securitate. Acest fapt se explică prin însuși concepțiile greșite asupra procesului de asigurare a securității informaționale, care pot rezulta în implementarea unor soluții ineficiente.

Zi de zi, au loc atacuri pe internet menite să afecteze sisteme informatice, site-uri și rețele, dar adesea este dificil de a vizualiza acest tip de activitate. Atacurile cibernetice sunt lucruri abstracte despre care auzim în timp sau după ce s-au întâmplat.

Analiza amenințărilor la adresa sistemelor informatice și consecințele impactului acestora arată că obiectivele lor finale sunt denaturarea informațiilor, încălcarea procedurilor de schimb de informații, precum și încălcarea procedurilor de gestionare a componentelor de rețea sau a întregii rețele.

I. SISTEMUL DE SECURITATE AL INFORMAȚIILOR

Odată cu trecerea spre prelucrarea masivă a datelor cu ajutorul calculatoarelor electronice, ca urmare a volumului mare al investițiilor și a transferării „grijii” informației către sistemele electronice de calcul, s-a pus într-un alt context problema protejării noilor averi, fizice și informaționale. Totul trebuie pornit de la schimbarea opticii privind gestiunea fizică a noilor averi, dar și de la valorificarea pe multiple planuri a datelor memorate, încercându-se să se obțină alte dimensiuni ale funcției de informare a conducerii, prin utilizarea informațiilor arhivate și păstrate în alte condiții.

În vederea obținerii noilor performanțe, datele prelucrate sunt supuse unor operațiuni suplimentare în faza de culegere, astfel încât să poată fi valorificate ulterior pe mai multe planuri. Prelucrarea datelor din două sau mai multe documente operative în unul sau mai multe fișiere, având suport de înregistrare specific noii variante de prelucrare, constituie o îndepărtare vizibilă de modul tradițional de păstrare a documentelor primare, de gestionare a lor, și duce la apariția mai multor persoane care pot accesa aceleași date. Mai mult, prin agregarea înregistrărilor anterioare, pot rezulta chiar informații noi.

Cum noile resurse fizice ale sistemelor de calcul sunt destul de scumpe, se constată o tendință de centralizare a prelucrărilor de date, din motive de economie, dar, în același timp, sporește grija asigurării securității lor, întrucât riscul pierderii lor sau al consultării neautorizate este și mai mare. Într-un astfel de caz, nu trebuie uitat principiul dominant al prelucrării automate a datelor, GIGI (Gunoi la Intrare, Gunoi la Ieșire), conform căruia o eroare strecurată într-un sistem integrat se propagă cu o viteză inimaginabilă, în zeci sau sute de locuri din sistem, generând, la rândul ei, o multitudine de erori în rapoartele ce se vor obține ulterior.

Alt element, deosebit de important, îl constituie factorul uman. Dacă în vechile sisteme erau ușor de controlat locurile de păstrare a informației, acum, într-un mediu puternic informatizat, persoanele cu atribuții de urmărire a modului de realizare a securității datelor au o misiune mult mai dificilă. Se pot înregistra două cazuri: fie că nu pot intui căile prin care datele pot fi accesate pe ascuns, în vederea sustragerii sau modificării lor, fie că nu reușesc să descopere de unde și cine, cu ajutorul unui calculator aflat la distanță de locul păstrării datelor, are acces neautorizat în sistem. Surpriza poate veni tocmai de la persoanele care lucrează cu cea mai mare asuditate la anumite aplicații. Loialitatea excesivă, în acest caz, poate da de gândit.

Prin trecerea sistemul de prelucrare automată a datelor (SPAD) s-au schimbat și suporturile informației, precum și mijloacele de lucru, situație în care apar noi aspecte, și anume:

Densitatea informației este mult mai mare în mediul informației decât în sistemele clasice, bazate pe hârtie. Prin utilizarea discurilor optice sau a stick-urilor USB, zeci de volume, însumând zeci de mii de pagini de hârtie, pot fi introduse cu multă ușurință într-un buzunar. CD-urile, DVD-urile, cardurile, memoriile flash, hard-discurile portabile și alte suporturi moderne pot fi astfel subtilizate discret, cu eforturi minime dar cu efecte distructive majore.

Bibliografie

1. Allen, J.H - The CERT Guide to System and Network Security Practice, Addison - Wesley Publishing Company, Inc., Reading Massachusetts, 2001.

