Voice over IP

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Voice over IP.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popovici Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

Cuprins 1
CAPITOLUL 1 2
1.1. Generalitati 2
1.2. Functionarea VoIP 3
1.3.Protocoale VoIP 3
1.4. Retele VoIP 3
1.5. Serviciile VoIP 3
1.6. Comparatie intre retelele de telefonie si cele VoIP 3
1.6.1. Adresarea, rutarea si semnalizarea in retelele de telefonie 3
1.6.2. Adresarea, rutarea si semnalizarea in VoIP 3
CAPITOLUL 2 3
2.1. Standardul H.323 3
2.2. Configurarea Voice over IP 3
2.2.1.Etapele configurarii VoIP. 3
2.3.Concluzii 3

Extras din document

CAPITOLUL 1

1.1. Generalitati

VoIP este "capacitatea" telefoanelor sa apeleze si sa trimita faxuri prin retele de date bazate pe protocoale IP la un raport pret/castig superior si servicii de calitate superioara.

Proiectantii de echipamente si constructorii au vazut in aceasta oportunitate un nou drum catre inovare si concurenta. S-au grabit sa dezvolte noi echipamente VoIP incercand in acelasi timp sa patrunda pe piata.Furnizorii de servicii de Internet disting posibilitatea unei competitii cu reteaua de telefonie publica (PSTN) pentru obtinerea clientilor.

Utilizatorii sunt interesati de integrarea vocii in conditiile unor costuri economice. Cu toate ca acest concept -VOIP - este foarte atractiv, tehnologia nu a fost foarte bine dezvoltata astfel incat sa inlocuiasca serviciile si calitatea fumizata de PSTN. in primul rand, trebuie specificat faptul ca VoIP va scadea costurile efective. Pentru a intra in competitie cu reteaua de telefonie existenta trebuie asigurat un pret foarte mic al serviciilor.

Economia realizata este substantiala in cazul apelurilor pe distante foarte mari. VoIP este o alternativa care poate concura furnizorii de servicii telefonice traditionale care vor imbunatati categoric serviciile pretutindeni.

Telefonia prin Internet se refera la serviciile de comunicatii - voce, faxuri, aplicatii cu mesaje vocale - care sunt transportate prin Internet mult mai repede decat prin reteaua de telefonie publica (PSTN). Primul pas implicat in producerea unui apel telefonic prin Internet este conversia semnalului analogic de voce in format digital si compresia/transformarea in pachete ce pot fi transmise prin suita de protocoale TCP/IP; la primirea mesajului procesul se efectueaza in sens invers.

Posibilitatea comunicatiilor vocale prin intermediul retelei web, mult mai noua decat reteaua de telefonie publica, a devenit realitate in februarie 1995 cand VocalTec Inc. a introdus propriul software

- Internet Phone.

Proiectat sa ruleze pe un PC 486/33MHz echipat cu o placa de sunet, difuzoare, microfon si modem, programul concentreaza semnalul vocal si il translateaza in pachete IP pentru transmiterea pe WEB. Aceasta telefonie prin Internet de la calculator la calculator functioneaza numai daca ambele parti folosesc software-ul Internet Phone.

De atunci, telefonia prin Internet a avansat rapid intr-o perioada relativ scurta de timp. În momentul de fata sunt multi producatori de software care ofera programe dedicate telefoniei prin Internet, dar mult mai important, serverele portal actioneaza ca o interfata intre Internet si reteaua de telefonie publica.

Echipate cu placi de procesare a vocii, aceste servere permit utilizatorilor sa comunice prin telefoanele standard O apelare traverseaza reteaua de telefonie publica spre cel mai apropiat server care transforma semnalul de voce (semnal analog) in semnal digital, il comprima in pachete IP si prin reteaua Internet il transporta catre receptor.Telefonia prin Internet cu suportul sau de apelare calculator - telefon, telefon - calculator si telefon - telefon reprezinta un pas semnificativ catre integrarea vocii si retelelor de date. Initial privita ca o noutate, telefonia prin Internet este din ce in ce mai atractiva pentru utilizatori deoarece ofera o economie extraordinara a costurilor fata de reteaua de telefonie publica. Utilizatorii pot ocoli comisionarii de lunga distanta folosind telefonia prin Internet in schimbul unei taxe lunare de acces la Internet.

