Chimia Deseurilor Solide

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Chimia Deseurilor Solide.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Chimia deseurilor solide

În orice societate, deseurile solide vrac sunt produse în apropierea unor activitati de viata normale. Aceste deseuri pot fi rudimentare, cum ar fi resturi de mâncare, cenusa din foc si excremente ale animalelor si oamenilor. În modernitate, societate intens industrializata, totusi, deseurile trec dincolo de materialele de baza atât în cantitate cât si în varietate. Totalitatea deseurilor produse de o agricultura intensa si de industria moderna sunt transformate, deseurile produse de cetatenii obisnuiti sunt reorientate catre nevoile orasului. Tabelul 19.1 compara produsele deseurilor solide vrac asociate diferitelor activitati umane.

Termenul deseu vrac este distingtiv pentru acest mare volum de produse din deseuri chimicale specifice cum ar fi farmaceutice, deseurile spitalelor, vopsele si aditivi chimici care sunt câteodata îndepartati, dar trebuie urmarit fiecare detaliu al controlului protocolului.

Folosim cuvântul deseu cu unele ezitari. Aproape orice substanta care este îndepartata si care, din pacate, este desemnata deseu, poate fi considerata ca o resursa potentiala. În întreaga istorie societatile au gasit modalitati de a folosi rezidurile organice pentru fertilizare, balegarul animalelor drept combustibil, materiale inerte ca umplutura pentru pamânt. De asemenea, în prezent exista un efort de a descoperi noi utilizari pentru materialele care au servit primului lor scop. Acesta a dat nastere conceptului de reciclare. Pe lânga aceste eforturi sunt si cele de a minimiza productia de deseuri pentru a reduce cantitatea de materiale reziduale ce ramân a fi îndepartate.

Cu sau fara eforturi de reducere si reciclare, unele materiale solide care trebuie îndepartate sunt, inevitabil, un produs consumat pentru multe activitati.

Dispunerea deseurilor solide vrac

La fel cum deseurile lichide din fabrici si agricultura sunt de multe ori deversate în apa, asa si deseurile solide sunt descarcate pe pamânt. Deseurile solide acopera o gama variata – totul de la îngrasamintele animalelor pâna la gunoiul oraselor, de la metalul automobilelor pâna la rocile sterile din mine. Materialele deseurilor, în mod inevitabil interactioneaza chimic si fizic cu componentele mediului, însa durata peste care aceste reactii apar poate fi scurta sau lunga, în functie de tipul de material si gradul de expunere. Doua componente importante ale mediului înconjurator care au un rol central în multe reactii sunt oxigenul si apa si deseurile solide supuse unor procese diferite de dezagregare. Produsele rezultate din dezagregare pot include gaze sau lichide care devin parte a atmosferei si hidrosferei. În cele mai multe cazuri, produsele reziduale si reactive ramân ca stare solida a deseului însusi sau migreaza în solul în care deseul a fost depozitat.

Câteva tipuri de deseuri solide sunt în mod intentionat împrastiate pe o mare suprafata de pamânt pentru a maximiza gradul de amestecare si interactiunea cu solul. Balegarul este un exemplu de acest fel. Amestecarea este facuta astfel încât efectele benefice ale deseurilor adaugate sunt asimilate de solul care le primeste.

Pe de alta parte, pentru unele deseuri gradul de interactiune este mentinut cât se poate de mic. De exemplu, deseurile mixte urbane pot fi tasate si încapsulate folosing membrane sintetice pentru a izola gunoiul de atmosfera, pamânt si apele subterane. Minimizând miscarea libera a aerului si apei diferite tipuri de reactii au loc înauntrul materialelor îngropate.

Datorita acestei mari varietati de deseuri solide care au fost dispuse pe pamânt este cel mai bine sa consideram, înca o data, subiectul deseuri solide ca un termen al unor principii generale. Vom folosi câteva exemple comune pentru a ilustra aceste principii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Chimia Deseurilor Solide.doc