Apa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Apa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cojocaru Ionut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Apa are un rol deosebit de important în desfasurarea proceselor tehnologice, reprezentând un factor restrictiv în dezvoltarea industriala si economico-sociala a unei tari deoarece este o resursa naturala cu caracter limitat.

Din volumul total de apa existent pe Terra si care acopera circa 72% din suprafata acesteia, peste 97% reprezinta apa sarata si doar aproximativ 3% reprezinta apa dulce, repartizata dupa cum urmeaza: 2% în ghetari si calote glaciare (greu accesibila pentru utilizare), 1% ca apa atmosferica (meteorica), rezultata prin condensarea vaporilor de apa din atmosfera si ape terestre curgatoare (râuri), stationare (lacuri) sau si sub forma de pânze freatice subterane, care reprezinta numai 0,014%.

Acest procent este de interes imediat pentru scopuri sociale, economice si industriale. România cu 1750 m3 apa/locuitor este considerata o tara cu resurse reduse de apa dulce comparativ cu media europeana de 4800 m3 apa/locuitor.

Pentru valorificarea rationala a resurselor de apa trebuie sa se tina seama de cantitatea si calitatea apei ceruta de diversi consumatori, care folosesc eventual o sursa comuna de alimentare cu apa.

Principalele domenii de utilizare a apei le constituie:

- consumul casnic aproximativ 10%

- agricultura aproximativ 50%

- industria 40%

Utilizarile apei în industrie sunt multiple:

- în industria energetica, apa este folosita direct ca sursa de energie în hidrocentrale, sau pentru producerea aburului necesar functionarii centralelor termo- si nuclearo-elecrice;

- în procesele de fabricatie, apa este folosita ca agent hidraulic la transportul materialelor, pentru realizarea unor procese tehnologice de preparare a minereurilor, ca mediu de reactie în industria chimica sau chiar ca materie prima în industria alimentara etc.

- în procesele de transfer termic, apa joaca rol de agent de racire sau încalzire pentru a asigura desfasurarea în conditii bune a unui proces tehnologic.

În general consumul de apa în industrie este ridicat si asigurarea necesarului de apa este un factor important în amplasarea unei unitati de productie.

În majoritatea cazurilor, pentru a putea fi utilizata, apa trebuie în prealabil epurata, deoarece contine o serie de impuritati (suspensii, gaze, saruri dizolvate, microorganisme etc.), care o fac improprie pentru a fi folosita în anumite domenii de activitate.

Dupa utilizarea în consumul casnic sau industrial rezulta ape uzate (reziduale), care necesita o tratare corespunzatoare înaintea deversarii în afluenti naturali. Se impune rationalizarea consumurilor de apa, asigurarea calitatii apei, în functie de solicitarile beneficiarului si protectia calitatii resurselor de apa naturala având în vedere:

- caracterul limitat al resurselor de apa, influentat de factori de clima si solicitarea rezervei de apa dintr-un bazin hidrografic;

- distributia geografica neuniforma, de cele mai multe ori neconcordanta cu repartitia zonala a obiectivelor economico-sociale;

- necesitatea protectiei mediului ambiant, apa fiind un factor de importanta maxima în mentinerea echilibrelor ecologice pe Terra.

În functie de utilizari (apa potabila sau industriala) apele trebuie sa îndeplineasca anumite conditii de calitate determinate de o serie de caracteristici:

- fizice: continut de suspensii solide, culoare, gust etc.;

- chimice: continut total de saruri si gaze dizolvate, pH;

- biologice: continut de microorganisme etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Apa.doc