Unități de memorie pe bază pe discuri optice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7578
Mărime: 442.00KB (arhivat)
Publicat de: Clarisa Gheorghiu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. 1. Introducere.Informație generală despre unitați de memorie pe baza de discuri optice.
  3. 2. Istoria apariției discurilor optice.
  4. 3. Structura,caracteristici tehnice si codficarea semnalului pe CD.
  5. 4. Standartele de înscriere.
  6. 5. Unitați de memorie pe baza de discuri optice de prima generație.
  7. • LaserDisc (LD)
  8. • CompactDisc (CD)
  9. • Disc Magneto-Optic (MO)
  10. 6. Unitați de meomorie pe baza de discuri optice de a doua generație.
  11. • DVD
  12. • MiniDisc
  13. • Digital Multilayer Disk
  14. • DataPlay
  15. • Fluorescent Multilayer Disc
  16. • GD-ROM
  17. • Universal Media Disc
  18. 7. Unitați de memorie pe baza de discuri optice de generația a treia.
  19. • Blu-Ray Disc
  20. • HD DVD
  21. • Forward Versatile Disc (FVD)
  22. • Ulta Density Optical
  23. • Professional Disc for DATA
  24. • Versatile Multilayer Disc
  25. 8. Unitați de memorie pe baza de sicuri optice de generația a patra.
  26. • Holographic Versatile Disc
  27. • Super Rens Disc
  28. 9. Generalizare. Tendințe.Viitorul discurilor optice-M-Disk.
  29. 10. Bibliografie

Extras din referat

1.Introducere.Informație generala despre unitați de memorie pe baza de discuri optice

Tehnologia discurilor optice a fost pusă la punct de catre firmele Sony si Philips in anul 1976. Rezultatul a fost apariția compact discului audio in 1982. Pe parcurs au aparut alte tipuri CD-uri.

Un CD obișnuit are diametrul de 12 cm, un orificiu central de 1,5 cm, o grosime de 1,2 mm si o greutate de 14 g. si este inscripționat doar pe o fața, din rațiuni economice. Discul este format din mai multe straturi: un strat protector de lac, un strat de aluminiu si un strat din material sintetic transparent.

Cu ajutorul microscopul electronic s-a observat ca pe policarbonatul presat se află niste adâncituri minuscule, de numai cițivava microni. Aceste neregularitați alcătuiesc o spirala cu lungimea de 5,37 km. Spirala porneste din interior si se desfasoară spre exterior. Preluarea informației se face cu ajutorul unei raze de lumină. Pentru a sesiza transformarile de pe suprafață, o mica dioda laser emite o raza de frecventă joasă pe baza de arsenura de galiu. Raza nu este vizibilă, dar este daunătoare.

Pe CD este pulverizat un strat subțire de aluminiu, acesta fiind si cauza apariției curcubeului. Dacă raza laser este emisă pe partea neteda a stratului de aluminiu numit ”land”, ea va fi reflectată ca de o oglindă si se intoarce pe drumul pe care a venit. O mică prismă dirijeaza lumina la o fotodiodă, care absoarbe energia si o transformă în impulsuri electrice.

În schimb, daca rază este emisă pe o adîncitură, adica pe un "pit" situația este alta. Adîncitura reflectă raza laser într-o altă direcție, astfel încit lumina nu mai ajunge la fotodiodă.

Fotocelula care recepționează raza laser recunoaște cel mai bine trecerea de la lumină la întuneric. De aceea purtătorul de informație nu este starea, ci schimbarea dintre stări, de la aprins la stins.

Înșiruirea de land-uri si pit-uri este intepretata de mecanismul de citire sub forma de siruri de 0 si 1, care reprezinta informația sub formă binara.

Discul Compact (Compact Discul - CD) este cel mai folosit mediu de stocare amovibil, datorită dimensiunilor sale, capacitații de stocare, usurinței în folosire, fiabilitații si nu în ultimul rînd a prețului. Compact discurile folosite perntru stocarea de date se împart în trei categorii mari :

CD-ROM ("CD read only memory" - CD obisnuit) sint CD-urile care pot fi doar citite, de pe care se pot transfera date, dar pe care nu se pot scrie alte date in afara celor deja existente. Acest CD-uri sînt fabricate folosind două metode si anume: metoda matritarii si metoda arderii. Matritarea implica folosirea unei matrite (model - tipar) pentru inscripționarea datelor pe CD-uri și este utilizată pentru fabricarea unor cantitați mari de CD-uri. Această metodă este folosita pentru CD-urile originale ale softurilor sau pentru CD-urile care însoțesc revistele sau cărțile. Metoda "arderii" implica folosirea unei raze laser pentru inscripționarea datelor pe CD-uri și este folosită pentru fabricarea unor cantitați limitate de CD-uri. Aceasta metodă este folosita pentru CD-urile pe care utilizatorii isi crează copii de siguranța ale datelor de pe calculator sau pentru CD-urile folosite pentru stocarea de fișiere diverse (de ex. fișiere muzicale in format mp3, filme, etc.). Pentru a putea folosi CD-urile este nevoie de o unitate CD-ROM montată în calculator.

