Sisteme Informatice - Motoare de Cautare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sisteme Informatice - Motoare de Cautare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Una dintre cele mai eficiente metode de a găsi ceva pe net este de a folosi un

motor de căutare.

Motorul de căutare este un server care accesează Internet-ul în mod automat şi stochează titlul, cuvinte cheie şi conţinutul paginilor ce compun site-urile într-o bază de date. În momentul în care un utilizator caută într-un motor de căutare după o anumită frază sau cuvânt, motorul de căutare se va uita în această bază de date şi în funcţie de anumite criterii de prioritate va crea o listă de rezultate pe care o va afişa sub formă de rezultat.Fiind un program de calculator, caută în mod stupid, adică exact cum a fost învăţat. Pentru că nu

gândeşte, trebuie să înţelegem modul în care funcţionează, pentru a-l folosi

eficient.

În primul rând, să luăm cel mai simplu exemplu:

- căutăm un cuvânt: motorul de căutare îl ia şi-l compară cu ce are în baza de

date; îl compară întocmai; poate alege 2 căi:

- căutare fullword - adică "întregul cuvânt"

- căutare normală – doar o parte din cuvant

- căutam mai multe cuvinte:

- separate

- unite

Pentru a efectua analiza comparativa am ales 3 motoare de cautare , si anume: Altavista.com, AskX.com si Google.com.Astfel:

Altavista - http://www.altavista.com/ - este una dintre cele mai vechi masini de cautare bazate pe inspectare automata. Ea a fost lansata in decembrie 1995 de catre firma Digital, apoi a trecut in proprietatea firmei Compaq (care a cumparat Digital in 1998). La momenul actual este controlat de compania CMGI. Indexul de pagini Web al sau este unul dintre cele mai mari la momentul actual si, in plus, masina implementeaza o serie de comenzi de cautare foarte puternice.

Ask X - http://www.ask.com/?ax=5- este fratele mai aratos al lui Ask. Noul motor de cautatare are acelasi design intalnit la Google sau lIve Seach, insa vine cu cateva functii noi, cand cautati ceva, apar trei ferestre, una in care puteti cauta, una cu rezultate, iar in a treia apar alt fel de rezultate, poze sau postari de pe bloguri. Motorul foloseste Ajax asa ca nu veti avea parte de refreshuri in cautari.

Google - http://www.google.com/- este cea mai utilizata masina de cautare in Web. Ea ofera cea mai vasta colectie de pagini indexate. Fata de alte masini, Google utilizeaza o metoda de marcare a relevantei rezultatelor fata de interogarea pusa de utilizator. Ideea consta in aprecierea unei pagini functie de cati oameni au considerat necesar sa adauge in propriile pagini legaturi spre paginile respective. Acest lucru este deosebit de util cand se cauta lucruri foarte generale precum "cars" sau "travel".

Aspect

In ceea ce priveste aspectul cele 3 motoare exista diferente mai mult sau mai putin evidente, astfel:

Altavista prezinta informatii privind: limba in care se cauta,domeniile de cautare, link-uri catre diferite functii, plus link-uri catre pagini care ofera informatii despre motor.

Ask X are prima pagina destul de simpla in sensul ca pe langa casuta de cautare nu prezinta decat link-urile care au trimitere catre informatiile despre motor si o intrebare prin care se astepta un feedback din partea clientilor.

Google prezinta informatii privind: limba in care se cauta,domeniile de cautare, link-uri catre diferite functii, link-uri catre pagini care ofera informatii despre motor si un link cu trimitere la Google Romania.

Toate cele 3 motoare de cautare afiseaza 10 pagini rezultate

Functionalitate

Altavista prezinta uramtoarele caracteristici:

- Advanced Search

- Webmaster Search

- Text-Only Search

- Translate

- AltaVista Toolbar

- Add AltaVista Search to your site

- Quick Search

- Family Friendly Filter

- News search

- Shopping search

- Multimedia search

AltaVista foloseste caractere de separare pentru a lega impreuna cuvinte sau litere. In timp ce alte site-uri de cautare ofera e-mail gratuit si alte servicii, AltaVista ramine un cautator pur si simplu. Nu are nici macar un director Web sau un cautator de Web. A intors cel mai mare numar de legaturi relevante pentru aproape toate topicele cautate. De asemenea, detine cele mai sofisticate optiuni de cautare incluzind si posibilitatea de utilizare a wild card-urilor.

Ask X are functiile:

- Blogs & Feeds

- Image Search

- AskCity

- Maps & Directions

- News Search

- Shopping Search

- Weather Search

- Dictionary Search

- Conversions

- Famous People Search

- Stock Search

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Informatice - Motoare de Cautare.doc