Sisteme Expert

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sisteme Expert.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

INTRODUCERE

Sistemul-expert este un sistem informatic, prin care se acumulează cunoştinţe privind soluţionarea unei sau mai multor probleme.

Sistemele-expert pot fi utilizate pentru determinarea credibilităţii fiecărei unităţi economice care solicită credite.

Prin intermediul Sistemelor-expert se pot explica „fenomenele" economico-financiare produse în întreprindere şi pot fi identificate motivele apariţiei (dispariţiei) acestor fenomene, astfel încât managerii să aibă posibilitatea de a adopta decizii coerente cu privire la organizarea şi finanţarea activităţilor desfăşurate de întreprindere etc.

Aplicarea Sistemului-expert pentru unităţile economice (întreprinderi) presupune următoarele direcţii în care acesta poate fi implicat:

1) prelucrarea automatizată a informaţiei acumulate;

2) formularea concluziilor privind rezultatele obţinute în cadrul fiecărei activităţi desfăşurate de întreprindere;

3) identificarea punctelor forte şi vulnerabile ale activităţilor întreprinderii pe funcţiuni;

4) determinarea clasei de risc şi a gradului de credibilitate al întreprinderii;

5) identificarea metodelor de evaluare a unităţilor economice;

Sistemul-expert presupune utilizarea diagnosticului economico-financiar din punct de vedere al capacităţii de plată, asigurării cu mijloace de producţie, stocuri de materiale, al eficienţei etc.

Baza de cunoştinţe a Sistemului-expert trebuie să conţină informaţii şi date specifice domeniului analizat structurate în blocuri sau în consecutivitatea în care rezultă unele din altele.

Sistemele expert sunt sisteme de programe bazate pe tehnicile inteligenţei artificiale, care înmagazinează cunoştinţele experţilor umani dintr-un domeniu bine definit şi apoi le folosesc pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu.

SISTEME EXPERT PENTRU CREDITUL BANCAR

1.Prezentare generală

Întreprinderea modernă, pentru a putea să-și desfășoare activitatea de zi cu zi, este nevoită să interacționeze cu entități externe (furnizori, clienti, bănci, etc). Situația financiar-contabilă a acesteia este un indicator foarte important pentru imaginea firmei, dar și pentru căpătarea încrederii partenerilor de afacere. Valoarea acestui indicator depinde de mai mulți factori: mărimea firmei, procesul de producţie, clasificarea cheltuielilor în variabile şi fixe, directe şi indirecte, tipul de producţie, domeniul de rentabilitate, interesul conducerii faţă de anumite aspecte, etc. Pentru a determina cât mai corect valoarea rentabilității firmei este nevoie de cunoștințele unui expert în domeniu. Acestea din urmă pot fi deținute fie de persoană fie de o aplicație software, un sistem expert. Un sistem expert este un program care urmăreşte un grup de cunoştinţe pentru obţinerea în acelaşi mod ca şi experţii umani a rezultatelor despre activităţi dificil de examinat. Principala caracteristică a sistemelor expert este derivată din baza de cunoştinţe împreună cu un algoritm de căutare specific metodei de raţionare. Un sistem expert tratează cu succes probleme pentru care nu există o soluţie algoritmică clară.

Aplicatia RENFIN este destinată operatorilor bancari, de asemenea și altor persoane, care au ca sarcină evaluarea situației financiare a unui solicitant de credit. Acest prototip are ca scop combinarea, analiza și folosirea informațiilor financiare ale clienților pentru a sprijini utilizatorului în procesul de luare a deciziei și selecției dosarelor depuse pentru obținerea unui credit. Baza legală a acestu sistem o constituie normele BNR, care prevăd criteriile:

- evaluarea performanţelor financiare ale clientului;

- capacitatea clientului de onorare a datoriei la scadenţă.

Prototipul preia de la utilizator sau bază de date înformațiile necesare în procesul de expertiză despre client și, pe baza regulilor din baza de cunoştinţă proprie, generează o soluție pe baza căreia operatorul poate lua o decizie de acordare a creditului sau respingere a cererei.

2.Crearea bazei de cunoştinţe

Pentru realizarea un sistem inteligent care să poată să ne ajute în luarea anumitor decizii, trebuie să se dețină cunoștințe solide în domeniul în care se dorește a fi implementat sistemul. Pentru acest lucru este nevoie de documentare amănunțită, înțelegerea termenilor și proceselor ce se desfășoară în mediul respectiv. Cea mai avantajoasă soluție este indentificarea unui expert în domeniu interesat și descoperirea cunoașterii de care dispune acesta. Pe baza cunoștințelor obținute se crează baza de cunoștințe a sistemului expert prin reguli de producție de forma IF...ELSE.

În cazul sistemului expert RENFIN, noțiunile pe care trebuie să le cunoaștem și să le înțelegem sunt cele de natură financiară: indicatorii financiari folosiți și modalitățile de acordare a creditelor în instituțiile bancare.

Indicatorii utilizați în realizarea prototipului sunt următorii:

1) Indicatori de performanță financiară: lichiditate generală, solvabilitate patrimonială, rata rentabilității financiare, rata profitului brut, grad de îndatorare;

2) Factori calitativi: managementul întreprinderii, asigurare cu materii prime, asigurarea desfacerii, perspectivele performanței financiare;

3) Tipul garanţiilor materiale pentru operaţiunea bancară: garanţii materiale din clasa de importanţă I, garanţii materiale din clasa de importanţă II, alte garanţii;

4) Serviciul datoriei: bun (dacă ratele şi dobânzile se plătesc la scadenţă sau cu o întârziere de maximum 7 zile), slab (dacă ratele şi dobânzile se plătesc cu întârziere de până la 30 zile), necorespunzător (dacă ratele şi dobânzile se plătesc cu întârziere mai mare de 30 zile).

Alături de acești indicatori, la acordarea unui credit bancar, trebuie de luat în considerare și situația economică pe plan național sau chiar internațional (stabilă, instabilă, criză).

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Expert.doc