Biosinteza Glucozei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Biosinteza Glucozei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Biosinteza glucozei

Glucoza provine din alimente sau sub forma unor derivati. O alta cale de formare a glucozei reprezinta procesul de glucogeneza care consta in biosinteza glucozei din alte monozaharide care provin din hrana. Diferitele hexoze pot fi transformate in glucoza prin procese de izomerizare, epimerizare si altele mai complicate.

De la manoza se formeaza manoza-6-fosfat in prezenta de ATP si cu participarea hidroxinazei. Nanoza-6-fosfatul este convertit in fructoza-6-fosfat si acesta este izomerizat in glucoza-6-fosfat.

Din galactoza, sub actiunea ATP si in prezenta galactokinazei se formeaza galactoza-l-fosfat care este izomerizat in glucoza-l-fosfat prin participarea UDP-glucozei.

Glucoza poate fi biosintetizata in organismul animal si din substante precum glucide, lipide, proteine. Acest proces de formare a glucozei din compusi neglucidici poarta denumirea de glucogeneza.

Astfel are loc dehidrogenarea acidului lactic si formarea acidului piruvic in prezenta lactatdehidrogenazei.

Sub actiunea piruvat carboxilazei citocondri ale acidului piruvic este carboxilat in acid oxalilacetic. Reactia decurge in prezenta ATP–ului si a acetil – Co.A

Acidul oxalilacetic este redus de catre malatdehidrogenaza mitocondriala pana la malat. Acidul malic iese din mitocondrie in citoplasma unde se oxideaza sub actiunea malatdehidrogenazei citoplasmatice pana la acid oxalilacetic:

Sub actiunea fosfoenolpiruvatcerboxilazei are loc mai departe transformarea acidului oxalilacetic in acid fosfoenolpiruvic.

In aceasta reactie donorul de fosfat este inozintrifosfatul (ITP):

Fisiere in arhiva (1):

  • Biosinteza Glucozei.doc

Alte informatii

Biochimia produselor alimentare