Acid Acetic

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Acid Acetic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Acidul Acetic

Acidul acetic (H3C-COOH)

- Acizi sunt substante care in solutie apoasa pun in libertate protoni (H+).

- Acidul este substanta capabila sa cedeze, in timpul reactiei chimice, unul sau mai multi protoni.

- Un acid pune in libertate acizii mai slabi decat el din sarurile lor.

- O solutie de acid are un pH cuprins intre 0 si 7.

Fermentatia acetica

Fermentatia acetica consta in transformarea alcoolului etilic in acid acetic sub actiunea bacteriilor acetice, in prezenta oxigenului atmosferic.

Mucegaiuri specifice si bacterii acetice

Louis Pasteur a descoperit natura microbiana a fermentatiei acetice.

Bacteriile acetice au o mare raspandire in natura.Ele se intalnesc pe fructe, in lichide dulci, bere, vin, muraturi.

- Bacteriile acetice au forma unor bastonase scurte , usor gatuite, isolate sau in lanturi. Ele se dezvolta foarte bine la temperature de 30-32OC. Sunt microorganisme strict aerobe; de aceea formeaza pe suprafata lichidelor un voal de diferite grosimi si culori care spre sfarsitul fermentatiei cade la fundul vasului. Bacteriile acetice nu formeaza spori si sunt distruse usor prin ancalzire la 50-55OC.

- Bacteriile acetice se clasifica , dupa mediul in care se dezvolta si caracterele industriale, in urmatoarele grupe: (Bacteriile acetice din plamezi, care se intalnesc ca bacterii de infectie in plamezile de bere, spirt si drojdie comprimata si produc o cantitate mica de acid acetic(2%).Cele mai importante sunt Acetobacter oxydans si Actobacter industrium.

- Bacterii acetice din bere care se gasesc in mustul de bere fermentat si in berea nepasteurizata.Produc o mare cantitate de acid acetic (6%).Mai importante sunt Acetobacter pasteurianum si Acetobacter aceti.

- Bacterii acetice din vin care se gasesc in vinurile slab alcoolice. Cele mai importante specii sunt:

Acetobacter orleanense poate produce 9,3% acid acetic si este folosita la fabricarea otetului din vin;formeaza un otet limpede si aromat.

Acetobacter xykinoides produce 4,5% acid acetic.Este considerata o bacterie de infectie, pentru ca da un otet de calitate inferioara.

- Bacterii acetice de fermentatie rapida care au o putere de acidificare mare : produc 11-14% acid acetic.Cea mai mare importanta specie este Acetobacter Schutzenbachii folosita la fabricarea otetului din solutii de alcool.

(Ecuatia chimica dupa care se produce fermentatia acetica este urmatoarea:

C2H5OH + 02 CH3-COOH + H2O + 117 Kcal

Alcool etilic acid acetic

Oxidarea alcoolului etilic nu se face direct in acid acetic, si se formeaza intermediar aldehida acetica.

Aplicatiile fermentatiei acetice

Fermentatia acetica este folosita in practica la fabricarea otetului.

Procedeele de fabricare a otetului sunt : - procedeul lent Orleans

procedeul rapid (Procedeul Orleans foloseste ca materie prima un amestec de vin cu otet (2% acid acetic, 4% alcool etilic ).

Se folosesc culturi selectionate de Acetobacteur orleasnense, insamantate in produsul pasteurizat.

Fermanetarea se face in butoaie mari, asezate culcat , prevazute cu orificii care sa permita circulatia aerului. Mersul lent al fermentatiei face productia costisitoare, insa datorita esterilor si uleiurilor volatile care se formeaza , se obtine un otet cu buchet palcut.

(Procedeul rapid folosete ca materie prima un amestec de alcool etilic 3% si otet 6% si o instalatie speciala, ganeratorul de otet.Se folosesc culture pure de fermenti selectionati pentru a evita infectarea , alcatuite din Actobacter orleanense si Actobacter Schutzenbachii. Generatorul, umplutcu talas, este prevazut cu deschideri laterale pentru circulatia aerului.Datorita recircularii produsului de fermentatie si aerarii, timpul de obtinere al otetului este mult mai scurt.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acid Acetic.doc