Cauciucul

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Cauciucul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 15 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

1. Introducere.1
2. Cauciucul Natural
• Obtinere.1
• Compozitie.2
• Proprietati.3
• Vulcanizarea.5
• Proprietati si utilizari ale cauciucului natural vulcanizat.6
• Intrebuintari.7
3. Cauciucul Sintetic
• Clasificare.8
• Cauciucul Anorganic.8
• Cauciucul Butadienic.9
 Obtinere.9
 Clasificare.10
• Cauciucarea.13
4. Concluzii.13

Extras din document

Introducere

Cauciucul este un produs tehnic constând dintr-un compus macromolecular cu catene liniare, flexibile, şi având comportare de elastomer.

Se produc şi se utilizează numeroase tipuri de cauciuc (cauciuc natural, cauciucuri sintetice), fiecare dintre ele prezentând anumite avantaje şi dezavantaje în utilizări specifice. Macromoleculele cauciucului se pot deplasa una faţă de alta la temperatură relativ ridicată sau/şi sub acţiunea eforturilor mecanice.

Cauciucul Natural

Cauciucul natural este un produs de origine vegetală conţinut în latexul secretat sau sub forma unor incluziuni în celulele cojii sau frunzelor plantelor producătoare de cauciuc. Majoritatea cauciucului natural provine de pe plantaţii ale ale arborelui Hevea brasiliensi din Orientul Îndepărtat.

Obtinere

Întreaga producţie mondială de cauciuc natural se obţine din plantaţiile de arbori de cauciuc, ce ocupă aproximativ 5,9 mil ha, situate într-o zonă ce nu depăşeşte 15° faţă de ecuator; 92% provine din ţările Asiei, 7% din Africa şi 2% din America de Sud.

Realizarea şi exploatarea plantaţiilor presupune selecţia tipului de arbore şi plantarea, întreţinerea (incluzând fertilizarea şi combaterea dăunătorilor) cu replantări după criterii economice, alegerea şi aplicarea sistemului de incizie a scoarţei, colectarea şi prelucrarea latexului.

Cauciucul natural, indiferent de forma sub care se afla (latex, diferite sortimente de crep, foi afumate etc.), este un produs macro-molecular de origine vegetala. Plantele in al caror organism se gaseste cauciucul natural sub forma unui suc alb(avand uneori o coloratie galbena-roza sau cenusie), numit latex, sunt grupate in mai multe familii si specii botanice, care cresc in mod obisnuit in regiunile tropicale.

Compozitie

Din punct de vedere chimic, cauciucul natural este o hidrocarburã macromolecularã, cu formula brutã (C5H8)n, unde n variazã între 1000 si 5000. Moleculele cauciucului sunt formate din catene lungi ce au ca si component structural de bazã izoprenul:

CH3 CH3

-CH2-C=CH-CH2-CH2-C=CH-CH2-

Izoprenul, produs în celulele arborelui de cauciuc în urma unor procese biochimice asemãnãtoare celor prin care se formeazã rãsina în conifere, are formula brutã: C5H8 sau 2-metil-butadienã:

CH2=C-CH=CH2

CH3

Cauciucul natural conţine 93-94% hidrocarbură cauciuc (poliizopren) şi alte componente. În extractul acetonic se găsesc acid oleic, acid linoleic, acid steric, sterine, glucide, carotinoide. Substanţele cu conţinut de azot prezente în cauciucul natural sunt în principal albuminele şi aminoacizii rezultaţi din descompunerea acestoa, influenţând viteza de vulcanizare şi conferind o anumită protecţie antidegradantă, mărind absorbţia de apă. Macromoleculele cauciucului natural contin unitati de izopropen aditionale in proprtie de 98-99% (dupa unii autori 100%) diferenta fiind constituita de unitati aditionale in pozitia 3,4; nesaturarea este 96% din teoretic; pe macromolecule se afla si un numar mic de grupe oxigenate. Masa moleculara a cauciucului natural (nemasticat) : determinata osmometric este (7-250)•10 la a patra.

Fisiere in arhiva (2):

  • Cauciucul.doc
  • Cuprins.doc