Suporturi Informationale Moderne

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Suporturi Informationale Moderne.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ilie Costas

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

1.Introducere 3
2.Tipuri de suporturi informationale si clasificarea lor 3
3. Bibliografie 26

Extras din document

1. Introducere

In conditiile in care societatea umana a devenit din ce in ce mai dependenta de informatii, de prelucrarea si transmiterea lor, a inceput sa se dezvolte conceptul de “societate informationala” , care caracterizeaza aceste evolutii. Ca o recunoastere a importantei proceselor informationale (“tehnologia informatiei”) si globalizării comunicărilor (mai ales prin intermediul retelelor de calculatoare), in aproape toate tarile lumii au apărut programe concrete care au ca obiectiv informatizarea si dezvoltarea societatii informationale.

In acelasi timp apare problema pastrarii informatiei, si anume depozitarea informatiei pe termini indelungati cu o securitate ridicata si cu posibilitatea ca in orice moment sa fie accesata.

Multe modalitati de inregistrare a informatiei au fost inventate bazindu-se pe fenomenele natural. Insa nici una din formele de inregistrare a datelor nu este inca perfecta, astfel intr-un sistem de calcul se folosesc mai multe tipuri de inregistrare a datelor. O siguranta sporita a datelor ar putea fi obtinuta prin combinarea mai multor modalitati de inregistrare a datelor.

2. Tipuri de suporturi informationale si clasificarea lor.

Suporturile traditionale sunt suporturile pe care informatia se fixeaza in mod manual sau cu ajutorul unei masini de dactilografiat. Documentele primare sint categorie a suporturilor traditionale care sint inregistrate pe support de hirtie intr-o structura predeterminata.Suportul de hirtie contine, de obicei o structura tipizata, alcatuita dintr-o serie de rinduri si coloane, repartizate conform actiunilor.

Suporturi tehnice sint suporturi pe care informatia se fixeaza in mod automatizat,cu dispozitive tehnice speciale,care pot fi inroduse direct in calculator pentru procesare ulterioara.

Clasificarea suporturilor tehnice :

Din punct de vedere al materialului folosit pentru fabricarea lor:

• suporturi din hârtie (cartela perforată, hârtia de imprimantă, banda de hârtie perforată, documente completate cu cerneală magnetică, documente cu caractere stilizate etc.);

• suporturi magnetice (banda magnetică, caseta magnetică, discul magnetic, discul flexibil, tamburul magnetic, folia magnetică etc.);

• microfilmele;

• suporturi optice (discul optic, CD-ROM, CD-R, DVD etc.).

• suporturi magneto-optice.

• pe baza de cristale semi- conductoare

Din punct de vedere al posibilităţii de reutilizare:

• suporturi nereutilizabile (neînregistrabile) care se pot înregistra o singură dată (suporturile de hârtie, microfilmele, CD-ROM);

• suporturi reutilizabile care se pot utiliza succesiv pentru mai multe înregistrări (suporturile magnetice, semi- conductoare, CD-RW).

Din punct de vedere al posibilităţii de adresare a înregistrărilor de pe suport:

• suporturi adresabile la care accesarea informaţiei se face direct, pe baza unei adrese (de exemplu, discul magnetic);

• suporturi neadresabile la care accesarea informaţiei se face prin parcurgerea secvenţială a înregistrărilor şi verificarea conţinutului (banda magnetică, suporturile din hârtie, microfilmul).

Din punct de vedere al utilizării în sistemul de calcul:

• suporturi tehnice de intrare care sunt numai citite (documentele completate cu cerneală magnetică, documente cu caractere stilizate, CD-ROM)

• suporturi tehnice de ieşire care sunt numai scrise (hârtia de imprimantă)

• suporturi tehnice de intrare-ieşire care pot fi citite şi scrise de sistem (cartela perforată, banda magnetică, discul magnetic, CD inscriptibil, CD reinscriptibil).

Fisiere in arhiva (1):

  • Suporturi Informationale Moderne.doc

Alte informatii

Facultatea Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică Catedra Cibernetică şi informatică economică