Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5914
Mărime: 208.29KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA BACAU FACULTATEA DE INGINERIE

Extras din document

Compuşii de coordinaţie, combinaţiile complexe, acestea sunt în general, combinţii care conţin un atom sau ion central, de obicei un metal, inconjurat de un număr de ioni sau molecule neutre. În funcţie de suma sarcinii ionului central şi a gupărilor care-l înconjoară, combinaţia complexă poate fi un cation, anion sau moleculă neutră. Aceste combinaţii tind să-şi mentină identitatea chiar în soluţie, deşi în unele cazuri poate avea loc o disociere.

Chimia combinaţiilor complexe reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale chimiei anorganice, căruia an de an îi sunt consacrate un număr tot mai mare de lucrări. Importanţa mereu crescândă a acestor combinaţii, atât in domeniul cercetării teoretice cât şi în cele mai variate domenii ale industriei chimice, arată necesitatea unui studiu multilateral al formării şi al proprietăţilor lor fundamentale.

Combinaţiile complexe joacă un rol important în industria chimică şi în viaţa însaşi. Astfel, aceste combinaţii îşi găsesc o largă aplicare în practica de extracţie a multor metale din minereurile respective, ca şi în medodele de separare ale altora. Este de asemenea bine cunoscut rolul deosebit de important al combinaţiilor complexe în dezvoltarea metodelor de analiză calitativă şi cantitativă. Folosirea combinaţiilor complexe în acest domeniu oferă posibilităţi multiple. Astfel, prin alegerea juducioasa a agenţilor de coordinare, ionii metalici pot fi separaţi din soluţiile în care se găsesc, sub formă de substanţe greu solubile, ceea ce permite identificarea sau determinarea lor,sau dimpotrivă precipitarea lor poate fi prevenită.

Combinaţiile complexe stau la baza unor procese biologice, ca şi a unor reacţii catalitice. Importanţa lor din acest punct de vedere devine evidentă, dacă se aminteşte că substanţa vitală pentru fotosinteză în plante, clorofila, este o combinaţie complexă a magneziului şi că hemoglobina, care transportă oxigen în celulele animale, este o combinaţie complexă a fierului.

COMBINAŢII COMPLEXE

Combinaţiile complexe, compuşii de coordinaţie sau compuşii coordinativi sunt compuşi de ordin superior cu formula generală [MLn]Xm unde:

- [MLn] = sfera de coordinare; specia complexã este indicatã prin includerea ei în paranteza dreaptă

- X±= sfera de ionizare, sfera exterioară

- M = generatorul de complex, atom sau ion central; aproape toate elementele sistemului periodic, dar în special ionii metalelor tranzitionale pot să functioneze ca generatori de complecşi.

- L = ligand; o mare diversitate de specii neutre sau ionice mono- sau poliatomice care pot dona generatorului de complex perechi de electroni pot să funcţioneze ca liganzi.

- n = număr de coordinaţie, N.C.; indică numărul de liganzi monodentaţi (concret de puncte coordinative ~ atomi donori) din sfera de coordinare şi ia valori cuprinse între 2 si 12, mai frecvent 4 si 6 pentru majoritatea complecşilor ionilor metalelor tranziţionale.

- X± = ioni din sfera exterioară

În funcţie de suma sarcinilor ionului central şi a liganzilor, combinaţia complexã poate fi un cation, un anion sau o specie neutrã :

Preview document

Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 1
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 2
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 3
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 4
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 5
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 6
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 7
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 8
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 9
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 10
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 11
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 12
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 13
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 14
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 15
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 16
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 17
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 18
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 19
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 20
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 21
Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor.doc

Alții au mai descărcat și

Catalizatori de dimensiuni nano

Nanoștiințele au evoluat foarte mult în ultima perioadă de timp datorită unei majore orientării și dorințe ale societății moderne de a miniaturiza...

Cauciucul Sintetic și Natural

Cauciucul natural, indiferent de forma sub care se afla (latex, diferite sortimente de crep, foi afumate etc.) este un produs macromolecular de...

Reactii de Aditie La Compusii Coordinativi

Reactii de aditie Reactiile de aditie sunt caracteristice compusilor coordinativi nesaturati coordinativ. Prin nesaturare coordinativä se intelege...

Boranii

Boranii sunt combinaţiile borului cu hidrogenul, şi reprezintă o clasă de compuşi foarte interesanţi, care nu respectă criteriile valenţei...

Metale Tranzitionale

Definitie – elementele care au orbitali d sau f partial ocupati ( in curs de ocupare cu electroni) in toate starile de oxidare comune ( nu numai in...

Ai nevoie de altceva?