Conversia Energiei Eoliene

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1984
Mărime: 14.79KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dragan Gianina

Extras din document

Abstract : Este una din cele mai vechi surse de energie nepoluantă. Sursă de energie curată şi interminabilă,

ce poate suplinii cu succes sursele tradiţionale de energie electrică, precum căldura degajată de arderea cărbunilor.

Turbinele de vânt pot fi folosite pentru a produce electricitate individual sau în grupuri, denumite ferme.Aproximativ 80% din energia eoliană din lume este produsă acum în California, dar energia eoliana este pe cale de raspandire în Midwest-ul american, în Europa - în special în Belgia - şi în alte regiuni. Se estimează că în intervalul 2000-2025

potentialul pietei in ce priveste turbinele eoliene sa atingă 25000 MW.

Cuvinte cheie : energie eoliană, energie curată, surse tradiţionale, turbine eoliene.

1. Introducere

Egiptenii au fost poate primii care au folosit energia generata de vânt atunci când au navigat pe Nil în amonte, în jurul secolului IV i.Hr. Peste secole vasele cu pânze aveau să domine marile şi oceanele lumii, servind în principal transportului comercial, dar şi în scopuri militare şi ştiintifice. Marile imperii ale erei noastre foloseau vasele cu pânze pentru a controla şi domina marile. Aceste vase cu panze sunt şi astăzi prezente pe apă, însă sunt construite cu echipamente moderne. Utilizarea lor este, însă, cu totul alta - fie ca vase sportive, fie ca ambarcaţiuni de agrement.

Energia eoliană a fost exploatată pe uscat de când prima moară de vânt a fost construită în vechea Persie în secolul VII. De atunci morile de vânt sunt folosite pentru măcinarea grâului, pomparea apei, tăierea lemnului sau pentru furnizarea altor forme de energie mecanică. Insă exploatarea pe scară largă a apărut abia în secolul XX, odată cu apariţia “morilor de vânt” moderne – turbinele de vânt ce pot genera o energie de 250 până la 300 de kw.

Pentru că vântul este o sursă de energie curată şi interminabilă, turbinele de vânt sunt instalate în ţările dezvoltate şi acolo unde intensitatea vântului permite puterii eoliane să poată fi exploatată, pentru a suplini sursele tradiţionale de energie electrică, precum căldura degajată de arderea cărbunilor.

Îmbunătăţirile aduse rotoarelor şi elicelor, combinate cu o creştere a numărului de turbine instalate, a dus la o mărire a puterii energiei eoliene cu circa 150% din 1990. În 1997, de exemplu, piaţa mondială a energiei eoliene manipula în jur de 3 miliarde de dolari.

Se preconizeaza ca Energia verde va reprezenta 33% din consumul national, pana in 2010, din care 65% va fi biomasa, 17% energia eoliana, 12% energia solara, 4% microhidrocentrale si 2% energie geotermala si voltaica.

2. Tehnologia utilizată:

Turbinele eoliene sunt folosite pentru producerea energiei electrice cu ajutorul fortei vantului.Acetea au trei paleti, in vant, cu alternator cu magneti permanenti actionat direct si cu inclinare cozii la vanturi puternice. Aceasta tehnologie a devenit standard de-a lungul anilor pentru industria turbinelor mici.

Generatoarele eoliene sau cum se mai numesc,turbine de vint, sunt productie USA si sunt printre cele mai vindute eoliene din lume. AIR- X, Wishper 100 sau Wishper 200 pot genera puteri de 400, 900 respectiv 1000 w, fiind recomandate pentru utilizarea in cazul locuintelor individuale, pensiuni sau cabane, ferme agricole precum si in orice companie care doreste sa-si asigure independenta energetica.Aceasta energie eoliana este captata de aceste generatoare eoliene , se transmite si se inmagazineaza in baterii de acumulatori, putind fi folosita fie sub forma de curent continuu de 12, 24 sau 48 volti , fie transformata cu ajutorul unui invertor in tensiune de 230 V sau 380 V.Pentru ca independenta energetica sa fie si mai accentuata se recomanda ca turbinele eoliene sa faca parte dintr-un sistem hibrid de producere a energiei electrice soare-vint , eventual si un grup electrogen.

2.1 Compunerea sistemului:

1. Pale

- forma şi concepţia lor este esenţială pentru a asigura forţa de rotaţie necesară. Acest design este propriu fiecărui tip de generator electric.

2. Nacela

- conţine generatorul electric asigurând şi o protecţie mecanică

3. Pilon

- asigură strucura de sustinere şi rezistenţa ansamblului superior.

4 Fundaţie

-asigură rezistenţa mecanică a generatorului eolian.

2.2 Cum functioneaza o turbina eoliana ?

Sistemul se bazează pe un principiu simplu. Vântul pune în mişcare palele care la rândul lor acţionează generatorul electric. Sistemul mecanic are în componenţă şi un multiplicator de viteză care acţioneză direct axul central al generatorului electric. Curentul electric obţinut este, fie transmis spre îmagazinare în baterii şi folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC în cazul turbinelor de mică capacitate , fie livrat direct reţelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.

3. Avantaje şi dezavantaje:

Energia eoliana e o sursă de putere electrică promiţătoare în viitor datorită ecologităţii şi infinităţii sale. Totusi, pentru că viteza vântului variază în timpul zilei, sezonului sau anilor, energia generată de vânt e o resursă intermitentă. În zonele de pe glob cu acţiune puternică a vântului, turbinele acţionează în jur de 60% din timpul anului. Chiar şi asa vântul poate fi insuficient pentru ca turbinele să funcţioneze la capacitate maximă. Cu toate acestea tehnologia a reusit să-şi adapteze creaţiile, imbunătăţindu-le continuu.

Preview document

Conversia Energiei Eoliene - Pagina 1
Conversia Energiei Eoliene - Pagina 2
Conversia Energiei Eoliene - Pagina 3
Conversia Energiei Eoliene - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Conversia Energiei Eoliene.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Inginerie Mecanica

INTRODUCERE In industriile petroliera prelucratoare, chimica si petrochimica, precum si in alte industrii, se intilnesc aparate tehnologice care,...

Biogazul - Energie prin Conversie Naturala

Deoarece rezervele clasice de combustibili sunt epuizabile, omenirea se îndreaptă spre găsirea de noi surse de energie bazate pe resurse...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Ai nevoie de altceva?