Sistemul Dinamic de Rutare a Pachetelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Dinamic de Rutare a Pachetelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

SISTEMUL DE RUTARE DINAMICĂ A PACHETELOR (D.P.R.S.)
CAPITOLUL 1 - 1 -
PRIVIRE GENERALĂ - 3 -
Ce este DPRS- - 3 -
De ce utilizăm DPRS- - 3 -
Cum lucrează DPRS- - 4 -
Crearea tabelelor de avans - 5 -
Stabilirea conexiunilor. - 5 -
Expedierea pachetelor - 6 -
Adresare ierarhică - 7 -
CAPITOLUL 2 - 9 -
RUTAREA DPRS - 9 -
Prezentarea procesului de rutare - 9 -
Crearea tabelelor de avans (forwarding tabels) - 11 -
CAPITOLUL 3 - 12 -
Planificarea şi ingineria reţelei - 12 -
Planificarea reţelei - 12 -
Setarea subreţelelor RID - 12 -
Linii directoare pentru subreţele RID - 12 -
Linii directoare pentru pachetul de avans - 13 -
STRATEGII DE DEZVOLTARE - 13 -
Filtre RID - 14 -
Împărţire unei subreţele RID - 17 -
Determinism de rutare - 19 -
Nod la nod (regula1) - 20 -
Nod la nod gateway (regula 2) - 21 -
Gateway node to RID (nod de trecere la RID) – regula 3 - 22 -
Gateway node to gateway node (nod de trecere la nod de trecere) - regula 4 - 23 -
Capitolul 4 - 24 -
Operare şi întreţinere - 24 -
Proceduri operaţionale - 24 -
Sistem de monitorizare şi rutare - 24 -
Analizarea căilor de reţea - 28 -
Alarme - 29 -

Extras din document

CAPITOLUL 1

PREZENTARE GENERALĂ

Această secţiune prezintă o imagine de ansamblu asupra sistemului dinamic de rutare a pachetelor (DPRS) şi cuprinde următoarele titluri:

- Ce este DPRS?

- De ce se utilizează DPRS ?

- Cum lucrează DPRS?

- Mod de adresare ierarhic.

Ce este DPRS?

Este un sistem eficient de rutare fără conexiuni fizice, sensibil la întârzieri, pentru trafic de capacitate mare. DPRS este ideal potrivit pentru transport de date cum ar fi cadrele (frame-relay), APPN şi SNA DLR. DPRS de asemenea gestionează servicii DPN-100

De ce utilizăm DPRS?

DPRS furnizează următoarele beneficii pentru rutarea în reţea:

- rutare dinamică - DPRS face traficul cu avansarea deciziilor la fiecare nivel din rută, să se bazeze pe informaţia de topologie curentă

- rerutare automată – dacă se petrece o modificare a topologiei reţelei sau o cădere, pachetele sunt instantaneu rerutate.

- posibilitatea de scalare – metoda de adresare ierarhică DPRS permite construirea de reţele mari prin gruparea nodurilor Passport în subreţele RID.

- calitatea serviciului de rutare – aplicaţii cu diferite cerinţe pot utiliza clasa de rutare a serviciului care satisface cel mai eficient necesităţile aplicaţiei în direcţia celui mai mic cost (ex : aplicaţiile sensibile la întârzieri utilizează servicii din clasa cu întârziere minimă).

- echilibrarea traficului – DPRS furnizează ambele mecanisme de management a traficului multipath (multicale) şi multilink (multilegătură) pentru îmbunătăţirea finalităţii aplicaţiilor.

- managementul congestionărilor – DPRS reduce congestionările prin diferite mecanisme, cum ar fi: diferite priorităţi, fiabilitatea claselor de servicii, indicatori de congestionare, rutare la supradebit.

- servicii avansate – sunt serviciile de rutare a apelurilor, cum ar fi redirecţionarea apelurilor şi urmărirea grupurilor ce furnizează suplimentar metode de asigurare a disponibilităţii aplicaţiilor.

Cum lucrează DPRS?

DPRS este un sistem de rutare fără conexiuni. Într-un sistem de acest tip procesele de rutare de bază implică :

- stabilirea unei conexiuni între două porturi de acces la serviciu (de ex : două porturi frame-relay).

- împachetarea datelor pentru conexiune

- avansarea pachetelor prin reţea de la nodul sursă la nodul destinaţie.

Fiecare pachet are un header care conţine adresa nodului destinaţie şi identificatorul proceselor de acces la serviciu. DPRS foloseşte informaţia de adresare din header pentru a ghida pachetul la tabelele de avans (forwading tables) care sunt menţinute în fiecare nod. Aceste tabele specifică modul în care DPRS poate trimite pachetul înspre destinaţie.

Figura 1 prezintă rutarea fără conexiuni pe trunchiuri celulă-cadru (frame-cell). DPRS ia o decizie de rutare la fiecare nivel al căii de la nodul sursă la nodul destinaţie. În condiţii normale de reţea stabilă, toate pachetele urmăresc aceeaşi rută. În situaţii de congestionare, sau când topologia suferă schimbări, pachetele pot fi rerutate instantaneu. În figură, DPRS rutează primele şase pachetele prin nodurile E şi F spre destinaţia sa la nodul G. Când calea dintre A şi E devine congestionată, DPRS trimite următoarele patru pachete prin nodurile D şi F.

Decizia de avans

Figura 1.

Rutare DPRS fără conexiune

Secţiunile următoare introduc punctele :

- Crearea tabelelor de avans (forwarding tables)

- Stabilirea conexiunilor

- Avansul pachetelor

Crearea tabelelor de avans

Pentru a fi pregătit să ia decizii de avans la fiecare pas, DPRS trebuie să aibă informaţii despre topologia curentă a reţelei şi caracteristicile trunchiurilor. DPRS păstrează aceste informaţii pe CP în tabele cunoscute ca tabele de rutare. DPRS utilizează informaţia din aceste tabelele pentru a crea tabele de trimitere (avans) pentru fiecare FP.

DPRS creează tabelele de avans prin obţinerea informaţiilor despre :

- topologie de la managerul de topologie;

- trunchiuri de la managerul resurselor de transport (TRM);

- rutarea specifică DPRS de la sistemele DPRS pereche a altor noduri din reţea.

Prin combinarea tuturor acestor informaţii, DPRS calculează traseul optim pentru fiecare destinaţie posibilă şi înmagazinează rezultatele în tabelele de avans. Aceste tabele caută fiecare adresă de destinaţie posibilă din reţea până la următorul punct de plecare.

DPRS determină ce legături sunt preferate pentru trafic sensibil la întârzieri şi care sunt legăturile cele mai bune pentru o viteză mai mare. Pentru fiecare adresă de destinaţie tabelele de avans conţin identificatorul următoarei legături atât pentru clasa de servicii cu întârziere cât şi pentru cele rapide.

Stabilirea conexiunilor.

Înainte ca pachetele de date să poată fi rutate, DPRS trebuie să seteze o conexiune de reţea între cele două puncte terminale de acces la servicii. Acest proces este cunoscut ca stabilirea unei legături. Pentru stabilirea unei legături, DPRS conlucrează cu router-ul de apeluri (CR) în vederea setării unui circuit virtual (VC) pentru convorbire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Dinamic de Rutare a Pachetelor.doc