Sistemul Informatic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Informatic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Sistemul informatic este necesar pentru o mai bună funcţionare a sistemului de învăţământ. Se urmăreşte uşurarea unor activităţi organizatorice din cadrul unităţilor de învăţământ cum ar fi: gestionarea arhivelor şcolare, calcularea automată a rezultatelor elevilor, întocmirea unor rapoarte şi statistici privind activitatea în cadrul unităţii de învăţământ. Sistemul va conduce la adaptarea treptată a învăţământului românesc la noile tehnologii. Aplicarea sa în şcoli, licee şi facultăţi va reprezenta un pas important în reforma învăţământului preuniversitar

În viata noastra de zi cu zi, calculatoarele sunt ceva obisnuit, ba chiar indinspensabil în unele cazuri. Se poate spune, pe drept cuvânt ca traim într-o societate informatizata . În zilele noastre, întâlnim calculatoare peste tot, de la bacanul din colt, care-si tine evidentele sale cu ajutorul unui PC si pâna la ghiseul la care platim telefonul. Peste tot sunt calculatoare, legate eventual între ele si formând astfel retele de calculatoare. Toate acestea se datorează faptului că ne dăm seama din ce în ce mai mult ca PC-ul ne uşurează munca. Dar trebuie de subliniat faptul ca un calculator este de fapt o “maşinărie” care prelucreaza o serie de informatii pe care i le dam. Informatia, este elementul esential din acest întreg lant. De fapt, în practica întâlnim, printre altele, doua concepte legate de aceasta si anume sistemul informational si sistemul informatic.

Sistemul informaţional este ansamblul de elemente implicate în procesul de colectare, transmisie, prelucrare, etc. de informaţii.

Rolul sistemului informational este de a transmite informatia între diferite elemente . De exemplu, în cadrul unei unitati economice, roulul sistemului informational este de a asigura persoanele din conducere cu informatii necesare pentru luarea diferitelor decizii economice sau de alta natura..

În cadrul sistemului informaţional se regăsesc : informaţia vehiculată, documentele purtatoare de informatii, personalul, mijloace de comunicare, sisteme de prelucrare a informatiei, etc.

Printre posibile activităţi desfăşurate în cadrul acestui sistem, pot fi enumerate :achizitionarea de informatii din sistemul de baza, completarea documentelor si transferul acestora între diferite compartimente, centralizarea datelor, etc.

În cadrul sistemului informaţional, majoritatea activităţilor se pot desfăşura cu ajutorul tehnicii de calcul. Se pot prelucra datele primare şi apoi, rezultatul poate fi transferat mai departe, catre alt compartiment spre prelucrare.Transferul se poate face si el pe cale electronica, prin intermediul unei retele de calculatoare sau cu ajutorul modemului.

Ansamblul de elemente implicate în tot acest proces de prelucrare si transmitere a datelor pe cale electronica alcatuiesc un sistem informatic.

Într-un sistem informatic pot intra : calculatoare, sisteme de transmisie a datelor, alte componente hardware, softwer-ul, datele prelucrate, personalul ce exploateaza tehnica de calcul , teoriile ce stau la baza algoritmilor de prelucrare, etc.

Se poate spune deci, ca sistemul informational este inclus în sistemul informatic, acesta din urma fiind o componenta esentiala a primului.

Unităţile economice trebuie sa-şi perfecţioneze continuu activitatea. Utilizarea tehnicii de calcul, mareşte considerabil eficienţa economică.. Unul dintre mijloacele prin care activitatea economica este automatizată este dat de sistemele informatice de gestiune economică.

În cadrul unităţilor economice sunt o multitudine de activităţi ce pot fi supuse informatizării. Acestea pot fi împarţite în grupe, în funcţie de compartimentele în care se desfaşoară.

SCOPUL SISTEMULUI INFORMATIC

Scopul acestui laborator este de a executa practic operaţiile de creare şi predare a lecţiei, precum şi alte acţiuni ajutătoare. Astfel se vor executa următoarele:

- crearea unei lecţii;

- crearea unui test;

- predarea lecţiei.

Programul poate fi folosit pentru învăţarea condusă de profesor/instructor sau pentru învăţarea independentă.

Sistemul informatic urmăreşte:

- să sprijine procesul de predare/învăţare prin mijloace informatice moderne, punând la dispoziţia dascălilor un instrument complementar

- să faciliteze procesul de învăţare

- să stimuleze cretivitatea şi competiţia, dar şi lucrul în echipă

- să utilizeze softurile de simulare ca substitut pentru materialele şi instrumentele didactice scumpe sau greu de procurat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informatic.doc