Suporturi Informationale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Suporturi Informationale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anghenie IOn

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Introducere 3
2.Tipuri de suporturi informationale si clasificarea lor 4
3. Suporturi pe baza de hirtie 6
4. Suporturi magnetice 7
5. Suporturi din semiconductori 8
6. Suporturi optice 11
7. Memoria electronica 17
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Informatia economica este fundamentata prin date care au dobindit, prin procesare, semnificatie,scop sau utilitate Alfred Toffler scria in lucrarea sa “Powershift” :”Principala forma a capitalului e cunostinta. Ea este inepuizabila, se poate aplica de catre utilizatori diferiti in acelasi timp si daca acestea o utilizeaza in mod intelligent poate genera si mai multe cunostinte”.Pentru “utizarea informatiei in mod inteligent”, o problema importanta, mai ales in conditiile cresterii exponentiale a volumului informatiilor, este stocarea datelor si a informatiilor.

Mijloacele materiale folosite pentru inregistrarea informatiilor se numesc suporturi de informatie. Este important de mentionat diferenta dintre un suport de informatie si un suport

de date. Daca informatiile reprezentate pe suporturi pot fi prelucrate cu ajutorul mijloacelor informatice ele se mai numesc suporturi de date.

La inceputurile dezvoltarii industriei IT, stocarea informatiilor reprezenta un aspect minor, atat din punct de vedere al notiunii teoretice cat si al modului de lucru: un simplu disc de inregistrare era solutia cel mai des folosita. In aceste conditii, aplicatiile tip server reprezentau solutiile cele mai complexe si odata ce utilizatorul se hotara asupra unui server, era suficient sa cumpere si sa foloseasca sistemul de stocare aferent serverului respectiv.Este interesant de analizat care este implicatia solutiilor de stocare din punct de vedere al costurilor ce le genereaza. La inceputul anilor 1990, raportul dintre costurile necesare achitionarii serverelor de aplicatii si costurile necesare stocarilor de date se exprima intr-o rata de 70/30%. In prezent, raportul s-a inversat, astfel incat acum datele si informatiile stranse de corporatii reprezinta sangele ce pune in miscare buna functionare a sistemului informational. Un alt aspect il reprezinta tipul informatiilor stocate. Timpul datelor de tip text sau numeric ce trebuiau arhivate a trecut de mult; in prezent fisierele tip audio si video sunt cel mai des intalnite iar daca ne gandim ca pentru un fisier video de 2 minute este necesar pana la 10Mb de memorie, putem sa avem o imagine a procesului de stocare a datelor.Din pacate, pentru manipularea adecvata a unui volum asa mare de informatii este necesara existenta unei infrastructuri adecvate. In prezent este utilizata infrastructura de tip D.A.S.( Direct Attached Storage), care se bazeaza pe conceptul utilizarii serverelor de aplicatii, a serverelor de date si fisiere atasate intr-o retea, de obicei o retea TCP/IP, interconectate prin routere si switch-uri, fiecare server folosind o magistrala SCSI, cu solutia de stocare direct atasata. In aceste conditii, fiecare server are o capacitate maxima de stocare; odata utilizata aceasta capacitate, este necesara adaugarea unui nou server pentru a suplimenta modul de stocare a datelor. In acelasi mod, in cazul in care unul din servere nu mai poate functiona la parametrii optimi din punct de vedere al puterii de procesare este necesara „legarea” unui server nou, chiar daca cel initial are capacitati de stocare neexploatate.

2. Tipuri de suporturi informationale si clasificarea lor

De-a lungul anilor, au fost inventate mai multe forme de stocare, bazate pe diferite tehnici, dar si necesitati.In general, la nivel digital avem urmatoarele tipuri de stocare: primara, secundara, tertiara(vezi fig.1).

Stocarea primara se refera la depozitarea informatiei pentru utilizarea ei de catre unitatea de procesare a computerului, stocarea fiind temporara.Stocarea secundara, in comparatie cu stocarea primara, este de lunga durata, dar cu o capacitate mai mare decit ,dar lenta la scriere/citire.Principalul suport pentru stocarea secundara este hard- diskul. Stocarea offline este folosita pentru transferul de date ,dispozitive de stocare offline :CD, DVD,carduri de memorie, memorie flash, dischete, dischete – zip, benzi magnetice- care sunt cele mai comune.Stocarea tertiara presupune un sistem care conecteaza/ deconecteza automat suporturi de stocare offline, in functie de cerintele sistemului de operare.E folosita pe mari sisteme de calcul stiintific,de exemplu, stocarea in baze de date este un exemplu tipic de stocare tertiara,insa care necesita doar utilizatori autorizati. La fel o forma de stocare secundara si tertiara este stocarea in retea de computere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Suporturi Informationale.doc

Alte informatii

Facultatea Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică Catedra Cibernetică şi informatică economică