Sisteme de Operare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sisteme de Operare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

1.PREZENTARE GENERALA

Sistemul de operare reprezinta ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul. El are rolul de a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul, de a coordona si controla executia programelor si de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Folosirea hardware-ului unui sistem de calcul ar fi dificila si ineficienta în lipsa unui sistem de operare. Pe scurt, sistemul de operare este componenta software care coordoneaza si supravegheaza întreaga activitate a sistemului de calcul si asigura comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul.

Un sistem de calcul constituie un ansamblu functional destinat prelucrarii automate a datelor. Pentru realizarea acestui obiectiv, sistemul de calcul are nevoie atât de echipamentele care intra în alcatuirea sa (componentele hardware ale sistemului), cât si de un set de programe care determina prelucrarile care se fac asupra datelor, prin intermediul componentelor fizice ale sistemului de calcul .

Conform celei mai generale clasificari, componentele unui sistem de calcul apartin uneia dintre urmatoarele categorii:

-hardware-ul, care reprezinta componenta fizica a unui sistem de calcul, adica ansamblul de echipamente care alcatuiesc sistemul de calcul;

-software-ul, care reprezinta ansamblul de programe care fac posibila realizarea functiei sistemului de calcul de prelucrare a datelor si care constituie suportul logic de functionare.

Componenta software a unui sistem de calcul cuprinde, la rândul ei, programe grupate în mai multe categorii, dupa natura problemelor pe care le rezolva.

Aceste categorii sunt :

a. Software de baza, alcatuit din programele care asigura servicii generale, care se adreseaza tuturor utilizatorilor sistemului de calcul. Software-ul de baza reprezinta totalitatea programelor care fac posibila functionarea si utilizarea unui sistem de calcul. El include programe ierarhizate, dupa natura problemelor pe care le rezolva si dupa importanta lor, pe urmatoarele paliere :

1.Sistemul de operare (SO), care actioneaza ca o interfata între sistemul de calcul si utilizator.

2.Sistemul de programare cuprinde componentele software care permit utilizatorilor sa realizeze programe executabile în sistemul de calcul. Sistemul de programare cuprinde pachete de programe dedicate, specifice fiecarui limbaj de programare folosit de utilizator.

b.Sistemul de programe utilitare (software utilitar), care include programe cu un grad mare de generalitate, puse la dispozitia utilizatorilor pentru a realiza anumite prelucrari specifice asupra informatiilor, prelucrari comune pentru toti utilizatorii unui sistem de calcul.

c.Software de aplicatie, constituit din programe dedicate utilizatorilor, care rezolva probleme cu un nivel redus de generalizare (probleme specifice fiecarui utilizator).

Teme acestei lucrari o reprezinta sistemele de operare, în ceea ce urmeaza vor fi descrise sistemele de operare existente pe piata.

2.EVOLUTIA SISTEMELOR DE OPERARE

În 1975 William Gates si Paul Allen, au convertit limbajul BASIC, pâna atunci un limbaj folosit la calculatoarele mainframe, într-un limbaj pentru Kit-ul Altair. La scurt timp dupa aceea Gates si Allen au fondat firma Microsoft, iar în urmatorii ani au îmbunatatit limbajul BASIC si au dezvoltat si alte limabje de programare.

Un sistem de operare trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta la modificarile tehnologice, ramânând în acelasi timp compatibil cu hardware-ul anterior. Realizatorii sistemelor de operare trebuie sa tina seama de evolutia tehnicii de calcul, astfel încât sa poata beneficia de toate avantajele pe care acestea le ofera.

Primul sistem de operare pentru calculatoare personale a fost CP/M (Control Program for Microcomputers), care a aparut în 1980.

Apoi a urmat seria de sisteme de operare, denumite MS-DOS (Microsoft Disk Sistem), pentru care a aparut o noua versiune în fiecare an. În paralel cu aceste sisteme de operare, pe calculatoarele de tip PC au ami fost realizate si alte sisteme de opeare, cum ar fi OS/2 realizat de IBM, System 7 pentru calculatoarele Mancintosh, UNIX.

În momentul de fata cel mai utilizat sistem de opearare este Windows, la început Windows a fost doar o interfata grafica de lucru, deoarece el presupunea initial existenta sistemului de operare DOS. În 1995, mediul Windows a fost transformat în sistem de operare, aparut sub numele de Microsoft Windows 95, evoluând foarte rapid, a devenit pe rând Microsoft Windows 97, Microsoft Windows 98, Microsoft Windows NT, Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows Milenium, Microsoft Window Xp, Microsoft Windows 2003, Microsoft Windows Vista.

3.CARACTERISTICILE SISTEMELOR DE OPERARE

Un sistem de operare, ca program care gestioneaza resursele sistemului de calcul si care coordoneaza si controleaza întreaga functionare a acestuia, trebuie sa aiba urmatoarele calitati:

-utiliate, sistemul de operare realizeaza interfata dintre calculator si programele de aplicatie. El trebuie sa aiba în vedere toate necesitatile acestor programe;

-generalitate, sa depinda cat mai putin de tipul de echipament pe care este instalat;

-eficienta, sa permita utilizatorului sa-si însuseasca usor facilitatile pe care le ofera;

-flexibiliate, sa permita modificari in functie de cerintele utilizatorului;

-opaciate, utilizatorul sa nu fie nevoit sa cunoasca sistemul de operare la nivel jos, ci doar la nivel de interfata;

-securiate, sistemul de operare trebuie sa fie protejat impotriva incercarilor de distrugere din aplicatii sau ale utilizatorului;

-integritate, erorile de sistem sa fie clar delimitate de erorile din programe si sa nu se influenteze reciproc;

-disponibilitate, sistemul de operare trebuie sa aiba posibilitatea de a-si continua activitatea în caz de eroare, sa poata izola erorile pentru a putea functiona;

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Operare.doc

Alte informatii

Referat sisteme de operare (facultate)