Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1684
Mărime: 49.03KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Timiș
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Istoricul alcoolului polivinilic :

Alcoolul polivinilic este un polimer obtinut printr-o transformare polimer-analoaga, plecand de la poliacetat sau poliformiat de vinil.

Transformarea poliacetatului de vinil in alcool polivinilic s-a realizat prima oara de W. O. Herrmann si W. Haechel in anul 1924 prin introducerea pulberii de poliacetat intr-o solutie alcoolica de KOH. In anul 1926 H. Staudinger obtine alcoolul polivinilic prin saponificarea poliacetatului de vinil. Iar in 1932 se descrie prima oara obtinerea acestui polimer prin tratarea esterilor sai in alcooli anhidri (metanol, etanol, glicoli) cu cantitati catalitice de alcoolati alcalini.

Alcoolul polivinilic se prezinta ca o pulbere alba, avand greutatea specifica de 1,293 g/cm3 si o temperatura de vitrifiere de circa 800 C. Cu o solutie de I2 – IK da o coloratie albastra-violet, ce dispare la cald.

Proprietatile si respectiv utilizarile polimerului depind de continutul in grupe hidroxilice. Daca polimerul are pana la 20 % grupe acetilice el este solubil in apa rece; la 50 % grupe acetilice este insolubil in apa calda. Polimerul cu 50-80 % grupe acetilice este stabil fata de apa si poseda o termostabilitate superioara celei a poliacetatului de vinil si de asemenea o rezistenta mecanica mai buna.

Alcoolul polivinilic se utilizeaza la obtinerea fibrelor, a pielii “artificiale”, a furtunurilor, a unor garnituri stabile la actiunea benzinei, a unor produse asemanatoare cauciucului, a curelor de transmisie, a unor fire chirurgicale; se utilizeaza de asemenea ca adeziv si emulgator.

Aplicatiile alcoolului polivinilic:

-transplantul de cornee

Una din aplicatiile medicale a alcoolului polivinilic este utilizarea in transplantul de cornee. El prezinta o biocompatibilitate si proprietati fizice ce ii ofera o aplicabilitate uzuala in realizarea corneei artificiale.

Transplantul de cornee este una dintre cele mai utilizate transplanturi datorita numarului mare de oameni ce prezinta boli alea corneei care duc chiar si la orbire dar si a deficitului de donatori de cornee.

Un studiul realizat cu alcool polivinilic si colagen de tip I s-a realizat in vederea obtinerii de cornee artificiala. In scopul de a imbunatatii epiteliu

in vitro, s-a creat o membrana amniotica (AM) ce a fost introdusa in alcoolul polivinil si colagen pentru obtinerea unui material de cornee artificiala. Acesti polimeri permit regenerarea nervilor corneei care sunt esentiale in mentinerea unei suprafete oculare intacte pentru urmatoarele interventii chirurgicale.

Imobilizarea membranei amniotice (AM) pe alcoolul plivinilic-colagen (colagen-PVA)

Pulberile de alcool polivinilic au fost dizolvate in dimetil sulfoxid (DMSO) si apa, cu un raport de 80:20 de amestec solvent, rezultand o solutie vascoasa. Aceasta a fost plasata intr-un mulaj cu distantiere din cauciuc siliconat (200 μm grosime) intre doua placi de sticla si apoi lasata la -200 C timp de 24 h pentru obtinerea unui gel. Hidrogelul de PVA a fost deshidratat pentru modificari ulterioare de suprafata. Grupurile izocianate au fost introduse initial in suprafata prin folosirea diizociatul hexametilen (HMDI). Alcoolul polivinilic activat a fost imersat intr-o solutie de colagen de tipul I (piele de porc de 0,5 mg/ml) pentru a imobiliza colagenul pe suprafata alcoolului polivinilic. COL-PVA a fost spalat succesiv cu o solutie tampon de fosfat, utilizand un curatitor cu ultrasunete timp de 10 minute, cu scopul de a elimina colagenul absorbit si sterilizat prin iradiere cu UV. Volumul de colagen imobilizat a fost determinat de acidul bicinchoninic (BCA), analiza proteinei a fost realizata prin masurarea absorbantei (562 nm) cu un cititor multi-disc. S-a constatat ca aproximativ 0.5 micrograme de colagen au fost prelevati de pe suprafata.

Preview document

Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic - Pagina 1
Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic - Pagina 2
Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic - Pagina 3
Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic - Pagina 4
Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic - Pagina 5
Aplicații medicale ale alcoolului polivinilic - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Aplicatii Medicale ale Alcoolului Polivinilic.doc

Alții au mai descărcat și

Cunoașterea alcoolilor și importanța acestora

Etiologia intoxicaţiilor Intoxicaţii acute: - accidentale propriu-zise - prin confuzie de recipiente sau sustragere frauduloasă; - accidentale...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Ai nevoie de altceva?