1.2. Functionarea VoIP

De mai multa vreme s-a descoperit ca trimiterea unui semnal vocal catre o destinatie poate fi realizata si pe cale digitala. inainte de a-1 trimite, trebuie sa-1:

- digitalizam cu un CAD (convertor din analogic in digital)

- sa il transmitem

- iar la sfarsit sa-1 transformam din nou in format analogic cu un CDA (convertor din digital in analogic).

Asa functioneaza VoIP, digitalizand vocea in pachete de date, expediind-o, iar la destinatie convertind-o din nou in voce.

Pachetele sunt bucati de informatie dispuse in cea mai eficienta marime pentru transport. Apoi, pachetele trebuie trimise si puse impreuna din nou.

Bineinteles, comunicatiile de date vocale trebuie sa aiba loc in timp real (nu poti vorbi si astepta cateva secunde pentru a auzi raspunsul interlocutorului). Aici exista inca probleme, iar calitatea vocii in comunicatiile prin Internet este nesatisfacatoare.

Formatul digital poate fi mai usor de controlat:

- il putem comprima

- directiona

- converti intr-un format mai bun.

De asemenea, semnalul digital este mai putin sensibil la zgomot decat cel analogic (de exemplu GSM vs. TACS).

Avantajele VoIP:

- Reducerea costurilor

Cand folosesti linii PSTN, platesti companiei care detine aceste linii pentru timpul de folosire. Cu cat stai mai mult la telefon, cu atat platesti mai mult in plus, nu poti vorbi cu mai mult de o persoana o data. Dar prin VoIP poti vorbi tot timpul cu fiecare persoana cu care doresti (e necesar doar ca interlocutorul sa fie si el conectat la Internet in acelasi timp), oricat vrei, fara sa platesti mai mult si , in plus, poti vorbi cu mai multe persoane in acelasi timp.

- Simplificare

O infrastructura integrata, care suporta toate formele de comunicatie, permite mai multa standardizare si reduce echipamentul necesar.

- Consolidare

De vreme ce oamenii sunt cel mai important element de cost dintr-o retea, orice

ocazie de a combina operatiile, de a elimina esecurile si de a consolida sistemul contabil ar fi benefica. Utilizarea universala a protocoalelor IP pentru toate aplicatiile ofera usurinta si mai multa flexibilitate.

- Aplicatii avansate

Desi apelurile telefonice si transmisiile fax sunt aplicatiile initiale ale VoIP, se prevad beneficii pe termen lung derivate din aplicatiile multimedia si multiservice. De exemplu, solutiile e-commerce pot combina accesul www la informatie cu un buton de apelare vocala, ce permite accesul imediat la un agent central de pe PC.

1.3.Protocoale VoIP

Majoritatea aplicatiilor folosite pe Internet necesita ca datele aflate in trafic sa ajunga „cu bine" dintr-o parte in cealalta, fara a pune accentul pe o limita stricta de timp; intr-adevar, nu ma deranjeaza asa mult daca mail-ul pe care il trimit va ajunge la destinatie cu un minut mai tarziu sau mai devreme. Dar secventele audio sau video nu se incadreaza in aceeasi categorie, ideal ar fi ca aceste tipuri de date sa fie transmise in timp real; acelasi lucru este valabil si pentru VoIP: o convorbire prin IP trebuie sa se desfasoare identic cu una purtata prin sistemul de telefonie clasic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Voice over IP.doc

Alte informatii

UPG Ploiesti