Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2587
Mărime: 355.75KB (arhivat)
Publicat de: Norman Ciobanu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina Costache
Studiu de caz despre poluare cu metale grele, in special Cadmiu, in raul Chao Praya, Thailanda. Referatul contine o procedura de extractie secventiala standardizata ISO pentru analiza sedimentelor. Referatul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, sectia de Ingineria si Protectia Mediului, in cadrul cursului de Tratare si Epurare Ape.

Extras din referat

Introducere

Râul Chao Phraya este cel mai important râu din Thailanda, acoperă o zonă de 177 000 km2, si se extinde pe o distantă de aproximativ 380 km. Cursul acestuia trece prin numeroase zone agricole si prin capitala Bangkok. Pe malurile acestuia sunt amplasate numeroase instalatii industriale si mari cantităti de ape menajere si industriale sunt deversate fără tratament adecvat. Drept consecintă, râul este poluat cu o multitudine de contaminanti, incluzând pesticide organoclorurate, PCB-uri si metale grele. Râul Chao Phraya, împreună cu alte râuri mari, se varsă în Golful Superior, deversând o cantitate mare de sedimente. Analiza sedimentelor la gura de vărsare a demonstrat o contaminare cu metale grele, incluzând cadmiu si plumb. Totusi, nu există informatii despre concentratia cadmiului în apa si sedimentele din râul propriu-zis.

Cadmiul este unul dintre numerosii ioni metalici toxici care pot ajunge în cursurile de apă si care odată prezent în concentratii mari, poate exercita efecte nocive asupra biocenozei acvatice. Scoicile bivalve si chefalii pescuiti în zona golfului contin cantităti de cadmiu peste limita admisă.

Obiectul acestui studiu este de a identifica, prin analiza apei si a sedimentelor, siturile contaminate si curate din bazinul hidrografic aflat în zona Bangkok. În afară de analiza cadmiului total, pentru a obtine caracteristici mai detaliate, formele de cadmiu prezente în probele de sedimente au fost determinate folosind o procedură secventială de extractie.

MATERIALE SI METODE

Studiul preliminar

Probele de apă si de sedimente au fost colectate din 19 situri de pe cursul râului Chao Phraya, predominant din siturile provinciilor Ayutthaya, Nonthaburi si Samutprakarn (Fig. 1). Multe din siturile selectate pentru recoltare se află în apropiere de fabrici producătoare de răsini, vopsele si mase plastice si sunt de aceea considerate ca situri „probabil contaminate”. Alte situri au fost selectate în zone cu activitate agricolă intensă iar restul fiind alese în zone fără activitate agricolă sau industrială sunt considerate ca ”probabil necontaminate”. În afară de siturile din zona râului Chao Phraya, sapte probe au fost colectate din canalele adiacente, în special canalul Sum-Rong din provincia Samutprakarn si canalul Phraya Bunleur din provincia Ayutthaya.

Canalul Sum-Rong primeste ape uzate de la industriile adiacente, incluzând industrii de galvanizare si industrie usoară, baterii, mase plastice, răsini, vopsele si cerneluri. Unele dintre aceste industrii folosesc reactivi pe bază de cadmiu, de ex. în industria pigmentilor si maselor plastice. În contrast, canalul Phraya Bunleur este înconjurat de loturi de pământ destinate agriculturii. Cu exceptia sitului situat pe canalului Sum-Long de unde probele au fost recoltate si în timpul anotimpului ploios si în timpul anotimpului secetos, probele de apă si de sedimente au fost recoltate o singură dată.

Figura 1. Lista zonelor de prelevare

Prezentarea detaliată a siturilor

Pe baza observatiilor preliminare, două perechi de situri au fost selectate pentru studiu aprofundat. Unul, din fiecare pereche de situri, a prezentat concentratii de cadmiu mult peste medie si astfel a fost considerat ”contaminat”, pe când celălalt sit din fiecare pereche a prezentat concentratii foarte mici de cadmiu si a fost considerat ”necontaminat”. Cele două situri ”necontaminate” s-au aflat în districtul Bang Bal al provinciei Ayutthaya, unul pe râul Chao Phraya si unul pe un râu secundar, Noi. Cele două situri ”contaminate” s-au aflat pe canalele Sum-Rong si Phraya Bunleur. Siturile împerecheate au fost folosite pentru analize in situ a pestilor si, ca parte din studiu, probe de apă si sediment au fost colectate pe parcursul mai multor luni. În siturile ”contaminate” probele au fost prelevate din două locatii. Datele obtinute în cursul experimentelor pe pesti constituie obiectul altui raport.

Preview document

Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 1
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 2
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 3
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 4
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 5
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 6
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 7
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 8
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 9
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 10
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 11
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 12
Cadmiul din apă și sedementele râului Chao Phraya Thailanda - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Cadmiul din Apa si Sedimentele Raului Chao Phraya si Afluentii Acestuia, din Bangkok, Thailanda.doc

Ai nevoie de altceva?