Acidul Clorhidric

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Acidul Clorhidric.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Anorganica

Extras din document

ACIDUL CLORHIDRIC

OBTINERE.PROPRIETATI

Obtinerea acidului clorhidric se poate face prin metoda Glauber bazata pe reactia dintre NaCl si un acid nevolatil ca H2SO4 concentrate. Reactia decurge in doua etape:

( AC- 1)

(AC- 2)

Acidul clorhidric este volatile,se degaja sub forma de gaz si se colecteaza intr-un cilindru cu apa cand rezulta o solutia apoasa de HCl.

Reactivi si materiale

Substanta Denumire material Schema instrumentului

NaCl solid Balon Wurtz

concentrat

Palnie de picurare

KOH 0.1N Pipeta cu bula

Metiloranj sau rosu de metil Balon cotat

Modul de lucru

Instalatia se monteaza sub nisa!In Balon Wurtz se introduce 3g NaCl(s),iar in palnia de picurare se introduce 10 ml H2SO4 concentrat.Se face legatura cu vasul de absorbtie care contine apa distiAC- 3lata.Tubul prin care este barbotat HCl trebuie sa fie imersat in vasul de absorbtie maxim 1-2 cm, pentru a evita sifonarea solutiei in balonul Wurtz.

Se deschide robinetul palniei de picurare lasand ca acidul sulfuric sa curga picatura cu picatura pentru a evita formarea spumei si pentru ca reactia san u fie prea energoca.Dupa aproximativ 5 minute de la adaugarea intregii cantitati de se incalzaste usor balonul.Candsolutia obtinuta se transvazeaza intr-un balon cotat de 100 ml si se aduce la semn cu apa distilata.

Determinarea concentratiei acidului clorhidric

Ddeterminarea concentratiei acidului clorhidric se face prin titrare cu NaOH(sau KOH) , in prezenta de metiloranj sau rosu de metil.

Din balonul cotat, se ia o proba de 10 ml solutie de HCl cu ajutorul unei pipete cu bula so se introduce intr-un flacon Erlenmeyer.Dupa diluare,proba se titreaza cu solutie 0.1N de KOH ( cu factor cunoscut), in prezenta de metiloranj ca indicator (pana la schimbarea culorii de la rosu la portocaliu).

Concentratia solutiei obtinuta se poate exprima si in : g HCl/l,c%.De asemenea se paote calcula molaritatea sau normalitatea solutiei.Densitatea solutiei se calculeaza prin metoda

Fisiere in arhiva (1):

  • Acidul Clorhidric.doc