Bioflavonoidele

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bioflavonoidele.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

Flavonoide
I.1. Aspecte generale
I.2.Structură. Clasificare. Nomenclatură
I.3.Reprezentanţi
I.4.Surse naturale
I.5.Proprietăţi fizico-chimice
I.5.1.Proprietăţi fizice
I.5.2.Proprietăţi chimice
I.6.Utilizări în industria alimentară
I.7.Efecte benefice
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

I.FLAVONOIDE

I.1. Aspecte generale

Flavonoidele sunt un grup de compuşi cristalini aflaţi in plante care au fost descoperite, in 1936, de catre Albert Szent Gyorgyi.Doctorul Albert Szent-Gyorgyi(medic şi biochimist,1893-1986)laureat al Premiului Nobel în 1937,pentru descoperirea vitaminei C,relatează că pe la începutul cercetărilor sale privind acidul ascorbic(denumire dată de el pentru a sublinia activitatea antiscorbutică),un prieten medic,cu predispoziţie la hemoragii,i-a cerut acid ascorbic pentru a şi-l testa.Neavând suficient produs pur i-a trimis unul impur .iar efectul a fost benefic.Ulterior a repetat experienţa cu acid ascorbic pur fără a obţine vreun rezultat,ceea ce i-a permis sa presupuna că o altă substanţa,care însoţeşte vitamina C,era responsabilă pentru efectul benefic obţinut cu acid ascorbic impur.Din pericarpul lămâilor el a izolat o fracţiune flavonică pe care a denumit-o citrină,iar apoi vitamina P(a "permeabilităţii",spre a sugera efectele favorabile asupra permeabilităţii crescute si a fragilităţii capilarelor).

Profesorul Jaques Masquelier,de la Universitatea Bordeaux(Franţa),a făcut in 1960 o investigaţie ,la Universitatea Quebec(Canada),privind modul în care au fost salvaţi de ravagiile scorbutului marinarii echipajului francez ,care descoperisera în 1534-35 golful canadian St.Lawrence.Se spune că boala a fost curmată în urma sfatului primit de căpitanul vasului de la un indigen,de a-i trata cu extract de ace şi coajă de brad.Reîntors în Franţa prof. J.Masquelier şi-a contiunuat studiile publicându-şi reyultatele in 1966,în legatura cu efectele extractului cojii de brad,bogat in proantocianidine ,o categorie de flavonoide apartinând catechinelor.

Deşi medicina europeana a cunoscut după 1950 proprietăţile vitaminei P de fortificare a capilarelor si reducerea inflamării picioarelor şi gleznelor şi ulterior utilitatea împotriva răcelii si alergiilor,de abia după 1986 a fost recunoscută capacitatea puternic antioxidantă a bioflavonoidelor,în general.

Bioflavonele reprezintă ansamblul de compuşi alcătuit din flavonoli,flavone,catehine,izoflavone,fenoli existenţi în produsele vegetale şi care prin structura lor posedă proprietăţi antioxidante ce le conferă capacitatea de a interveni activ în controlul reacţiilor oxidative din organism(Hollman si Katan,1997;Cao ş.a.,1998).Acţiunea lor este fie directă,de inhibare a radicalilor liberi,fie indirectă,prin protecţia sau regenerarea antioxidanţilor primari(tocoferol)(Bihain,1994).

Sursa de bioflavone o reprezintă plantele şi produsele derivate,astfel că prin aceşti compuşi biologic activi,ele pot interveni eficient în reducerea peroxidării lipidelor,întârziin declanşarea sau evoluţia multor boli cronice larg răspândite:ateroscleroza,infarctul de miocard,cancerul,tromboza(Stephens 1997;Berr şi Coudray).Compuşii flavonici din plante pot sa amelioreze o serie de etape în dezvoltarea carcinogenezei,a mecanismelor care implica modelarea racţiilor de peroxidare a lipidelor(Caragay 1992)

Există la ora actuala probe atât experimentale cât şi epidemiologice care indică că starea nutriţionala joaca un rol esenţial în apărarea antiradical(Frenkel 1993).De aceea ,o suplimentare moderată şi bine controlată în miconutrienţi poate diminua frecvenţa de apariţie a anumitor boli legate de agresiunea oxidantă.

I.2.Structura. Clasificare

Flavonoidele şi alţi polifenoli sunt larg răspandiţi în regnul vegetal.Se cunosc peste 6000 de pigmenţi flavonoidici,răspandiţi în toate plantele cu flori(phanerogame):în florile,dar şi în fructele,frunzele,tulpinile şi rădăcinile lor.

Denumirea de bioflavonoide se utilizează doar pentru flavonoidele cu acţiune biologica,asemanătoare vitaminei P(citrina).Flavonoidele conţin în molecula lor un nucleu benzenic (nucleu B)care conţine,ca şi nulceu A,grupări hidroxilice(OH),conferindu-le proprietăţi de polifenoli.

Din punct de vedere chmic,bioflavonele pot fi clasificate după gradul de oxidare al ciclului piranic(ciclul C)în urmatoarele clase:Flavone(denumite şi oxo-flavonoide,din care fac parte Flavonele propriu-zise,flavonone,flavononoli şi flavonoli);Antocianidinele şi Catechinele(Flavanoli).Gradul lor de înrudire din punct de vedere al stărilor oxidative este redat în schema 9.

Flavone(Apigenină,Luteolină

Tangeretină,Nobiletină)

A)FLAVONE oxidare Flavonoli(Kempferol,Quercetin

Myricetină)

Flavanonoli oxidare reducere

Antocianidine(Pelargonidină,

Flavonoli Cianidină,Delfinidină)

reducere

Flavanonoli Flavanoli condensare Taninuri

B)ISOFLAVONE

(Genisteina şi Daidzeină)

Schema 9.Clasificarea flavonelor după gradul de oxidare

Nomenclatură.Numele provine de la cuvântul latin flavus = de la galben şi, astfel, se ia în considerare faptul că cele mai multe dintre aceste substanţe au, în forma lor pură, o culoare gălbuie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bioflavonoidele.doc

Alte informatii

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului Ingineria Produselor Alimentare