Carboxilesteraze

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Carboxilesteraze.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Esterazele sunt enzime care catalizeaza reactia reversibila de scindare a legaturilor esterice cu formarea acidului si alcoolului corespunzatori.

Aceste enzime au o specificitate mica in raport cu substratul si ca urmare microlizeaza cu viteze comparabile un numar mare de esteri.

Exista mai multe tipuri de esteraze in functie de natura chimica a acidului care participa la formarea legaturilor ester.

Carboxilesterazele – enzimele care catalizeaza scindarea hidrolitica a esterilor carboxilici. Din aceasta categorie fac parte:

• Lipazele sau, conform denumirii sistematice, glicerol-ester-hidrolaze, care catalizeaza hidroliza gliceridelor dupa reactia:

triglicerida + H2O  diglicerida + acid gras

Lipazele nu au o specificitate stricta, dar viteza de actiune catalitica variaza cu originea diverselor lipaze. Au o specificitate in functie de lungimea catenei acizilor grasi si poseda o selectivitate in functie de configuratia subtratului. Poseda, de asemenea, o specificitate stereochimica, unul din izomerii optici ai aceluiasi substrat putand fi atacat cu o viteza mai mare decat celalalt.

Lipazele scindeaza toti cei trei acizi grasi ai gliceridei, insa nu simultan, ci succesiv, fapt foarte important pentru procesul de absorbtie a lipidelor.

Lipazele sunt enzime foarte raspandite in natura. In organismul animal se gaseste lipaza in sucul pancreatic, ficat, sange, limfa si in lapte. Plantele oleaginoase contin, de asemenea, lipaze foarte active (in ricin, soia, floarea soarelui). O serie de mucegaiuri si bacterii reprezinta surse bogate in lipaze, fiind folosite pentru biosinteza carboxilesterazelor si obtinerea preparatelor enzimatice de acest tip. Trebuie insa mentionat ca lipazele de diferite proveniente se deosebesc intre ele sub aspectul proprietatilor si caracterului actiunii.

Actiunea lipazelor are o mare importanta pentru pastrarea alimentelor (fainurilor, crupelor), mai ales a celor ce contin cantitati mari de lipide. Prin actiunea acestor enzime, in timpul depozitarii produselor alimentare, se produce o rapida descompunere a gliceridelor in acizi grasi si glicerol, ceea ce conduce la o crestere a aciditatii produselor si la deprecierea lor calitativa.

• Fosfolipazele sunt esteraze care catalizeaza reactia de scindare hidrolitica a acizilor grasi din glicerofosfolipide (fosfatidilcolina, fosfatidiletanolamina).

• Colinesterazele scindeaza hidrolitic esterii colinei,prezenti indeosebi in tesutul nervos, sinapse, eritrocite. Astfel, actiunea acestor enzime se descompune : acetilcolina, mediatorul chimic care faciliteaza transmiterea influxului nervos de la nervii motori la muschii striati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Carboxilesteraze.doc

Alte informatii

Biochimia produselor alimentare