Sisteme de Reducere a Zgomotului la Inregistrare Dolby

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sisteme de Reducere a Zgomotului la Inregistrare Dolby.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florin Alexa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Dolby este denumirea unui laborator britanic specializat în studierea sunetului. Este creat de inginerul britanic Ray Dolby în anul 1965. Dolby este particularitatea cunoscută pentru sistemele de ameliorare a raportului semnal / zgomot şi pentru redarea sunetului într -un mediu (în aer liber sau sală ). În cinematografie se foloseşte pentru redarea stereofonică a sunetului în sala de cinematograf, după o înregistrare fonografică pe peliculă. Se realizează cu ajutorul unor procesoare Dolby.

Dolby ® Digital Cinema - sistemul suportă atât JPEG 2000 şi MPEG-2 formate de fişiere. Sistemul oferă imagini de o superba calitate, simplificate exploatate, precum şi fiabilitate remarcabilă, plus cel mai înalt nivel de securitate în afaceri. Pentru a vă asigura că trecerea la digital, se execută fără probleme, sistemul îndeplineşte Digital Cinema Initiative (ICD) recomandări şi se integrează uşor cu dvs. Primul film realizat cu sunet Dolby a fost A Clockwork Orange (1971), care a folosit Dolby pentru reducerea zgomotului. Dolby a dezvoltat un sistem digital de sunet surround de compresie pentru cinema. Dolby Digital Stereo (acum pur şi simplu numit Dolby Digital) a fost primul din 1992 prezentat pe filmul Batman Returns. Dolby Digital este acum găsit în HDTV (ATSC) standard din SUA, DVD playere, si multe-TV prin satelit si cablu TV-receptoare.

Ce este sunetul surround

Sunetul surround este o implementare a unor tehnici de înregistrare şi redare a sunetului pe mai multe canale. Aceasta implică înconjurarea audienţei cu cel puţin trei surse de sunet (stânga, dreapta şi spate) într-un plan orizontal. Pentru a oferi o percepţie spaţială tridimensională a sunetului, se pot adăuga difuzoare deasupra şi sub nivelul urechilor ascultătorului. Cea mai populară configuraţie audio pentru sunet surround este de tip 5.1 (stânga faţă, dreapta faţă, centru faţă, stânga spate, dreapta spate şi subwoofer). Cele mai cunoscute formate audio surround de tip 5.1 sunt Dolby Digital, DTS şi Sony Dynamic Digital Sound (SDDS).

Cum se obţine sunetul surround

Cea mai simplă metodă de obţinere a sunetului surround este folosirea mai multor microfoane pentru înregistrarea sunetului şi apoi redarea fiecărui canal prin intermediul unuia sau mai multor difuzoare. O a doua metodă foarte des întâlnită este procesarea semnalului audio stereo (două canale) prin tehnici de localizare spaţială a sunetului. Astfel, difuzoarele din spate transmit acelaşi sunet ca şi cele din faţă, dar puţin întârziat şi distorsionat, ca şi cum el ar fi ecoul dintr-o cameră al sursei principale de sunet.Alte metode, mai complexe, implică utilizarea principiului lui Hyugens de propagare a undelor dintr-un mediu într-altul. Una din aplicaţii este sinteza câmpului de undă care foloseşte un număr foarte mare de difuzoare dispuse în linie în faţa ascultătorului şi aparatură foarte complexă pentru a procesa semnalul audio. Trebuie spus că în mediul profesional se face diferenţa între numărul de canale codificate în semnalul audio şi numărul de canale pentru redare. De asemenea, se face diferenţa şi între numărul de canale pentru redare şi numărul de difuzoare folosite, pentru fiecare canal putând fi utilizate unul sau mai multe difuzoare.

Dolby Surround - Dolby Pro Logic

Pe la mijlocul anilor 70 Dolby Labs cu filme precum Tommy, Star Wars, and Close Encounters of the Third Kind au dezvaluit un sunet surround care va fi usor de adaptat pentru auditiile de acasa, iar odata cu aparitia videorecorderelor stereo HiFi si a transmisiilor TV stereo in 1980 s-a creat un ambient pentru noul tip se sunet surround Home Theater. Dolby Pro Logic – analogic, 4.0 canale

Dintr-o sursă stereo special codată erau extrase patru canale: stânga faţă, centru, dreapta faţă şi spate. În practică erau folosite cinci difuzoare, însă cele din spate redau acelaşi semnal audio. Acest sistem de surround a fost folosit şi pentru filmele din cinematograf, cele două canale audio fiind imprimate pe rola de film pe două piste optice analogice

Dolby Pro Logic II – analogic, 5.1 canale

Cu toate că este un sistem surround cu 6 canale, acesta are ca sursă două canale codate într-un mod special. Faţă de Dolby Pro Logic, sistemul audio de faţă se diferenţiază prin cele două canale distincte pentru spate şi prin folosirea unui canal special pentru frecvenţele joase (LFE – low-frequency effects). Dolby Pro Logic II a ajuns să fie introdus pe un număr mare de sisteme audio, fiind suportat chiar de console de jocuri precum Playstation 2, Gamecube sau Wii. Conform standardului, difuzoarele din faţă trebuie orientate la un unghi de 30 de grade, iar cele din spate la 110 grade, aşa cum se poate observa în schiţa de mai jos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Reducere a Zgomotului la Inregistrare Dolby.doc