Tipuri de Retele - Retelistica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tipuri de Retele - Retelistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

1.INTRODUCERE

O retea de calculatoare este formata dintr-un ansamblu de calculatoare conectate între ele, care fac schimburi de date si folosesc în comun resursele retelei. Fiecare calculator îsi pastreaza independenta de executie si de gestiune a propriilor resurse.

Dupa aparitia calculatoarelor personale, prelucrarea centralizata pe calculatoarele mari a fost înlocuita cu prelucrarea descentralizata pe microcalculatoare. Dezavantajul lipsei comunicarii unui sistem personal este compensat prin includerea acestuia într-o retea

Calculatoarele dintr-o retea pot fi:

- de acelasi tip, în cazul retelelor omogene;

- de tipuri diferite, în cazul retelelor eterogene.

Retelele de calculatoare au aparut din necesitatea:

- de folosire în comun a unor resurse fizice scumpe (imprimante si hard disk-uri scumpe, plotere, etc.);

- de folosire în comun a datelor si a resurselor software. Atunci când mai multi utilizatori prelucreaza aceleasi date, este necesar ca variantele fisierelor sa fie reactualizate, iar acest lucru se realizeaza prin retea.

2.Componente necesare pentru creearea unei retele de calculatoare

2.1 Componente hardware

Componentele hardware elementare includ trei tipuri de dispozitive:

- Echipamente de transmisie

- Dispozitive de acces

- Dispozitive ce repeta semnalele transmise

Aceste componente sunt elementare prin faptul ca toate retelele trebuie fie sa le contina, fie cel putin, sa functioneze in preajma lor.

2.2 Echipamente de transmisie

Echipamentele de transmisie reprezinta mediul utilizat pentru a transporta semnalele unei retele catre destinatie. Tipurile de medii includ cabluri coaxiale, cabluri torsadate si fibre optice.

Tipurile de medii LAN pot fi, de asemenea, intangibile. Ele pot fi semnale luminoase, radio si microunde, transmise prin aer.

Retelele WAN au, de asemenea, echipamente de transmisie proprii. Astfel de echipamente sunt descrise de obicei prin viteza de tact si structurile lor de cadre, nu ca simple medii de transmisie. Mediul lor fizic este irelevant comparativ cu performantele lor.

2.3 Dispozitive de acces

Un dispozitiv de acces raspunde de:

- Formatarea corecta a datelor, astfel incat sa fie acceptate de retea.

- Plasarea datelor in retea

- Acceptarea datelor care ii sunt adresate

Intr-o retea locala, dispozitivul de acces este cunoscut ca placa de interfata cu reteaua (NIC – Network Interface Card). NIC este o placa de circuite instalata intr-un calculator si ocupa un slot de intrare/iesire de pe placa de baza a acestuia. Reteaua este cablata apoi la portul pus la dispozitie de aceasta placa. NIC formeaza cadrele de date care trebuie transmise de aplicatiile calculatorului, pune datele in forma binara si accepta intrarea cadrelor adresate calculatorului respectiv.

Intr-o retea WAN, dispozitivul de acces este un router. Routerele opereaza la nivelul 3 al modelului de referinta OSI si includ doua tipuri de protocoale: de rutare (routing) si rutabile (routable). Protocoalele rutabile, ca IP, sunt utilizate pentru a transporta datele dincolo de limitele domeniilor de nivel 2.

Protocoalele de rutare furnizeaza toate functiile necesare realizarii urmatoarelor operatii:

Determinarea cailor optime prin reteaua WAN pentru orice adresa de destinatie data

Acceptarea si trimiterea pachetelor prin aceste cai la destinatiile lor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Retele - Retelistica.doc