Tehnologia Client-Server

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Tehnologia Client-Server.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florian Boian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

O arhitectura client/server: reprezinta un model de descompunere a unei aplicatii în doua componente distincte: o componenta client si o componenta server. Componenta client se executa pe o statie de lucru unde receptioneaza date de la un utilizator, le structureaza si transmite cereri de realizare a unor servicii pe baza acestor date catre componenta server. De cealalta parte, server-ul asteapta cereri de la clienti. Atunci când acesta receptioneaza o cerere, server-ul o proceseaza si returneaza rezultatul clientului. Clientul va comunica aceste rezultate utilizatorului prin intermediul interfetei sale.

Elemente caracteristice ale arhitecturilor client/server:

- serviciu : client/server reprezinta în primul rând o relatie între procese care se executa pe masini de calcul separate. Server-ul furnizeaza anumite servicii, în timp de clientul este un “consumator” de servicii. În esenta tehnologia client/server furnizeaza o separare clara a functionalitatilor pe baza ideii de serviciu.

- resurse partajate: un server poate servi mai multi clienti în acelasi timp si controleaza accesul acestora la resursele partajate.

- protocoale asimetrice: între server si clienti exista o relati 1-n. Clientii sunt cei care initiaza dialogul cu un server prin cererea unui anumit serviciu. Serverele sunt entitati pasive care asteapta cererile clientilor si transmit acestora doar replici la cererile receptionate.

- transparenta locatiei: serverul este un proces care poate fi localizat pe aceeasi masina de calcul (calculator) ca si clientul sau pe o masina de calcul diferita, aflata în retea. În general aplicatiile client/server ascund clientilor informatiile referitoare la pozitia serverului în cadrul unei retele, redirectând cererile de servicii atunci când este necesar. Un program poate fi client, server, sau ambele.

- comunicatie bazata pe mesaje: clientii si serverele interactioneaza între ele prin intermediul mecanismului de transmisie de mesaje. Mesajul reprezinta mecanismul de cerere si replicare a unui serviciu.

- incapsularea serviciilor: un mesaj specifica server-ului serviciul cerut. Determinarea modului în care este satisfacuta cererea cade în responsabilitatea server-ului. Server-ele pot fi modificate, actualizate si sau optimizate fara afectarea clientilor acestora, atâta timp cât interfata publica a mesajelor nu este modificata.

- scalabilitate: sistemele client/server pot fi scalate pe orizontala sau verticala. Scalarea orizontala reprezinta influentarea stricta a performantei la cresterea sau scaderea numarului de clienti. Scalarea verticala semnifica migrarea catre masini server rapide sau spre multi-servere.

- integritate: datele si codul server-ului sunt retinute centralizat, ceea ce implica o actualizare si securizare eficiente a datelor partajate. În acelasi timp, clientii ramân independenti de server.

Clasificarea modelelor client-server:

Caracteristicile client/server permit distribuirea “inteligentei” în retea si furnizeaza un mediu de lucru pentru proiectarea de aplicatii independente în retele.

Ideea împartirii aplicatiilor dupa arhitectura client/server a fost utilizata în urma cu peste zece ani pentru realizarea de solutii informatice în retele locale (Local Area Network - LAN). În general aceste solutii reprezinta pachete soft integrate si se diferentiaza între ele prin serviciile furnizate clientilor. În functie de acest ultim criteriu se disting 5 clase de solutii client/server:

1) Server de fisiere

- clientul (în general un PC) transmite cereri serverului de fisiere pentru înregistrari din diverse baze de date prin intermediul retelei

- reprezinta o forma primitiva de de acces la date, care necesita multiple schimburi de mesaje între server si clienti,

- necesar în gestionarea accesului la bilioteci partajate de documente, imagini, etc.

2) Server de baze de date

- sunt trimise cereri SQL ca mesaje catre server-ul de baze de date. Rezultatul fiecarei comenzi SQL este returnat clientului prin intermediul retelei. Codul care proceseaza cererea SQL si datele asupra carora se aplica aceasta se afla pe aceeasi masina de calcul -> eficienta

- este necesara doar (re)programarea clientilor,

- server-ele de baze de date furnizeaza fundamentul pentru sistemele cu suport decizional, care necesita interogari ad-hoc si raportari flexibile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Client-Server.doc