Apa - Prieten sau Dusman

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Apa - Prieten sau Dusman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionela Alan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Apa este un factor indispensabil organismului uman.Necesarul zilnic de apa al omului este aproximativ de 1.5-2 litri consumată ca atare, iar pentru curăţenia corporală, omul foloseste zilnic aproximativ 40 litri de apă.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca optim pentru acoperirea acestor nevoi ,o cantitate de 100 litri in 24 ore.

Pentru oameni apa este un prieten, dar exista cazuri cand ea devine un dusman de temut al sanătătii omului, daca este poluată.

.Cauzele poluarii apei:

·Scurgeri accidentale de reziduuri de la diverse fabrici, dar si deversari deliberate a unor poluanti;·        Scurgeri de la rezervoare de depozitare si conducte de transport subterane, mai ales produse petroliere;·        Pesticidele si ierbicidele administrate in lucrarile agricole care se deplaseaza prin sol fiind transportate de apa de ploaie sau de la irigatii pana la panza freatica;·        Ingrasamintele chimice si scurgerile provenite de la combinatele  zootehnice;·        Deseurile si reziduurile menajere;·        Sarea presarata in timpul iernii pe sosele, care este purtata prin sol de apa de ploaie si zapada topita;·        Depunerile de poluanti din atmosfera, ploile acide.

Apa – duşman?

1.Apa distilata

2.Apa menajera

3.Apa cu petrol

4.Apa cu pesticide

5.Apa cu clor

6.Ploi acide

1.Apa distilata

Apa distilata nu este buna de băut deoarece nu contine săruri minerale; de aceea nu are nici gust si este indigestă.

Se pare că gustul fad s-ar datora îmbutelierii în bidoane de plastic.

Deoarece apa distilată este mult mai pură decat cea obisnuită, consumul ei ar putea sa saraceasca organismul, fortandu-l sa elimine din “rezervele” sale de minerale, ceea ce ar conduce in timp la imbolnavire. Nu exista nici o dovada documentata prin studii stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie.

2.Apa menajera

-Folosirea  apei în gospodăie înseamnă şi poluarea chimică a acesteia cu diverse substanţe: leşie, săpun, vopseluri, uleiuri, diluanţi, detergenţi, substanţe nediziolvate (suspensii), săruri dizolvate, ioni de metal, reziduri petroliere.

Pe lângă poluarea chimică, apa este supusă şi unei poluări organice. Descompunerea materiei organice este favorizată de microorganisme şi are loc mai ales la suprafaţa sedimentelor şi vegetaţiei, în râurile mici. În proces se consumă oxigen, ceea ce determină pierderea acestuia din apa râului şi dispariţia peştilor.

-Descompunerea deşeurilor organice duce şi la eliminarea azotului, care deşi nu este toxic în sine, în funcţie de nivelul PH-ului şi de temperatura apei poate să fie transformat în saruri de amoniu, care sunt otrăvitoare pentru peşti.

3.Apa cu petrol

Deversarile de petrol au efecte dramatice asupra ecosistemelor marine, ca urmare a expunerii organismelor vii la compusii chimici.

Cercetatorii spanioli au efectuat teste biochimice asupra pescarusilor care traiesc pe malurile din Galicia, care au fost expuse deversarii de petrol în anul 2002, când a naufragiat nava „Prestige”. Ei au masurat 16 concentratii de hidrocarburi din tesuturile pasarilor, pe care le-au comparat ulterior cu rezultatele testelor care au fost efectuate pe colonii de pescarusi care nu au fost supusi dezastrului.

La 17 luni dupa accidentul ecologic, au fost obtinute rezultate îngrijoratoare. Testele biochimice au relevat leziuni ale organelor interne vitale, rinichi si ficat, în rândul pasarilor adulte.

4.Ape cu pesticide

Pesticidele, insecticidele, fungicidele provin din:·  apele reziduale de la fabricile de produse antiparazitare;·  pulverizarile aeriene;·  spalarea acestor substante de catre apa de ploaie de pe terenurile agricole tratate;

• Intoxicatia cu pesticide duce la :-  alterarea functiilor ficatului pana la formarea hepatitei cronice;-  encefalopatii;-  malformatii congenitale.

5.Apa cu clor

Tratarea apei potabile cu clor, ca măsura de prevenire a propagării unor agenţi patogeni, poate fi nocivă pentru organism.

Clorul din apă formează, cu unele substanţe organice compuşi deosebit de periculoşi,cu o toxicitate ce apare in timp si cu efect cancerigen.

De exemplu: cloroformul,trihalometanul etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Apa - Prieten sau Dusman.ppt