Cuprul in Organismul Uman

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Cuprul in Organismul Uman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Anorganica

Extras din document

Cuprul – element chimic

Metal tranzitional de tip d, cu configuratie electronica exterioara 3d10 4s1, cuprul este situat în sistemul periodic în perioada a- 4- a ,grupa I secundara. În natura el se întîlneste atît în stare libera cît si sub forma de compusi. In natura ,cuprul se gaseste sub forma de minereuri greu solubile : oxizi (CuO), sulfuri(Cu2S CuFeS2 ), carbonati bazici (CuCO3Cu(OH)2 sau 2CuCO3 Cu(OH)2 ), silicati.[1 ]

Cuprul-microelement esential

Cuprul este un element esential organismelor vii, fiind cofactor pentru numeroase enzime, intervine in metabolismul fierului, hematopoeza, sinteza porfirinei si in numeroase procese metabolice.De asemenea,este cofactor esential unui numar mare de proteine implicate in reactiile de oxidoreducere, legand sau activand oxigenul.[2 ]

In ultimii ani, multe studii anorganice au fost dezvoltate in jurul complecsilor mimetici ai proteinelor, pentru verificarea relatiilor intre proprietatile structurale si functionale ale centrilor activi de cupru.[3 ]

Continutul cuprului la adulti variaza intre 100-150 mg, distributia sa in diferite organe fiind varaiata ; cel mai ridicat continut 2,75-17µg/g substanta uscata,se intalneste in ordinea descrescanda in ficat ,creier, inima, rinichi, iar cel mai scazut in glandele endocrine, muschi si oase(0,6-1,44µg).Tinanad seama de masa mare a tesutului muscular si osos in organism,ele inglobeaza aproximativ 50% din totalitatea cuprului existent in organism.Concentratii intermediare de 0,5-3µg/g de substanta uscata se gasesc in plamani,intestine,splina.Peste 80% din cuprul total se gaseste la nastere in portiunile mitocondriale si nucleare,mitocondrocupreina,proteina cu un continut foarte mare de cupru(3%).

Cuprul hepatic –Depozitat preferential in celule parenchimatoase, se gaseste mai ales sub forma de hepatocupreina , cupru- proteina cu un continut de 0,34% Cu, masa moleculara 35.000 si metalotioneina,proteina care leaga Cu si Zn in ficat.In organismul uman,concentratia hepatica a cuprului este scazuta, fiind cuprinsa intre 10-25 ppm.Aportul alimentar conditioneaza concentratia cuprului in ficat.

-Cuprul in sange – se afla in cea mai mare parte, puternic legat sub forma de ceruloplasmina si slab legat de albumine si aminoacizi.Ceruloplasmina este o ±-globulina contine 0,30% Cu si 7% glucide formate din hexoze si acid neuraminic.Fiecare celula de neuroplasmina contine 8 atomi de cupru dintre care 4 sub forma de Cu(II) si 4 sub forma de Cu(I), legati intr-un mod inca neelucidat prin resturi de tirozina , histidina si leucina.Ceruloplasmina intervine in transferul secundar al cuprului de la tesuturile extrahepatice catre ficat si asigura excretia lui prin bila.In hematii,60% din cupru se gaseste sub forma de eritrocuprina,provenita din maduva osoasa in timpul formarii normoblastelor precursoare ale hematiilor, iar 40% ca fractiune labila neeritrocupreinica.

Eritrocupreina ( hemocupreina ) –este o ±- globulina, ce contine 0,3% Cu ; contine 2 atomi de Cu/mol si are o actiune superoxiddismutazica.

Cuprul seric prezinta valori crescute la femeile gravide bolnave de hapatita ; in afectiuni ginecologice : cuprul seric creste in microcarcinoame uterine, in displazii grave, anexite si boli inflamatorii. Cresteri patologice ale cuprului seric si ale ceruloplasmei se intalnesc in infectii acute si cronice, leucemii acute si procese neoplazice, boala lui Hodgkin, anemie pernicinoasa, hemocromatoze, infarct miocardic, ateroscleroza, eczeme generalizatoare,psoriazis,exanteme medicamentoase.

In creier – concentratia cuprului este relativ scazuta, cu o medie de 18ppm la om,

substanta cenusie este mult mai bogata in cupru comparativ cu cea alba.Continutul cuprului in creier scade in stari de carenta si creste mult in intoxicatii. Cea mai mare parte a cuprului din creier se gaseste sub forma de cerebrocupreina, complex cupruproteic, cu un continut de cca. 0,3% Cu, masa moleculara 30.000, continand 2 atomi de Cu/mol.

Carente de cupru :

Necesitatile zilnice de Cu sunt acoperite de sursele obisnuite de hrana.Deficienta de cupru la oameni este rara, totusi sunt multe evidente ca dezechilibre de cupru in tesuturi sunt asociate cu artrita reumatoida[ 4].Un numar insemnat de tulburari functionale ca : anemia, cresterea intarziata, tulburari osoase, depigmentarea parului au fost asociate cu lipsa cuprului alimentar.In stari avansate de depletitie cuprica,micsorarea ridicata a activitatii citocromoxidazei din ficat, muschi si tesutul nervos joaca un rol important in tulburari de mielinogeneza cu repercursiuni intr-o gama larga de alte activitati de sinteza, dependente de formarea trifosfo-nucleotidelor prin fosforilare oxidativa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cuprul in Organismul Uman.doc