Tehnici si Software de Restabilire a Informatiei Eronate

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Tehnici si Software de Restabilire a Informatiei Eronate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dubineanschi Vladimir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Informaţia este cel mai important lucru care se păstrează în calculatorul nostru şi este important ca ea permanent să fie la îndemână pentru folosire. Şi calculatorul, şi notebook-ul este un aparat de prelucrare şi păstrare a informaţiei. Uneori însăşi informaţia costă de zeci de ori mai mult decât tehnica.

Mai întâi de toate vă vom prezenta structura logică a Hard Diskului. Înăuntru Hard Diskului se găsesc unul sau câteva discuri, fabricate din metal sau sticlă. La fiecare disk sunt câte 2 suprafeţe magnetice. Fiecare parte lucrătoare a diskului este împărţită în piste concetrate unde se găseşte informaţia. În acelaşi rând, fiecare pistă este împărţită într-un număr corespunzător de sectoare de câte 512 baiţi. Sectorul este fragmentul cel mai minimal care conţine informaţie. La formatare câteva sectoare se împreunează formând clasterul şi pentru sistema de operare fragmentul minimal este deja clasterul.

Un atribut necesar fiecărui disk logic este F.A.T. (File Allocation Table) – tabelul de repartiţie a fişierelor. Tabelul de repartiţie a fişierelor se formează la formatarea diskului logic. Tabelul conţine informaţia despre faptul unde pe disk se păstrează fiecare fişier.

Ce e de făcut dacă informaţia este totuşi pierdută?

Cu toate că informaţia eronată dispare din vedere, totuşi datele despre ea nu dispar dintr-o dată. Să presupunem că ştergem un fişier de aproximativ câteva sute de megabaiţi şi aceasta se întâmplă destul de rapid, ce nu s-ar fi putut întâmpla dacă sistema de operare ar fi şters toate componentele acestui fişier. Sistema de operare pur şi simplu redenumeşte fişierul şters adăugându-i un simbol special la începutul numelui, după care fişierul încetează să fie văzut, el se socoate ca şters, dar informaţia rămâne pe acelaşi loc pe Hard Disk.

Cu toate că informaţia fişierului şters rămâne pe acelaşi loc pe Hard Disk, totuşi locul este accesibil pentru înscrierea unei informaţii noi. Deci, dacă în locul unde s-a şters informaţia a avut loc înscrierea unei alte informaţii noi, atunci informaţia ştearsă este pierdută fără restabilire. Dar dacă nu a avut loc nici o înscriere, atunci informaţia ştearsă se poate de restabilit folosind programe speciale. Asemănător este şi situaţia când formatăm discul logic. Excepţie face aşa numita formatare la nivel scăzut, unde întreaga suprafaţă a Hard Discului se anulează, informaţia dispare pentru totdeauna.

Informaţia pe Hard Disk se poate de restabilit cu ajutorul utilitelor speciale care scanează suprafaţa, determinând structura logică a compartimentelor şi formatul, caută şi restabileşte fişierele pierdute. Desigur restabilirea informaţiei pierdute nu are loc 100%, dar în marea majoritate a cazurilor în urma folosirii corecte a unui program adecvat, se poate de restabilit o mare parte din informaţia pierdută.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici si Software de Restabilire a Informatiei Eronate.doc