Software Utilitar

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 8482
Mărime: 40.35KB (arhivat)
Publicat de: Amelia Oroș
Puncte necesare: 6
Referat software utilitar (facultate)

Extras din referat

I.NOTIUNI INTRODUCTIVE

I.1Componenta software a unui sistem de calcul

Componenta software a unui sistem de calcul cuprinde, la rândul ei, programe grupate în mai multe categorii, dupa natura problemelor pe care le rezolva.

Aceste categorii sunt :

a. Software de baza, alcatuit din programele care asigura servicii generale, care se adreseaza tuturor utilizatorilor sistemului de calcul. Software-ul de baza reprezinta totalitatea programelor care fac posibila functionarea si utilizarea unui sistem de calcul. El include programe ierarhizate, dupa natura problemelor pe care le rezolva si dupa importanta lor, pe urmatoarele paliere :

-Sistemul de operare (SO), care actioneaza ca o interfata între sistemul de calcul si utilizator. Sistemul de operare are rolul de a coordona si supraveghea functionarea sistemului de calcul si de a realiza comunicarea între utilizator si sistemul de calcul;

-Sistemul de programare cuprinde componentele software care permit utilizatorilor sa realizeze programe executabile în sistemul de calcul. Sistemul de programare cuprinde pachete de programe dedicate, specifice fiecarui limbaj de programare folosit de utilizator.

b. Sistemul de programe utilitare (software utilitar), care include programe cu un grad mare de generalitate, puse la dispozitia utilizatorilor pentru a realiza anumite prelucrari specifice asupra informatiilor, prelucrari comune pentru toti utilizatorii unui sistem de calcul. Aceste programe utilitare apartin categoriilor: file manager, antivirusi, arhivatoare, disk manager, mutimedia etc.

II. PROGRAME FILE MANAGER

Acest tip de program permite organizarea si gestionarea discurilor si a fisierelor. Ofera posibilitatea sa copiem, sa stergem, sa schimbam numele, sa le tiparim sau sa le vizulizam, sa le verificam dimensiunea si sa efectuam alte operatii de întretinere asupra fisierelor.

II.1. NORTON COMMANDER

Programul Norton Commander, realizat de profesorul american Peter Norton, este un program utilitar de interfata între operator si sistemul de operare DOS. Acesta practic automatizeaza si functiile si comenzile DOS, pe care le foloseste în subsidiar, facilitând accesul la acestea si prezentându-le într-o maniera intuitiva.

Prin urmare, programul Norton Commander este un program utilitar, functional sub DOS, care permite gestionarea fisierelor si a discurilor într-o maniera de lucru placuta, prietenoasa, prin intermediul interfetei afisate pe ecran.

Peter Norton a introdus pentru prima data notiunea de fereastra si a realizat o strctura de ecran foarte sugestiva pentru prezentarea organizarii harddisk-ului sau a floppy-diskului, structura preluata de multe programe utilitare care i-au succedat.

Norton Commander permite gestionarea foarte usoara a fisierelor pe disk. Unele operatii uzuale, cum ar fi afisarea continutului directorului curent, schimbarea directorului curent sunt facute automat, iar alte operatii precum copierea, mutarea, redenumirea unui fisier sau crearea, stergerea unui director, afisarea continutului si editarea unui fisier se fac prin simpla apasare a unei taste. Nu mai este deci necesara tastarea unei întregi comenzi DOS, nu mai este necesara memorarea numelor comenzilor DOS uzuale si a parametrilor acestora; aceste caracteristici fac din Norton Commander un utilitar deosebit de apreciat atât de catre utilizatorii de PC începatori cât si de catre cei experimentati.

În plus, Norton Commander mai ofera un avantaj major, si anume selectarea mai multor fisiere dintr-un director si aplicarea unei comenzi (copiere, stergere etc.) asupra întregii selectii; acesta este un instrument puternic pus la îndemâna operatorului, scutindu-l de tastarea repetata a aceleiasi comenzi DOS pentru fiecare fisier în parte.

Fig.1 Fereastra Norton Commander

Elementele structurii unui ecran Norton Commander sunt prezentate în figura 1.

Se observa în primul rând cele doua ferestre (paneluri) afisate pe ecran si un cursor bara, plasat initial într-o fereastra. Aceasta fereastra se va numi fereastra activa sau curenta, si ea va stabili discul si directorul curent de lucru. Acest lucru este confirmat si de promter-ul DOS afisat în linia de comanda.

Deplasarea cursurului dintr-o fereastra în alta se poate face cu tasta TAB sau cu click mouse în fereastra dorita. Deplasarea cursorului în cadrul aceleiasi ferestre se face cu tastele directionale (sus, jos, stânga, dreapta). Norton Commander afiseaza în ferestre numele de fisiere cu litere mici, iar numele de subdirectoare cu litere majuscule.

-Linia de meniu, este situata în partea de sus a ecranului. Linia de meniu poate fi vizibila permanent sau poate deveni vizibila numai la accesare (la tasatrea “F9” sau cu click mouse pe chenarul superior al ferestrei).

-Fereastra stânga, este o fereastra care contine informatii despre directorul selectat (detaliat sau pe scurt, în functie de optiunea selectata de utilizator) sau informatii despre ocuparea memoriei interne de lucru, ocuparea discului si alte informatii despre discul selectat în cealalta ferestra.

Preview document

Software Utilitar - Pagina 1
Software Utilitar - Pagina 2
Software Utilitar - Pagina 3
Software Utilitar - Pagina 4
Software Utilitar - Pagina 5
Software Utilitar - Pagina 6
Software Utilitar - Pagina 7
Software Utilitar - Pagina 8
Software Utilitar - Pagina 9
Software Utilitar - Pagina 10
Software Utilitar - Pagina 11
Software Utilitar - Pagina 12
Software Utilitar - Pagina 13
Software Utilitar - Pagina 14
Software Utilitar - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Software Utilitar.doc

Te-ar putea interesa și

Structura hardware și software a unui calculator

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Definiţia sistemului de calcul Sistemul de calcul reprezintă un ansamblu de echipamente fizice interconectate funcţional...

Testarea unei aplicații X și 0 (Tic Tac Toe) cu ajutorul utilitarului Junit

1. TESTAREA SOFTWARE ORIENTAT OBIECT Prin natura sa, programarea orientată obiect schimbă atât strategiile de testare cât şi tacticile de testare....

Sisteme de Operare

1.PREZENTARE GENERALA Sistemul de operare reprezinta ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui...

Audit

STANDARDELE DE AUDIT ALE SISTEMELOR INFORMATIONALE EMISE DE ISACA Natura activitatii de audit a sistemelor informationale precum si cunostiintele...

Tehnici de Acordare a Structurilor de Conducere

Obiectivul acestui proiect este să faciliteze întelegerea practică a problematicii generale a conducerii roboţilor mobili autonomi, prin realizarea...

Baze de date spațiale

Introducere Baza de date spațială este o bază de date textuală care are în plus posibilitatea de a stoca și a interoga date care reprezintă...

Cercetarea și Modelarea Sistemelor de Calcul Multiprocesuale

Introducere În ultimii ani, nevoia de a partaja informaţiile şi resursele între diferite calculatoare a condus la ideea conectării...

Noțiuni de sisteme de operare

Le stiti, le folositi, dar nu le cunoasteti...si-au facut loc în viata voastra si acum nu va puteti imagina cum era viata înaintea lor...da, este...

Ai nevoie de altceva?