Voice over IP

Referat
9.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7797
Mărime: 105.52KB (arhivat)
Publicat de: Elena Andrei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popovici Alexandru
UPG Ploiesti

Cuprins

  1. Cuprins 1
  2. CAPITOLUL 1 2
  3. 1.1. Generalitati 2
  4. 1.2. Functionarea VoIP 3
  5. 1.3.Protocoale VoIP 3
  6. 1.4. Retele VoIP 3
  7. 1.5. Serviciile VoIP 3
  8. 1.6. Comparatie intre retelele de telefonie si cele VoIP 3
  9. 1.6.1. Adresarea, rutarea si semnalizarea in retelele de telefonie 3
  10. 1.6.2. Adresarea, rutarea si semnalizarea in VoIP 3
  11. CAPITOLUL 2 3
  12. 2.1. Standardul H.323 3
  13. 2.2. Configurarea Voice over IP 3
  14. 2.2.1.Etapele configurarii VoIP. 3
  15. 2.3.Concluzii 3

Extras din referat

CAPITOLUL 1

1.1. Generalitati

VoIP este "capacitatea" telefoanelor sa apeleze si sa trimita faxuri prin retele de date bazate pe protocoale IP la un raport pret/castig superior si servicii de calitate superioara.

Proiectantii de echipamente si constructorii au vazut in aceasta oportunitate un nou drum catre inovare si concurenta. S-au grabit sa dezvolte noi echipamente VoIP incercand in acelasi timp sa patrunda pe piata.Furnizorii de servicii de Internet disting posibilitatea unei competitii cu reteaua de telefonie publica (PSTN) pentru obtinerea clientilor.

Utilizatorii sunt interesati de integrarea vocii in conditiile unor costuri economice. Cu toate ca acest concept -VOIP - este foarte atractiv, tehnologia nu a fost foarte bine dezvoltata astfel incat sa inlocuiasca serviciile si calitatea fumizata de PSTN. in primul rand, trebuie specificat faptul ca VoIP va scadea costurile efective. Pentru a intra in competitie cu reteaua de telefonie existenta trebuie asigurat un pret foarte mic al serviciilor.

Economia realizata este substantiala in cazul apelurilor pe distante foarte mari. VoIP este o alternativa care poate concura furnizorii de servicii telefonice traditionale care vor imbunatati categoric serviciile pretutindeni.

Telefonia prin Internet se refera la serviciile de comunicatii - voce, faxuri, aplicatii cu mesaje vocale - care sunt transportate prin Internet mult mai repede decat prin reteaua de telefonie publica (PSTN). Primul pas implicat in producerea unui apel telefonic prin Internet este conversia semnalului analogic de voce in format digital si compresia/transformarea in pachete ce pot fi transmise prin suita de protocoale TCP/IP; la primirea mesajului procesul se efectueaza in sens invers.

Posibilitatea comunicatiilor vocale prin intermediul retelei web, mult mai noua decat reteaua de telefonie publica, a devenit realitate in februarie 1995 cand VocalTec Inc. a introdus propriul software

- Internet Phone.

Proiectat sa ruleze pe un PC 486/33MHz echipat cu o placa de sunet, difuzoare, microfon si modem, programul concentreaza semnalul vocal si il translateaza in pachete IP pentru transmiterea pe WEB. Aceasta telefonie prin Internet de la calculator la calculator functioneaza numai daca ambele parti folosesc software-ul Internet Phone.

De atunci, telefonia prin Internet a avansat rapid intr-o perioada relativ scurta de timp. În momentul de fata sunt multi producatori de software care ofera programe dedicate telefoniei prin Internet, dar mult mai important, serverele portal actioneaza ca o interfata intre Internet si reteaua de telefonie publica.

Echipate cu placi de procesare a vocii, aceste servere permit utilizatorilor sa comunice prin telefoanele standard O apelare traverseaza reteaua de telefonie publica spre cel mai apropiat server care transforma semnalul de voce (semnal analog) in semnal digital, il comprima in pachete IP si prin reteaua Internet il transporta catre receptor.Telefonia prin Internet cu suportul sau de apelare calculator - telefon, telefon - calculator si telefon - telefon reprezinta un pas semnificativ catre integrarea vocii si retelelor de date. Initial privita ca o noutate, telefonia prin Internet este din ce in ce mai atractiva pentru utilizatori deoarece ofera o economie extraordinara a costurilor fata de reteaua de telefonie publica. Utilizatorii pot ocoli comisionarii de lunga distanta folosind telefonia prin Internet in schimbul unei taxe lunare de acces la Internet.

1.2. Functionarea VoIP

De mai multa vreme s-a descoperit ca trimiterea unui semnal vocal catre o destinatie poate fi realizata si pe cale digitala. inainte de a-1 trimite, trebuie sa-1:

- digitalizam cu un CAD (convertor din analogic in digital)

- sa il transmitem

- iar la sfarsit sa-1 transformam din nou in format analogic cu un CDA (convertor din digital in analogic).

Asa functioneaza VoIP, digitalizand vocea in pachete de date, expediind-o, iar la destinatie convertind-o din nou in voce.

Pachetele sunt bucati de informatie dispuse in cea mai eficienta marime pentru transport. Apoi, pachetele trebuie trimise si puse impreuna din nou.

Bineinteles, comunicatiile de date vocale trebuie sa aiba loc in timp real (nu poti vorbi si astepta cateva secunde pentru a auzi raspunsul interlocutorului). Aici exista inca probleme, iar calitatea vocii in comunicatiile prin Internet este nesatisfacatoare.

Formatul digital poate fi mai usor de controlat:

- il putem comprima

- directiona

- converti intr-un format mai bun.

