Acesulfam de Potasiu

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Acesulfam de Potasiu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Chimie Generala, Industria Alimentara

Extras din document

CAP.1 GENERALITĂŢI

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substanţele care însoţesc aproape orice produs aflat în galantarele magazinelor, ele au sau nu valoarea nutritivă sunt folosite la prepararea unor alimente în scopul îmbunataţirii calitaţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Utilitatea acestor aditivi alimentari este că ei menţin calitatea şi siguranţa produselor o perioadă mai mare de timp, menţin sau îmbunataţesc gustul produselor, asigura controlul aciditaţii şi a alcalinitaţii produselor, menţin consistenţa produselor de asemenea mai menţin aroma sau culoarea produselor.

E-urile reprezintă codificarea unor aditivi alimentari, a caror utilizare a fost permisă (din punct de vedere al siguranţei alimentare) în ţările Uniunii Europene şi în ţările care au aderat la acest sistem de codificare. La ora actuală sunt peste 20 de tipuri de aditivi alimentari cum ar fi, conservanţi, antioxidanţi, acidifianţi, corectori de aciditate, emulsificatori, gelifianţi, stabilizatori, agenţi de îngroşare, potenţatori de arome, antiaglomeranţi, îndulcitori, coloranţi, agenţi de afânare, agenţi de glazurare, agenţi de întarire, săruri de topire, agenţi de încarcare, amidon modificat, gaze propulsare si alţii.

Testele ştiinţifice efectuate periodic asupra acestor aditivi, ridică tot mai multe probleme de la an la an, dovedindu-se unele dintre acestea au totuşi un grad de nocivitate mai mare decat cel estimat iniţial. Ţările Uniunii Europene fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranţa alimentară a consumatorului. Unele E-uri sunt considerate cancerigene, iar altele doar periculoase pentru sănatate.

O importanţă deosebită trebuie acordată respectării cu stricteţe a legislaţiei sanitare în vigoare cu privire la folosirea aditivilor. Aceştia trebuie să prezinte o puritate ridicată, să fie lipsiţi de nocivitate şi să se utilizeze doar în limitele maxime admise. Numai în acest fel, produsele alimentare vor contribui la starea de sănătate a populaţiei.

CAP.2 FIŞA ADITIVULUI

Secţiune 1. Produs si Identificare

Nume : Acesulfam K

Sinonime : sarea de potasiu a 6-metil-1,2,3-oxatiazină-2,2-dioxid-4(3H)-onei sau

sarea de potasiu a 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oxatiazină-2,2-dioxid-4-onei

Formula

moleculară : C4H4KNO4S

Secţiunea 2. Compoziţie si Informare despre Ingrediente

Nume : Acesulfam K

CAS : N/A

% in Greutate : 100

Date toxicologice : şobolan(LD50) : 891 mg/kg

Secţiunea 3. Identificarea Pericolelor

Proprietaţiile toxicologice ale acestui material nu au fost investigate.Folosiţi procedee astfel încât să preveniţi contactul direct cu pielea, ochii sau pentru a preveni inhalarea.

Efecte carcinogene : nu sunt disponibile.

Efecte mutagene : nu sunt disponibile.

Efecte teratogene : nu sunt disponibile.

Secţiunea 4. Masuri de Prim Ajutor

Ochii : Clătiţi imendiat cu apa pentru cel puţin 15 minute ţinând ochii deschişi.Apelaţi la medic în cazul în care iritaţia persistă.

Pielea : Spălaţi pielea contaminată cu apă şi săpun.Îndepărtaţi hainele contaminate.Apelaţi la medic dacă iritaţia persistă.Spălaţi hainele înainte de a le îmbrăca din nou.

Ingestia : Clătiţi gura cu apă.A nu se induce vomă.În cazul în care victima este conştientă să i se dea 250 ml apă.Niciodată să nu li se dea persoanelor inconştiente nimic in gură.A se apela la medic.

Inhalare : Mutaţi victima la aer curat.Faceţi respiraţie artificială dacă nu respira.Apelaţi la medic.

Secţiunea 5. Masuri pentru Prevenirea Incendiilor

Forme utilizate pentru prevenirea incendiilor : Substanţe standard utilizate ca de exemplu praful, spuma sau apa sunt eficiente.

Efecte (pericole) speciale : N/A

Pentru protecţia pompierilor trebuie utilizată masca de gaze.

Secţiunea 6. Masuri în Caz de Contaminare Accidentala

Se recomandă protecţie respiratorie.

Metode de îndepartare a substanţelor : În caz de scurgere a se îndeparta rezidul in stare uscată dacă este posibil, în caz contrar utilizaţi o cantitate mare de apă rece.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acesulfam de Potasiu.doc