Aditivi Alimentari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aditivi Alimentari.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

- Ce este aditivul alimentar 3
- De ce sunt folosiţi aditivii alimentari 3
- Cum se recunosc aditivii în produsele alimentare- 4
- Aditivii alimentari în România 4
- Tipuri de aditivi şi efectele lor 5
- Nerecomandări alimentare 6
- O alimentaţie sănătoasă 6
- Bibliografie 7

Extras din document

Ce este aditivul alimentar?

Aditivii utilizaţi în prezent la fabricarea alimentelor sunt cei prevăzuţi în Ordinul comun 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, cu modificările şi completările ulterioare, unde sunt stabilite grupele de aditivi în funcţie de rolul principal pe care îl îndeplinesc în produs.

În sensul normelor menţionate, prin “aditivi alimentari” se înţelege orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăşi sau prin derivaţii săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare.

De ce sunt folosiţi aditivii alimentari?

Aditivii alimentari au un rol important la fabricarea pe cale industrială a produselor alimentare, în scopul uşurării proceselor de fabricaţie, ambalare, depozitare şi transport, ameliorării calităţii de conservare şi stabilitate a produselor cu efectul creşterii eficienţei economice, a producţiei, conservării valorii nutritive şi îmbunătăţirii caracteristicilor produselor alimentare.

Utilizarea aditivilor alimentari poate fi luată în considerare numai dacă se demonstrează că utilizarea propusă a aditivului comportă avantaje demonstrabile în beneficiul consumatorului, adică, trebuie făcută dovada pentru care se menţionează în mod regulat cuvântul “necesitate”. Utilizarea aditivilor alimentari trebuie să servească unuia sau mai multor din următoarele obiective:

- să ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu condiţia ca aditivul să nu fie folosit pentru a ascunde efectele utilizării materiilor prime defectuoase sau a metodelor indezirabile (inclusiv neigienice) pe parcursul oricăreia din aceste activităţi.

- să conserve calitatea nutritivă a produsului alimentar; o diminuare deliberată a calităţii nutritive a produsului alimentar se justifică numai dacă produsul alimentar nu constituie un element important într-un regim normal, sau dacă aditivul este necesar pentru producerea alimentelor destinate grupurilor de consumatori cu necesităţi nutriţionale speciale;

- să îmbunătăţească conservarea sau stabilitatea unui aliment sau să-i îmbunătăţească proprietăţile organoleptice, cu condiţia de a nu altera natura, substanţa sau calitatea alimentului pentru a înşela consumatorul.

- să asigure ingredientele sau constituenţii necesari pentru produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesităţi nutriţionale speciale;

Cum se recunosc aditivii în produsele alimentare?

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002, privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ armonizat cu legislaţia europeană, înscrierea aditivilor se face prin menţionarea denumirii categoriei urmată de

numele specific sau codul numeric al Uniunii Europene.

Exemplu: acidifiant: E 330, colorant: E 142 sau colorant: verde S.

Conform literaturii de specialitate codurile numerice precedate de litera “E” specificate pe produsele alimentare indică faptul că aditivii sunt testaţi şi acceptaţi de către Uniunea Europeană, aceştia neprezentând pericol pentru sănătatea omului (dacă sunt utilizaţi în proporţiile recomandate de specialişti). Pentru alimentele ce conţin unul sau mai mulţi îndulcitori autorizaţi, denumirea sub care se vinde produsul trebuie să conţină sintagma “cu îndulcitori”. Produsele alimentare care conţin îndulcitorul “aspartam” trebuie să aibă înscrisă pe etichetă menţiunea “conţine o sursă de fenilalanină”, iar în cazul produselor alimentare care conţin mai mult de 10% polioli menţiunea “consumul în exces poate produce efecte

laxative”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivi Alimentari.doc

Alte informatii

Universitatea de Vest, Timişoara