De asemenea, semnalul digital este mai putin sensibil la zgomot decat cel analogic (de exemplu GSM vs. TACS).

Avantajele VoIP:

- Reducerea costurilor

Cand folosesti linii PSTN, platesti companiei care detine aceste linii pentru timpul de folosire. Cu cat stai mai mult la telefon, cu atat platesti mai mult in plus, nu poti vorbi cu mai mult de o persoana o data. Dar prin VoIP poti vorbi tot timpul cu fiecare persoana cu care doresti (e necesar doar ca interlocutorul sa fie si el conectat la Internet in acelasi timp), oricat vrei, fara sa platesti mai mult si , in plus, poti vorbi cu mai multe persoane in acelasi timp.

- Simplificare

O infrastructura integrata, care suporta toate formele de comunicatie, permite mai multa standardizare si reduce echipamentul necesar.

- Consolidare

De vreme ce oamenii sunt cel mai important element de cost dintr-o retea, orice

ocazie de a combina operatiile, de a elimina esecurile si de a consolida sistemul contabil ar fi benefica. Utilizarea universala a protocoalelor IP pentru toate aplicatiile ofera usurinta si mai multa flexibilitate.

- Aplicatii avansate

Desi apelurile telefonice si transmisiile fax sunt aplicatiile initiale ale VoIP, se prevad beneficii pe termen lung derivate din aplicatiile multimedia si multiservice. De exemplu, solutiile e-commerce pot combina accesul www la informatie cu un buton de apelare vocala, ce permite accesul imediat la un agent central de pe PC.

1.3.Protocoale VoIP

Majoritatea aplicatiilor folosite pe Internet necesita ca datele aflate in trafic sa ajunga „cu bine" dintr-o parte in cealalta, fara a pune accentul pe o limita stricta de timp; intr-adevar, nu ma deranjeaza asa mult daca mail-ul pe care il trimit va ajunge la destinatie cu un minut mai tarziu sau mai devreme. Dar secventele audio sau video nu se incadreaza in aceeasi categorie, ideal ar fi ca aceste tipuri de date sa fie transmise in timp real; acelasi lucru este valabil si pentru VoIP: o convorbire prin IP trebuie sa se desfasoare identic cu una purtata prin sistemul de telefonie clasic.

Preview document

Voice over IP - Pagina 1
Voice over IP - Pagina 2
Voice over IP - Pagina 3
Voice over IP - Pagina 4
Voice over IP - Pagina 5
Voice over IP - Pagina 6
Voice over IP - Pagina 7
Voice over IP - Pagina 8
Voice over IP - Pagina 9
Voice over IP - Pagina 10
Voice over IP - Pagina 11
Voice over IP - Pagina 12
Voice over IP - Pagina 13
Voice over IP - Pagina 14
Voice over IP - Pagina 15
Voice over IP - Pagina 16
Voice over IP - Pagina 17
Voice over IP - Pagina 18
Voice over IP - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Voice over IP.doc

Alții au mai descărcat și

Transmisii voce prin protocol IP - Voice over Internet Protocol

De când s-a inventat telefonul, pentru a face apeluri ne-am bazat pe reteaua telefonica publica (PSTN - Public Switched Telephone Network). Acest...

Comunicarea prin VoIP

Scopul lucrării În această lucrare se va face o introducere în telefonia prin Internet prezentându-se în partea teoretică modul de funcţionare a...

Algoritmi Evolutivi pentru Optimizare Multi-Criteriala - SPEA

Abstract: Pentru început referatul cuprinde o introducere despre problemele de optimizare multi-criterială şi eficienţa acestei metode in favoarea...

Semnalizarea SIP în VoIP

Introducere Premisa principală a tehnologiei VoIP este de a tranforma semnalul audio în pachete și de a le transporta prin rețelele de tip...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Limbaje de Programare

1.1. Introducere în bazele de date Sistemele de baze de date pot fi considerate ca cea mai importantă realizare în domeniul ingineriei...

Te-ar putea interesa și

Transmisii voce prin protocol IP - Voice over Internet Protocol

De când s-a inventat telefonul, pentru a face apeluri ne-am bazat pe reteaua telefonica publica (PSTN - Public Switched Telephone Network). Acest...

Interfață VoIP Pentru Centrala Telefonică Digitală Topex 1000D

CAPITOLUL 1. Tehnologia Voice over IP 1.1 De ce VoIP ? Referinte bibliografice: [1], [8], [17] Modul de transmisie a vocii prin intermediul...

Program publicitar - crema antirid

Rezumat introductiv În acest proiect am pornit de la un brief de agenţie în care am sintetizat toate datele legate de firmă şi de producţia ei,...

Analiza de discurs publicitar în campania Fii activ la orice vârsta

INTRODUCERE Pentru analiză de discurs publicitar, am ales campania „Activ la orice varsta”, semnată de Rusu+Bortun Brand Growers pentru Agenția...

Internetul

MEMORIU JUSTIFICATIV Internetul (derivat din Inter-Networking) este o reţea globală formată din interconectarea unui număr foarte mare de...

Publicitatea - consecință a implicării și aplicării elementelor psihologiei

Bill Brenbach (citat de Ogilvy) spunea, pe la jumatatea anilor ‘70: “Natura umana nu s-a schimbat de milioane de ani. Nu se va schimba nici in...

Marketingul Serviciilor - SC Astral Telecom SA

Cap. I Denumirea si obiectul de activitate al companiei Istoria Astral este astazi rezultatul unui lung sir de succese care au contribuit la...

Fight Club

Fight Club is a 1999 feature film adaptation of the 1996 novel Fight Club by Chuck Palahniuk. The film is directed by David Fincher and stars Brad...

Ai nevoie de altceva?