Vederea generală a plachetei de sistemă

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1327
Mărime: 979.22KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Dumitriu
Puncte necesare: 3

Extras din referat

Tema 1:

Vederea generală a plăcii de bază(plachetă de sistemă). Instalarea procesorului. Instalarea ventilatorului procesorului. Instalarea modulelor de memorie.

Vederea generală a plăcii de bază(plachetă de sistemă).

Placa de bază este o componentă hardware de obicei complexă pe care sunt montate toate celelalte componente hardware ale unui PC sau alt aparat electronic.Placa de bază conţine conexiunile electrice pentru comunicarea cu celelalte componente ale sistemului. Pe placa de bază se conecteaza, unitatea centrală de prelucrare şi alte subsisteme şi dispozitive electronice.

Un exemplu tipic de computer desktop are microprocesor, memorie RAM şi alte componente esenţiale conectate la placa de bază. Pot fi ataşate şi alte componente, cum ar fi dispozitive externe de stocare, controlere pentru placa video, placa de sunet şi alte dispozitive periferice, deşi calculatoarele moderne au integrate toate aceste periferice.

O componentă importantă a plăcii de bază este suportul pentru microprocesor chipset-ul, care are rolul de interfaţă între microprocesor şi magistrala de date între diferitele componente externe. Acest chipset determină, într-o măsură, caracteristicile şi capacităţile plăcii de bază.

Plăcile de bază moderne includ, cel puţin:

• o priză (socket) sau sloturi pentru microprocesor în care se pot instala unul sau mai multe microprocesoare. Există şi cazuri în care microprocesorul este lipit direct la placa de bază.

• sloturi în care se instalează memoria sistemului (de obicei, în formă de module DIMM care conţin cipuri de memorie DRAM)

• un chipset, care constituie magistrala care face legătura între microprocesor, memoria RAM şi periferice

• un chipset pentru memoria non-volatilă (de obicei, memoria Flash pe plăcile de baza moderne) care conţine sistemul de Firmware sau BIOS-ul

• un ceas intern, care produce sincronizarea diverselor componente

• sloturi pentru carduri de extindere (interfaţă pentru magistrala de date susţinută de chipset-uri)

• conectori de putere, care primesc energie electrică de la sursa de alimentare şi o distribuie la microprocesor, chipset-uri, memoria RAM şi la cardurile de extindere, plăci grafice (de exemplu, GeForce 8 şi Radeon R600) care necesită o putere mai mare decât poate oferi placa de bază - deci sunt conectori suplimentari pentru a le ataşa direct la sursa de alimentare. (Există şi unităţi de disc conectate la sursa de alimentare prin intermediul unor conectori speciali.)

În plus, aproape toate plăcile de bază includ programe şi conectori pentru a sprijini dispozitivele utilizate pentru intrare, cum ar fi doi conectori PS pentru mouse şi tastatură.

Având în vedere puterea mare de calcul a microprocesoarelor de mare viteză şi a componentelor, plăcile de bază moderne includ aproape întotdeauna radiatoare şi puncte de montare ventilatoare pentru a disipa excesul de căldură

Tipuri

Plăcile de bază pentru PC-uri, de diverse dimensiuni:

• Extended ATX

• ATX

• microATX

• BTX

• mini-ITX

• nano-ITX

• pico-ITX

Coala

1

Mod Coala Nr.document Semnat Data

Componentele plăcii de bază la PC-uri

chipset (northbridge şi southbridge)

soclul (socket) microprocesorului

sloturi RAM

sloturi ISA, PCI, PCI-Express

cip BIOS

baterie BIOS

porturi USB, SATA, eSATA, PATA, Firewire, S/PDIF (analog, optic)

headere USB, CD-IN, Firewire, S/PDIF

Plăcile de bază pot avea integrate pe ele şi funcţionalităţi cum ar fi cele de la:

placă de sunet

placă de reţea

placă video

Instalarea procesorului.

Localizati soket-ul procesorului pe placa de baza.

Procesoare AMD si Intel sunt un pic diferite, dar in cea mai mare parte urmeaza acelasi proces.

Pentru procesoare AMD, primul lucru pe care va trebui sa-l faceti este sa localizati slotul procesorului si ridicati maneta de metal. Aceasta maneta deschide si inchide slotul in care va fi montat procesorul. Manevrati procesorul cu atentie si mare atentie sa nu indoiti niciun pin, altfel totul va fi compromis.

Preview document

Vederea generală a plachetei de sistemă - Pagina 1
Vederea generală a plachetei de sistemă - Pagina 2
Vederea generală a plachetei de sistemă - Pagina 3
Vederea generală a plachetei de sistemă - Pagina 4
Vederea generală a plachetei de sistemă - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Vederea Generala a Plachetei de Sistema.docx

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Placa de Bază

Caracteristici generale ale placii de baza Placa de baza este un dizpozitiv ‘de baza’ un ‘pamânt’ pe care ‘se planteaza’ celelalte componente ....

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Ai nevoie de altceva?