Reciclarea Hartiei

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Reciclarea Hartiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Anorganica

Extras din document

Hârtia si cartonul se colecteaza de catre agenţii de salubritate separate în containere, de la populatie, agenti economici şi instituţii publice.

Prin colectarea si valorificarea prin reciclare a acestor deşeuri, se reduce semnificativ consumul de lemn pentru producerea hârtiei.

Dintr-o tona de deşeuri de hârtie se pot produce 2500 de caiete şcolare sau 12 300 ziare. Reciclarea hârtiei duce la economisirea a 25% din energia consumată in raport cu hârtia alba, a cca. 90% din apa necesara pentru producerea unui kg. de hartie alba, salveaza copaci (pentru obţinerea unei tone de hartie sunt necesari 5 arbori de cca. 80-100 de ani !).

Principalele tipuri de deşeuri de hârtie şi carton reciclabile sunt: ziare si reviste, carton gofrat, hârtie de calitate si hârtie mixta.

Principalele utilizari ale hârtiei reciclate sunt: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru construcţii: pereţi din carton cu gips, combustibili obtinuti din deşeuri (in amestec cu deşeurile din plastic şi lemn).

In prezent exista pubele de capacitati de 1,1m³ si mai mici asezate in diferite zone de catre agentii de salubritate. Colectarea separata a deseurilor din hartie si carton trebuie sa se extinda si la nivelul populatiei nu doar la nivelul agentilor economici, deoarece o foarte mare cantitate de hartie si carton poate fi recuperata.

Greutate specifica

- Raportul volum/greutate pentru deseurile din hartie este relative mic. Aceste deseuri constituie o componenta foarte raspandita din deseurile municipale, de aceea se asteapta ca reciclarea hartiei si cartonului sa reprezinte o oportunitate pentru a reduce astfel impactul asupra padurilor si asupra mediului.

Potentialul de contaminare

- Reciclarea hartiei depinde foarte mult de calitatea deseurilor de hartie colectate. Aceste tipuri de deseuri fiind foarte usor de contaminat cu alte tipuri de deseuri menajere, mai ales cu lichide. Este recomandata colectarea deseurilor din hartie si carton in containere special amenajate cu o deschizatura mai ingusta pentru a ingreuna introducerea altor tipuri de deseuri.

- Principalele tipuri de deseuri din hartie si carton reciclabil: hartie de calitate, hartie mixta, ziare si reviste, carton gofrat. Oportunitati de reutilizare si reciclare

- Principalele utilizari ale hartiei reciclate: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru constructii (peretii din carton cu gips, combustibili obtinuti din desuri).

- Hartia spre deosebire de alte materiale reciclabile, este o inventie din cele mai vechi timpuri ale omului; pe parcurs devenind ieftina si usor de procurat mai ales dupa revolutia industriala, atunci a fost momentul care a facut posibila fabricarea ei pe scara larga.

- Hartia se biodegradeaza mult mai usor decat plasticul, pentru ca este fabricata din celuloza.

-Etapele unei colectari corecte:

- adunarea hartiilor care nu mai pot fi folosite la impachetat sau scris etc.

- strivirea cutiilor de carton pentru a ocupa un spatiu mai mic;

- depozit special amenajat pentru colectare

Avantajele reciclării

Pungi de plastic, casolete pentru legume, sticle de bere, cutii de carton sau doze din aluminiu ajung, în cel mai scurt timp, la gunoi, pentru că nu sunt altceva decât deşeuri. Se folosesc mai multe ambalaje decât în trecut şi, în România, cele mai multe dintre ele sunt aruncate amestecat, fără o sortare prealabilă. Unele ambalaje se degradează în sute de ani sau nu se degradează deloc (plasticul sau aluminiul) iar o parte din ele, cum ar fi cartonul, deşi sunt biodegradabile, emit metan în timpul descompunerii, contribuind la accentuarea efectului de seră.

Colectate separat, ambalajele pot fi reciclate, rezolvându-se astfel, parţial, o problemă gravă, a efectului de seră, şi se poate contribui la economisirea unor resurse naturale epuizabile, cum ar fi petrolul, folosit la realizarea multor obiecte din plastic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Reciclarea Hartiei.doc

Alte informatii

Facultatea de Chimie aplicata si stiinta materialelor