CD-R ("CD recordable" - CD inscriptibil) sint CD-urile ("blank") care pot fi inscriptionate o singură dată. Metoda de inscripționare este cea prin "arderea" cu o rază laser. În momentul în care CD-ul a fost inscriptionat cu niște date el se transforma in CD-ROM, pentru ca o altă inscripționare nu mai este posibilă. Acest tip de CD-uri este foarte popular in rîndurile utilizatorilor de calculatoare pentru că le permite să iși creeze singuri CD-uri la un preț foarte mic. Pentru a putea inscripționa CD-urile de tip CD-R este nevoie de o unitate CD-RW montată în calculator. O astfel de unitate functionează și pe post de unitate CD-ROM, adica poate citi orice fel de CD-uri indiferent de modul lor de inscripționare.

CD-RW ("CD rewritable" - CD reinscriptibil) sint CD-urile care pot fi inscripționate de mai multe ori la rînd. Datele scrise pe un CD-RW pot fi șterse în intregime si înlocuite cu altele, acest ciclu putindu-se repeta de un număr mare de ori. Metoda de inscripționare este cea prin "arderea" cu o rază laser. Acest tip de CD-uri este folosit în special pentru crearea repetată de copii de rezervă ale datelor importante de pe un calculator. Prețul lor este însă mai mare decît al CD-urilor de tip CD-R. Pentru a putea inscripționa CD-urile de tip CD-RW este nevoie de o unitate CD-RW montată în calculator. O astfel de unitate functionează și pe post de unitate CD-ROM adică poate citi orice fel de CD-uri indiferent de modul lor de inscripționare.

Manipularea CD-ului trebuie să se faca cu atenție pentru a nu zgîria CD-ul si pentru a nu-l scăpa din mîna. Se deschide carcasă CD-ului si apoi se apasă (usor) cu degetul mare pe dispozitivul de fixare (rozeta centrala) pentru a mobiliza CD-ul. Apucarea CD-ului trebuie să se faca punînd degetele mîinii pe marginile lui, in asa fel încît pulpele degetelor să nu vina in contact cu suprafata CD-ului.

Introducerea unui CD într-o unitate optică se face foarte simplu. Utilizatorul apasă pe butonul de ejectare a sertarului unitații si dupa ce acesta din urma a iesit, utilizatorul poziționeaza CD-ul în sertar si apasă butonul de introducere a sertarului in unitate. Din acest moment unitatea citeste CD-ul, iar utilizatorul poate accesa datele cu ajutorul interfeței puse la dispoziție de producătorul CD-ului sau le poate accesa din interiorul Windows Explorer.

Preview document

Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 1
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 2
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 3
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 4
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 5
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 6
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 7
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 8
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 9
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 10
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 11
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 12
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 13
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 14
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 15
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 16
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 17
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 18
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 19
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 20
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 21
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 22
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 23
Unități de memorie pe bază pe discuri optice - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Unitati de Memorie pe Baza pe Discuri Optice.docx

Alții au mai descărcat și

Unități de stocare optice

Argument Dezvoltarea rapidă şi complexă a societăţii a dus inevitabil la o sporire însemnată a volumului de informaţii care tind să aglomereze şi...

Unitați Optice

Unitătile optice sunt niste dispozitive care folosesc medii de stocare optice pentru citirea şi scrierea datelor. Stocarea optica este metoda prin...

Mouse

CAPITOLUL I ARGUMENT Ce este mouse-ul? Mouse-ul este cel mai utilizat echipament de intrare-iesire al PC-ului. Mouse înseamna "soarece" în...

Unități Mobile de Memorare

Argument Atenţia persoanelor contemporane este tot mai des atrasă de ceea ce numim tehnologie de ultimă oră. Memoria flash este o tehnologie...

Sisteme de Operare

1.PREZENTARE GENERALA Sistemul de operare reprezinta ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui...

Specificațiile Procesoarelor

Cap.I. Magistrala de date Toate procesorle moderne de la primul Pentium până la Pentium 4, Athlon şi chier Itanium, au magistrala de date pe 64 de...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

CD-Rom

Unitatea optică este un dispozitiv care foloseşte laserul sau unde elctromagnetice din spectul luminii pentru procesul de citire si scriere a...

Te-ar putea interesa și

Calculatoare - introducere, componente - structură și funcționare

ARGUMENT Lucrarea de fata prezinta principalele aspecte ale arhitecturii si organizarii calculatoarelor numerice. Materialul este organizat astfel...

Memorii Interne și Externe

Argument Un calculator personal este un sistem electronic programabil de prelucrere a datelor proiectat pentru a fi folosit de un singur...

Componenetele Calculatorului

Componentele sistemului Cu acest episod începem o trecere rapidă în revistă a componentelor hardware ale unui computer, înainte de a le discuta...

Suporturi informaționale moderne

1. Introducere In conditiile in care societatea umana a devenit din ce in ce mai dependenta de informatii, de prelucrarea si transmiterea lor, a...

Tipuri moderne de suporturi informaționale

Introducere Un dispozitiv de stocare a datelor este un dispozitiv de înregistrare (de depozitare) aaL1. INFLUENŢA DURATEI PROCESULUI DE INMUIERE...

Suporturi informaționale

1. INTRODUCERE “Inainte de a va organiza propriul serviciu de informatii, nu trebuie sa uitati ca dumneavoastra puteti deveni o sursa de...

Hardware

INTRODUCERE Un sistem electronic de calcul – denumit în mod curent calculator, reuneste din punct de vedere fizic si functional doua componente de...

Suporturi informaționale

Scurt istoric... Una din problemele actuale în domeniul informatic este şi cea a stocării şi regăsirii informaţiei, apariţia unor suporţi de...

Ai nevoie de altceva?