Deseuri Farmaceutice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Deseuri Farmaceutice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Avand în vedere integrarea Romaniei în UNIUNEA EUROPEANA şi angajamentele asumate, MINISTERUL SANTatII prin intermediul AUTORITATILOR DE SANATATE PUBLICA JUDETENE, urmareste realizarea obiectivelor propuse în domeniul deseurilor, atat menajere, cat si a celor rezultate din activitati farmaceutice.

Rezolvarea acestor probleme nu se poate realiza decat printr-o comunicare permanenta intre reprezentantii A.S.P. NEAMT si Autoritatile publice locale, Unitatile de invatamant, O.N.G, presa, televiziune, etc. prin organizare de inatlniri cu scopul realizarii educatiei sanitare la primarii, scoli, camine culturale, cu persoanele din comunitatea respectiva ,indiferent de varsta, pentru ai atentiona asupra pericolului la care se expun ,dacă nu cunosc şi nu respectă reguli minime de igienă în domeniul colectării deşeurilor, în mod special a celor provenite din activităţi medicale, cu mare risc de transmitere a bolilor.

Ministerul Sănătăţii ne susţine în această activitate prin Ordin M.S. nr. 536 din 1997, capitolul 5, cu norme de igienă referitoare la colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor solide, inclusiv cele rezultate din activităţi farmaceutice, în care se precizează că, primăriile, agenţii economici, unităţile spitaliceşti, asociaţiile de locatari şi cetăţenii au obligaţia să asigure colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor solide şi Ordinul M.S. nr. 219 din 2002, pentru aprobarea normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale,ordin din care mai jos am selectat noţiunile de bază care trebuie să fie cunoscute de către cei implicaţi în această problemă.

Unitati sanitare care produc deseuri:

Producătorii mari: spitalele judeţene şi municipale, clinicile universitare, institutele de cercetare medicală şi farmaceutică, institutele de medicină legală, serviciile judeţene de medicină legală, unităţile preclinice din universităţile şi facultăţile de medicină şi farmacie, unităţile de producţie, depozitare şi păstrare a medicamentelor şi a produselor biologice.

Producătorii medii: centrele de diagnostic şi tratament, centrele de transfuzii, centrele de recoltare şi conservare a sângelui, laboratoarele, serviciile de prosectură ale spitalelor, spitalele de pneumologie, cabinetele medicale de orice specialitate şi cabinetele stomatologice, spitalele şi clinicile particulare.

Producătorii mici: laboratoarele de tehnică dentară, laboratoarele de sănătate mentală, spitalele de bolnavi psihici cronici, spitalele de recuperare, bazele de tratament balnear, sălile de pregătire a cadavrelor din cadrul serviciilor funerare, centrele de plasament, centrele de îngrijire şi asistenţă, cabinetele medicale din instituţii, întreprinderi, şcoli, licee, grădiniţe, cabinetele pentru realizarea tatuajelor, centrele pentru tratamente cosmetice/înfrumuseţare, unităţile farmaceutice - farmacii, drogherii, centrele de optică medicală, centrele de acupunctură.

Deseurile farmaceutice sunt substante chimice solide, lichide sau gazoase, care pot fi toxice, corosive ori inflamabile, medicamente expirate si rezidurile de substante chimioterapice, care pot fi citostatice, genostatice, mutagene, teratogene sau carcinogene. Aceste deseuri au sursa ca epinefrina, nitroglicerina, warfanina, nicotina si agenti de chimioterapie comuna. Deseuri „perturbatoare ale sisitemului endocrin” sunt acele substante care imita hormanii naturali de a declansa un raspuns identic, sau un bloc de hormoni naturali sunt VHA-ING, care au un impact negativ dramatic asupra etapelor critice de dezvoltare a fatului si a noului nascut

Deseurile periculoase sunt trioxidul de arse, epinefrina, nicotina, nitroglicerina, fizostigmina, salicitat-fizostigmina, warfarina. Aceste deseuri au caracteristici ca inflamabilitate, toxicitate, corozivitate si reactivitate.

Deseuri din chimioterapie- flacoane, seringi, tubulatura halate si manusi care contin urma de agenti de chimioterapie.Acestea sunt deseuri infectioase cu risc biologic. In cel mai bun caz sunt incinerate intr-un incinerator de deseuri medicale, iar in cel mai rau caz se foloseste cuptorul autoclavizat, apoi taiate si depozitate. Nici una din aceste procese nu asigura distrugerea moleculara finala. Rezidurile chioterapice ar trebui sa fie depozitate separat in containere etichetate „toxic”.

Deseurile farmaceutice de uz casnic sunt medicamentele, antibioticele folosite necorespunzator, produse de ingrijire personala. Pentru colectarea acestora sunt organizatii si evenimente de colectare.

Clasificarea deseurilor conform Legii 426/2001

Aceasta lege prevede modul de administrare a deseurilor, autorizarea activitatilor legate de deseuri, modul de gestionare a deseurilor, inclusiv tratarea si eliminarea deseurilor. Din aceasta calsificare celor farmaceutice corespunde aceasta clasificare:

Deseuri menajere - provenite din sectorul casnic sau din sectoarele asimilate cu acesta, din cadrul deseurilor farmaceutice sunt medicamentele si antibioticele folosite necorespunzator, produse de ingrijire personala.

Deseuri de productie - provenite din activitatile cu specific industrial (procese tehnologice); pot fi deseuri de productie nepericuloase, care sunt reclicate imediat precum plasticul de la segingi si deseuri de productie periculoase, restul deseurilor farmaceutice

Deseuri periculoase - deseuri toxice, inflamabile, explozibile, infectioase sau alte deseuri care introduse în mediu pot dauna plantelor, animalelor sau omului.

Deseurile asimilabile cu deseurile menajere - totalitatea deseurilor generate, în mediul urban si în mediul rural, din gospodarii, institutii, unitati comerciale si prestatoare de servicii (deseuri menajere), deseuri stradale colectate din spatii publice, strazi, parcuri, spatii verzi, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti. Prezinta compozitie si proprietati similare cu deseurile menajere,

Deseuri voluminoase - provenite din diferite surse. Dimensiunile lor împiedica preluarea cu sistemele obisnuite de colectare si transport,

Deseuri spitaliere - provenite din activitatea spitalelor, a unitatilor sanitare. Trebuie incinerate în crematorii.Sunt deseuri cu risc ridicat de transmitere a unor boli.

Pe criterii practice:

Deşeurile nepericuloase - deşeurile a căror compoziţie este asemănătoare cu cea a deşeurilor menajere şi care nu prezintă risc major pentru sănătatea umană şi pentru mediu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Deseuri Farmaceutice.doc