Virusii

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Virusii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Istoria virusilor de calculatoare este lunga si interesanta. Dar ea a devenit cu adevarat palpitanta abia din momentul în care a început sa se dezvolte industria PC-urilor. Pe masura ce dezvoltarea acestor calculatoare noi progresa, a devenit posibila si accesarea a mai mult de un program într-un singur computer. În acelasi timp, s-a manifestat si o reactie împotriva a tot ceea ce însemna computerul. Aceasta tendinta are radacini mai vechi, dar impactul computerelor de tip PC a fost asa de mare, încât si reactiile împotriva acestora au început sa se faca mai evidente.

În anul 1986, niste programatori de la Basic&Amjad au descoperit ca un anumit sector dintr-un floppy disk contine un cod executabil care functiona de câte ori porneau computerul cu discheta montata în unitate. Acestora le-a venit ideea înlocuirii acestui cod executabil cu un program propriu. Acest program putea beneficia de memorie si putea fi astfel copiat în orice discheta si lansat de pe orice calculator de tip PC. Ei au numit acest program virus, ocupând doar 360 KB dintr-un floppy disc.

În acelasi an, programatorul Ralf Burger a descoperit ca un fisier poate fi facut sa se autocopieze, atasând o copie într-un alt director. El a facut si o demonstratie despre acest efect pe care l-a numit VirDem (Virus Demonstration). Acesta a reprezentat un prim exemplu de virus, autentic dar destul de nevinovat, întrucât nu putea infecta decât fisierele cu extensia .COM.

La scurt timp au început sa apara numerosi virusi, fabricati peste tot în lume. Ei au evoluat rapid, luând diverse forme si înglobând idei din ce în ce mai sofisticate.

Iata o scurta dar spectaculoasa evolutie a fabricarii în serie în toate colturile lumii si lansarii pe piata a virusilor:

- în anul 1990 erau cunoscuti si catalogati 300 de virusi

- în anul 1991 existau peste 1000 de virusi

- în anul 1994 erau înregistrati peste 4000 de virusi

- în anul 1995 s-au înregistrat peste 7000 de virusi

Anul 1995 este cunoscut ca fiind si anul în care a început sa apara conceptul de macrovirus, devenind în scurt timp o adevarata amenintare, deoarece erau mult mai usor de fabricat decât parintii lor virusii. Acestia nu erau adresati numai anumitor platforme specifice, precum Microsoft Word pentru Windows 3.x/95/NT si Macintosh, astfel încât ei puteau fi folositi pentru orice program, usurându-se calea de aparitie a cunoscutilor microvirusi care au infestat fisierele la acea vreme produsul Lotus AmiPro.

Primul dintre macrovirusi a fost cel folosit în Word si Word Basic. În luna iulie 1996 a aparut si primul microvirus cunoscut sub numele ZM.Laroux care era destinat distrugerii produsului Microsoft Excel.

Ce este un virus de calculator?

Nu ne-am propus în aceste capitole sa lamurim complet problema si sa discutam toate particularitatile referitoare la virusii calculatoarelor. Ne-am propus doar sa abordam acest subiect din punct de vedere al realitatii obiective, pornind de la faptul ca acesti virusii exista, sunt o realitate de multa vreme si fac mult rau. Ne-am propus, totodata, sa întelegem mai bine ce reprezinta acesti virusi ai calculatoarelor, cum se raspândesc ei, ce ameninta si cum ne putem apara împotriva lor. În fine, vom prezenta câteva exemple, dintre cele mai concludente, si vom descrie pagubele produse. În fine, vom discuta si despre metodele practice de a combate acest flagel.

Mai precizam ca aceste capitole nu au deloc pretentia de a epuiza subiectul. Ele se adreseaza acelor utilizatori care folosesc calculatorul aproape zilnic dar nu-l cunosc suficient de bine. Ca urmare, nu vom oferi nici un lucru nou pentru programatorii, inginerii de sistem sau administratorii de sisteme, baze de date sau aplicatii. Cu alte cuvinte, nu-i vom putea ajuta în mod deosebit pe adevaratii specialisti ai calculatoarelor, interesati de aceasta problema în cele mai mici detalii.

A fost cu adevarat o mare surpriza pentru omenire atunci când a descoperit, acum câteva decenii, si a trebuit sa accepte ideea existentei unor virusi de alta natura decât cea biologica.

Un virus de calculator, sau virus informatic asa cum i se mai spune, nu este altceva decât un program de dimensiuni mici, construit cu scopul de a face o gluma sau de a sabota pe cineva. Acest program are, de regula, proprietatea ca se autoreproduce, atasându-se altor programe si executând operatii nedorite si uneori de distrugere.

Dimensiunile mici ale programului-virus reprezinta o caracteristica importanta, întrucât autorii tin foarte mult ca produsul lor cu intentii agresive sa nu fie observat cu usurinta.

Asa cum am mentionat deja, când un virus infecteaza un disc, de exemplu, el se autoreproduce, atasându-se la alte programe, inclusiv la programele vitale ale sistemului. Ca si în cazul unui virus real, efectele unui virus al calculatorului pot sa nu fie detectate o perioada de mai multe zile sau saptamâni, timp în care, orice disc introdus în sistem poate fi infectat cu o copie ascunsa a virusului.

Atunci când apar, efectele sunt diferite, variind de la mesaje glumete la erori în functionarea programelor de sistem sau stergeri catastrofice a tuturor informatiilor de pe un hard disk. De aceea nu este indicat sa se plece de la ipoteza ca un virus nu înseamna ceva mai mult decât o gluma.

În general, cei care construiesc virusi sunt programatori autentici, cu experienta bogata si cu cunostinte avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc. Elaborarea de virusi este uneori si o activitate de grup, în care sunt selectati, antrenati si platiti cu sume uriase specialistii de înalta clasa.

Virusul informatic este, asadar, un program rau intentionat, introdus în memoria calculatorului, care la un moment dat devine activ, atacând prin distrugere sau alterare fisiere sau autocopiindu-se în fisiere aflate pe diferite suporturi magnetice. Fiecare program infectat poate la rândul sau sa infecteze alte programe.

Virusul este caracterizat de urmatoarele proprietati:

- poate modifica fisiere si programe ale utilizatorilor, prin inserarea în acestea a întregului cod sau numai a unei parti speciale din codul sau

- modificarile pot fi provocate nu numai programelor, ci si unor grupuri de programe

- are nevoie si poate sa recunoasca daca un program a fost deja infectat pentru a putea interzice o noua modificare a acestuia.

Fiecare virus se autoidentifica, în general pentru a evita sa infecteze de mai multe ori acelasi fisier. Identificatorul recunoscut de virus are sensul de "acest obiect este infectat, nu-l mai infectez".

Fisiere in arhiva (1):

  • Virusii.doc