WiMAX - Comparatie cu Wireless LAN

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie WiMAX - Comparatie cu Wireless LAN.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Petrecu Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Calculatoare, Electronica

Extras din document

Descriere WiMAX

WiMAX, o tehnologie pentru conectarea rapidă fără fir la Internet, pe arii foarte largi. Dacă până acum tehnologia WiFi asigura accesul la Internet wireless pe arii restrânse, limitate la câteva sute de metri, WiMAX oferă cu adevărat mobilitate, asigurând conectarea la Internet pe zone largi, de până la 50 de kilometri şi fiind o alternativă viabilă la conexiunile „clasice” prin cablu.

WiMAX este tehnologia care ne va permite să ne conectăm pe arii mai mari şi la viteze de transfer mai bune, este tehnologia wireless care va oferi posibilitatea să acoperim zone mari cu acces broadband. Din acest punct de vedere, ce am avut până acum au fost fie conexiuni de mare viteză însă pe arii limitate - dacă vorbim de conexiuni prin cablu, la care trebuia să fim conectaţi - fie posibilităţi de conectare wireless pe suprafeţe mari, însă pe lăţimi de bandă mici. Ceea ce face WiMAX este să încerce să combine aceste două lucruri, deci să ofere conectivitate broadband de mare capacitate pe distanţe mari – acesta este principalul avantaj.

Dincolo de aceasta, tehnologia aduce în faţa utilizatorilor nişte beneficii care ar însemna noutăţi din punct de vedere tehnologic şi anume interoperabilitate. Intel este o companie care a încercat întotdeauna să dezvolte produse şi tehnologii bazate pe standarde. Dacă de exemplu cumpărăm un dispozitiv de la un producător sau altul, acest standard va însemna interoperabilitatea şi posibilitatea ca echipamentele să comunice într-un standard deschis, asemenea telefoniei mobile: dacă ai două telefoane de la două companii diferite poţi să vorbeşti fără nici o problemă în reţea cu acestea.

Din punct de vedere al serviciului, implementare tehnologiei va însemna implicarea unor operatori. Business-ul este în mâna operatorilor, care vor oferi servicii către utilizatorii finali. Putem să vorbim aici de servicii de Voice Over IP, dincolo de simpla conectare la Internet, de monitorizare, de securitate, servicii medicale la distanţă, deci nu simpla conectivitate ci efectiv servicii adăugate.

WiMAX vine undeva să se întrepătrundă între ceea ce înseamnă tehnologia existentă pentru wireless care înseamnă tehnologia WiFi, adică o tehnologie indoor, cu conectare prin aşa-numitele access point-uri – punctele de acces wireless – cu chipset-urile deja integrate în notebook-uri. WiMAX se vrea să fie pasul următor, în măsura în care cu un singur punct de acces se poate acoperi o zonă metropolitană. Putem să vorbim de zonele metropolitane acoperite de WiMAX, care oferă conectivitate broadband în adevăratul sens al cuvântului, fiind – să spunem – o tehnologie care va coexista între celelalte tehnologii existente, deci undeva între tehnologia 3G şi WiFi. Va însemna acoperirea de suprafeţe mari utilizând tehnologia WiMAX, care în special este focalizată pe ceea ce înseamnă transferul de date.

Dacă astăzi vedem că majoritatea utilizatorilor devin din ce în ce mai mobili, necesitatea de conectivitate este una din ce în ce mai mare.

Din punct de vedere strategic, producatorii importanti de echipamente de telecomunicatii s-au axat pe implementarea unor tehnologii conforme cu standardele in vigoare, oferind insa solutii “inchise”, proprietare - care aduc cu sine mari probleme de interoperabilitate la toate nivelele (fizic, operational, al serviciilor). Astfel de solutii nu au oferit raspunsul la toate cererile operatorilor, fiind destul de putin adaptive si, in plus, au creat si o dependenta fata de furnizorul de echipamente.

S-a lansat conceptul de “mediu de telecomunicatii deschis” si, prin analogie, “tehnologie deschisa” (open). Putem, astfel, vorbi de “Open WIMAX” – o idee revolutionara ce permite operatorilor sa aleaga combinatia cea mai potrivita de furnizori si parteneri pentru a satisface cat mai bine cerintele propriilor clienti. In acelasi timp, Open WIMAX ofera garantia unei interoperabilitati mult mai bune intre furnizorii de echipamente (ca si orice tehnologie deschisa), ceea ce nu poate fi decat in avantajul operatorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • WiMAX - Comparatie cu Wireless LAN.doc

Alte informatii

UPT Timisoara