Sisteme de Gestionare a Bazelor de Date

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sisteme de Gestionare a Bazelor de Date.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Modele de organizare a datelor

În funcţie de modul de organizare a informaţiilor, se cunosc cîteva modele de date: modelul ierarhic, modelul reţea şi modelul relaţional.

1) Modelul ierarhic (arborescent)

Modelul ierarhic de organizare a datelor se bazează pe structuri de reprezentare arborescente şi tipuri de relaţii 1 la 1 si 1 la n. Cu ajutorul acestui model, structura bazei de date poate fi reprezentată sub forma unui arbore cu un nod radacină (trunchiul) şi celelalte noduri (ramuri) conţin colecţiile de date. Legăturile între noduri reflectă relaţiile de asociere între înregistrările (set de date cu aceleaşi proprietăţi) colecţiilor de date superioare şi inferioare. Avem pentru asta exemplul tipic al structurii de fişiere pe disc, sau modul în care s-au organizat sistemele HELP, încă de sub MS-DOS.

Modelul ierarhic are urmatoarele caracteristici:

• accesul direct este posibil numai la înregistrările din colecţia de date rădăcină;

accesul la înregistrările colecţiilor de date inferioare se face prin specificarea tuturor colecţiilor, care se gasesc pe drumul de la colecţia rădăcina până la colecţia cercetată;

• toate înregistrările din colecţiile bazei de date, cu excepţia colecţiei de date rădăcină au câte o înregistrare superioară. Se defineşte astfel o relaţie care asigură consultarea înregistrarilor din colecţiile de date de sus în jos şi de la stânga spre dreapta (modul „top-down”);

• are unele limite, în special la operaţiile de actualizare (modificarea valorilor) a bazei de date, deoarece adăugarea de înregistrări se poate face numai cu precizarea colecţiei de date superioare (cu excepţia colecţiei de date rădăcină), iar ştergerea unei înregistrări generează ştergerea tuturor înregistrărilor subordonate.

Figura nr. 1: Modelul ierarhic de organizare al datelor

2) Modelul reţea

Modelul reţea se aseamănă cu cel ierarhic, diferenţa constând în aceea că unui element inferior îi pot corespunde unul sau mai multe elemente superioare. Se bazează pe structura de reprezentare reţea şi tipuri de relaţii 1 la 1, 1 la n şi m la n.

În modelul reţea al unei baze de date, o reţea este formată din mai multe noduri legate între ele şi fiecare nod reprezintă o colecţie de date iar legăturile reflectă relaţiile de asociere.

Caracteristici principale:

• acceptă ca oricare colecţie de date să se situeze pe primul nivel, prin indicarea explicită a relaţiilor dintre acestea;

• acceptă existenţa temporară a înregistrarilor fără legături cu alte înregistrări;

• permite reprezentarea unică a înregistrărilor în baza de date.

Figura nr. 2: Modelul reţea de organizare al datelor

Modelul reţea este un model complex, dificil de folosit, care ocupă spaţiu de memorie ineficient şi în care dependenţele din reţea sunt puţin clare din cauza existenţei mai multor relaţii de subordonare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Gestionare a Bazelor de Date.doc