Trecerea de la Era Electronica la Cea Mobila

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Trecerea de la Era Electronica la Cea Mobila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valy Greavu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Calculatoare, Stiinta Administratiei

Cuprins

Introducere 3
1. COMERȚUL ELECTRONIC VS COMERȚUL MOBIL 4
1.1. Definirea comerțului electronic 4
1.2. Ce trebuie să știm despre comerțul mobil 5
2. CE ESTE ATÂT DE SPECIAL LA COMERȚUL MOBIL? 6
2.1. Provocarea cu privire la utilitatea comerțului mobil 6
2.2. Scenarii de folosire 7
2.3. Provocarea în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea 8
2.4. Provocarea privind inter-operabilitatea 8
3. APLICAȚII ȘI SERVICII MOBILE BUSINESS 9
3.1. Mobile Enterprise Resource Planning (m-ERP) și mobile Supply Chain Management (m-SCM) 9
3.2. Mobile Customer Relationship Management (m-CRM) 10
3.3. Mobile health care 10
4. CONCLUZII 10
Bibliografie 11

Extras din document

Introducere

Odată cu apariția Intrenetului totul s-a schimbat și totuși totul a rămas la fel. Afacerile au migrat către Net, durata proiectelor a fost accelerată, așteptările au fost resetate. Însă acum totul se îndreaptă către comerțul mobil.

Cu toate că până acum câțiva ani mediul electronic a avut foarte mare succes, lumea în care trăim ne impune să ne creăm un nou mediu, în care totul să se desfășoare în timp real, mobilitatea fiind factorul principal al adaptării la acest mediu. În prezent, 90% din populația actuală are acces la rețelele mobile, webul mobil fiind acum preferat cititului cărților, revistelor sau a ziarelor. Se preconizează că în 2013 din ce în ce mai mulți oameni vor folosi telefoanele mobile în defavoarea PC-urilor pentru a naviga pe Internet, iar până în 2014 mai bine de jumătate de miliard de persoane vor utiliza telefoanele mobile pentru serviciile de transfer a banilor.

În lucrarea de față am evidențiat trăsăturile și caracteristicile atât ale comerțului electronic, cât și a celui mobil, astfel încât să subliniez faptul că tot mai multă lume se îndrepată spre mobil, aducând după sine noi necesități, atât din partea consumatorilor, cât și din partea întreprinderilor care doresc să-și extindă afacerea sau să îmbunătățească performanțele actuale ale firmei.

Pe de altă parte am arătat care sunt caracteristicile prin care se diferențiază comerțul mobil de cel electronic și care sunt avantajele adoptării formei de comerț întâi menționate.

În ultimă instanță, am prezentat câteva aplicații ce pot fi adoptate de întreprinderi pentru o mai bună organizare și funcționare, detaliind succint fiecare formă în parte.

Așadar, lumea se află într-o continuă evoluție și dezvoltare, apar din ce în ce mai multe tehnologii informatice mult mai performante decât cele existente deja pe piață, infrastructura și tehnologiile se modifică permanent, ceea ce atrage după sine necesitatea de adaptare a individului la nou, căutarea soluțiilor pentru noile dispozitive mobile și gândirea unei arhitecturi de rețea care să se muleze pe noile cerințe ale pieței.

Cuvinte cheie: comerț electronic, comerț mobil, e-commerce, m-commerce, afaceri mobile, dispozitive mobile, m-ERP, m-SCM, m-CRM, mobile health care.

1. COMERȚUL ELECTRONIC VS COMERȚUL MOBIL

Odată cu apariția Internetului și a pătrunderii valului tehnologic ce a cuprins întreaga lume, foarte multe activități, printre care și cele economice, au suferit modificări, ireversibile în unele cazuri. Comerțul electronic este una dintre cele mai importante modificări survenite pe plan economic mondial. Ce este comerțul electronic și cum poate fi definit? Părerile cu privire la acest domeniu sunt împărțite.

1.1. Definirea comerțului electronic

În literatura de specialitate românească există mai multe opinii cu privire la comerțul electronic. După M. Georgescu comerţul electronic poate fi definit ca orice relaţie comercială prin care se stabilesc legături ce au ca suport calculatoare cuplate prin reţelele de telecomunicaţii. De asemenea afirmă că „utilizează facilităţile tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea eficienţei comunicării şi/sau pentru a schimba fundamental natura tranzacţiilor inter-organizaţionale”.

În viziunea lui Victor Valeriu Patriciu, comerțul electronic reprezintă rețeua electronică, mai vastă decât cea a Internetului, ce permite utilizarea unor aplicații pentru transferul electronic de documente (EDI), al codurilor de bare, al comunicațiilor fax, transferul de fișiere, al poștei electronice. Pe de altă parte, acesta afirmă că e-commerce reprezintă relațiile de afaceri dintre furnizori și clienți, spre exemplu, ca o alternativă la modalitățile de comunicare tradiționale prin fax, linii de comunicație dedicate etc.

Pe de altă parte, comerț electronic este considerat demersul de cumpărare sau vânzare prin intermediul transmiterii de date la distanță folosind politica expansivă a marketingului companiilor comerciale. Cu ajutorul Internetului se realizează o relație de servicii și schimb de mărfuri între ofertant și potențialul cumpărător.

Apariția comerțului electronic a reprezentat un moment de răscruce pentru societate. Conform afirmației lui Peter Drucker comerțul electronic este pentru revoluția informațională, ceea ce drumul de fier a fost pentru revoluția industrială, având o dezvoltare ce nu a cunoscut precedent. Noul boom creat de comerțul electronic va transforma economia, societatea și politica. ”Internetul va transforma profund economiile, piețele și structurile industriale, produsele, serviciile și circulația acestora, distribuția veniturilor și comportamentul consumatorilor, piața muncii și angajații.”

Peter Drucker avea mare dreptate afirmând acest lucru. Drept dovadă, în ultimii ani, evoluția comerțului electronic a luat mare amploare și a căpătat o importanță deosebită pentru majoritatea companiilor. Boom-ul despre care se vorbea mai sus s-a concretizat în adoptarea comerțului electronic în întreaga lume și dezvoltarea relațiilor între partenerii de afaceri datorită ușurinței comunicării, rapidității transferului de date și informații, maximizării proiectării și dezvoltării produsului, furnizării lanțului de acțiuni și a proceselor de fabricație.

Însă ceea ce nu a adăugat Drucker a fost posibilitatea dezvoltării comerțului și afacerilor mobile ca o continuare a adoptării în masă a afacerilor și comerțului electronic. Necesitatea implementării tehnologiilor mobile este simplu de dedus – dorința agenților economici de comoditate, rapiditate, portabilitate, dar mai ales economisirea timpului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Trecerea de la Era Electronica la Cea Mobila.doc

Alte informatii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Specializarea Informatică Economică