Tipuri Moderne de Suporturi Informationale

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tipuri Moderne de Suporturi Informationale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ilie Costas

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Planul referatului:
1. Notiuni de baza
2. Clasificarea suporturilor de pastrarea informatiei conform modalitatile de inregistrare a informatiei nr. 1
2.1 Imprimarea
2.2 Magnetizarea suprafetei
2.3 Inregistrarea optica
2.4 Inregistrarea optico-magnetica
2.5 Memoria Flash
3. Clasificarea suporturilor de pastrarea informatiei conform modalitatile de inregistrare a informatiei nr. 1
4. Clasificarea suporturilor de informatie rar-folosite, uzate moral si experimentale
5. Clasificarea tipurilor de memorie intr-un calculator

Extras din document

1. Notiuni de baza

Patrunderea informaticii in aproape toate domeniile vietii stiintifice, economice si sociale a devenit tot mai evidentă în ultimii ani. Prelucrarea informatiei a înregistrat un salt calitativ o data cu aparitia sistemelor multimedia, prin care informatia numerică si de tip document s-a îmbogatit cu elemente grafice, de voce, sunet si imagine.

Prin intermediul dezvoltarii tehnicii de calcul, a sistemelor moderne de comunicatii si a produselor soft, devenite din ce în ce mai accesibile, prelucrarile informatice s-au transformat dintr-un atuu al profesionistilor într-un instrument de lucru universal, utilizat si de catre neprofesionisti. Astfel, utilizatorii tehnicii si produselor informatice au devenit si devin tot mai numerosi.

In conditiile in care societatea umana a devenit din ce in ce mai dependenta de informatii, de prelucrarea si transmiterea lor, a inceput sa se dezvolte conceptul de “societate informationala” , care caracterizeaza aceste evolutii. Ca o recunoastere a importantei proceselor informationale (“tehnologia informatiei”) si globalizării comunicărilor (mai ales prin intermediul retelelor de calculatoare), in aproape toate tarile lumii au apărut programe concrete care au ca obiectiv informatizarea si dezvoltarea societatii informationale.

In acelasi timp apare problema pastrarii informatiei, si anume depozitarea informatiei pe termini indelungati cu o securitate ridicata si cu posibilitatea ca in orice moment sa fie accesata.

Multe modalitati de inregistrare a informatiei au fost inventate bazindu-se pe fenomenele natural. Insa nici una din formele de inregistrare a datelor nu este inca perfecta, astfel intr-un sistem de calcul se folosesc mai multe tipuri de inregistrare a datelor. O siguranta sporita a datelor ar putea fi capatata prin combinarea mai multor modalitati de inregistrare a datelor.

2. Clasificarea suporturilor de pastrarea informatiei conform modalitatile de inregistrare a informatiei nr. 1

Fig. 1 Clasificarea suporturilor de memorare dupa modalitatea de inregistrare nr. 1

Conform fig. 1 sunt 5 tipuri de inregistrare a informatiei:

1. Imprimarea

Imprimarea este una din modalitatile uzuale si accesibile de pastrare a informatiei, pe linga imprimarea, informatia mai poate fi vizualizata la monitor, fiind o sursa de pastrare a informatiei pe termen scurt. In cazul ca este nevoie de printarea vectorial se foloseste plotterul

6. Magnetizarea suprafetei

Suprafa dispozitivelor este acoperita cu o pelicula magnetic. Valorile binare 0 si 1 corespund celor doua nivele de magnetizare a particulelor.

7. Inregistrarea optica (cu ajutorul laserului)

Se utilizeaza o raza lazer pentru a citi informatiile de pe disc. Valorile binare 0 si 1 sunt codificate prin zone care reflecta lumina (“lands”) si zone care nu reflecta lumina (“pits”).

8. Inregistrarea optico-magentica

Se utilizeaza tehnologia magnetica pentru stocarea informatiilor si optica pentru citirea acestora.

9. Memorarea Flash.

Memoria (de tip) flash este o memorie electronică, de calculator (sau alt aparat), nevolatilă (în care datele persistă și fără alimentare cu energie electrică), și care la nevoie poate fi ștearsă și reprogramată (reîncărcată cu date). "Flash" mai desemnează și tehnologia folosită la fabricarea memoriilor de acest tip

2.1 Imprimarea

Imprimarea este una din modalitatile uzuale si accesibile de pastrare a informatiei, pe linga imprimarea, informatia mai poate fi vizualizata la monitor, fiind o sursa de pastrare a informatiei pe termen scurt. In cazul ca este nevoie de printarea vectorial se foloseste plotterul

Imprimanta realizeaza tiparirea pe hartie, sub formă de sucesiuni de caractere sau de reprezentări grafice, a informatiilor transmise din memoria interna a calculatorului. Tipurile de imprimante difera, marcind evolutia lor tehnologica: imprimante cu tambur, cu rozeta, matriceale, cu jet de cerneală, laser, ultimele fiind rapide si de o mare acuratete.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri Moderne de Suporturi Informationale.doc

Alte informatii

Facultatea Cibernetica si Informatica Economica Disciplina: Tehnologii Informationale