2. Andress, M. - Surviving Security: How to Integrate People, Process, and Technology, Sams Publishing, 2002

3. Barman, S. - Writing Information Security Policies, New Riders Pusbilishing, Boston, 2002.

4. Miller, M. - Absolute PC Security and Privacy, Sybex, San Francisco, 2002.

5. Munteanu, A. - Audierea sistemelor informaționale contabile: cadru general, Editura Polirom, Iași, 2001

6. Oprea, D. - Premisele și consecințeșe informatizrii contabilității, Editura Graphix, Iasi, 1995

7. Oprea, D. - Protecția si securitatea informațiilor, Editura Polirom, București, 2007

8. Final Rule: Privacy of Consumer Financial Information (Regulation S-P): https://www.sec.gov/rules/final/34-42974.htm

Preview document

Securitatea sistemelor informatice - Pagina 1
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 2
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 3
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 4
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 5
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 6
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 7
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 8
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 9
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 10
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 11
Securitatea sistemelor informatice - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Securitatea sistemelor informatice.docx

Alții au mai descărcat și

Transferul Datelor pe Internet

Capitolul I 1. Retele de calculatoare 1.1 Introducere Istoria relativ scurta a tehnicii de calcul a inceput in ultima perioada sa se aglomereze...

Tehnici de realizare a bazelor de date

1. INTRODUCERE Domeniul gestiunii informaţiilor abordează problema organizării, stocării şi regăsirii în timp util a datelor de care dispunem...

Sisteme de operare

Argument În general, interacţiunea dintre calculator şi utilizator poate fi descrisa la nivel simplist astfel: primul lansează în execuţie...

Utilizarea informațiilor

ARGUMENT Rapida dezvoltare a tehnologiei informaţiei a transformat calculatorul într-un instrument indispensabil, prin intermediul căruia putem...

Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice

ANALIZA DE RISC Societatea romaneasca se afla in mijlocul unor profunde transformari politice, economice, sociale si culturale. Acest ansamblu de...

Managementul securității informației

INTRODUCERE Societatea îmbrățișează din ce în ce mai mult tehnologia informației. Informația care până nu de mult avea la bază hârtia, îmbracă...

WEB 2.0 Prezentare generală - Beneficii, vulnerabilități

1. Introducere în Web 2.0 Pe 30 aprilie 1993, CERN a anuntat ca World Wide Web va fi liber pentru oricine, si de atunci Web s-a dezvoltat...

Atacuri în mediul de implementare asupra algoritmilor criptografici

Ce sunt atacurile în mediul de implementare al algoritmilor criptografici? Criptografia clasică presupune că într-un scenariu de atac, atacatorul...

Te-ar putea interesa și

Criminalitate informatică

ASPECTE INTRODUCTIVE Evoluția științifică la care asistăm în prezent, explozia informațională din toate domeniile, complexitatea ridicată a...

Aspecte privind criminalitatea informatică și economico financiară

I. ANALIZA CRIMINALITĂŢII INFORMATICE, ECONOMICO- FINANCIARĂ ŞI CIBERNETICĂ Nu există, până în prezent, o definiţie a criminalităţii...

Securitatea Sistemelor Informatice

I. INTRODUCERE În era digitală actuală în care trăim şi muncim, cetăţenii şi companiile consideră tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC)...

Securitatea activelor informaționale - cerință a unei activități de conducere moderne

CAPITOLUL I IMPORTANŢA SECURITĂŢII FINANCIAR- CONTABILE ÎN ACTIVITATEA ORGANIZAŢIILOR ROMANESTI Capitolul subliniază rolul informaţiei în...

Auditul de securitate al utilizatorului

INTRODUCERE Spațiul online, caracterizat printr-o lipsă a frontierelor și o dinamică accentuată, generează atât beneficii, cât și o serie de...

Evaluarea Riscurilor și Controlului Aplicațiilor Informatice pentru Managementul Productiei

I.SISTEMUL INFORMATIONAL AL ORGANIZATIEI Sistemul informaţional este un ansamblu structurat de elemente care oferă informaţii celor interesaţi....

Sisteme informatice

1. Concepte de bază ale sistemului informatic „Sistemul informatic reprezintă un set integral de componente pentru colectarea, stocarea,...

Analiza de Risc - Securitatea Sistemelor Informatice

ANALIZA DE RISC Societatea romaneasca se afla in mijlocul unor profunde transformari politice, economice, sociale si culturale. Acest ansamblu de...

Ai nevoie de altceva?