Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 1607
Mărime: 635.60KB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Marginean
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Introducere

Termenul de „metale grele” se refera in general la orice element chimic metalic, care are o densitate mai mare de 5kg/m3, care este toxic sau otravitor pentru mediul inconjurator.

Cateva exemple de metale grele includ: Pb, Cd, Cr, Ni, Mn, Zn, Fe.

Intr-o cantitate mare, aceste metale grele pot pune in pericol atat mediul ambiant, cat si sanatatea umana.

Se cunoaste faptul ca lacurile sarate din Romania au o biodiversitate remarcabila, bazata pe comunitatile microbiene care asigura functionarea continua a lantului trofic, precum si reciclarea completa a principalelor elemente chimice. In plus, microorganismele halofile si halotolerante (microorganisme care s-au adaptat mediului sarat, ex: alge, diatomee, etc.) sunt responsabile pentru realizarea si regenerarea nămolului sapropelic (sistem heterogen format din: o faza lichida, o faza solida, si o faza gazoasa, cu numeroase efecte terapeutice).

Cunoasterea si intelegerea compozitiei chimice a lacurilor sarate este importanta, deoarce se genereaza si acumularea unor elemente toxice (metale grele) care, intr-o concentratie mare, pot modifica actiunea microorganismelor halofile, care au un rol vital in mentinerea circuitului elementelor si a sanatatii ecosistemului.

Valoarea continutului de metale grele in apa lacurilor sarate depinde de cativa factori fizico-chimici precum: salinitate, Ph, conductivitate, temperatura, legatura ionica si potentialul redox.

Scopul acestui studiu este de a determina concentratiile medii de metale grele, ce includ: Pb, Cd, Zn, Ni, Cr, Mn si Fe in apa celor mai cunoscute lacuri sarate din Romania precum: Techirghiol, Amara, Lacul Sarat- Braila, Ocnita, Avram Iancu, Brancoveanu si Lacul Vulturilor din Ocna Sibiului.

Lacul Techirghiol este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, România. Este un liman fluvio-marin cu o suprafață de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.

Lacul Amara este un lac natural, fost liman fluviatil barat cu aluviuni, situat într-o depresiune (Crivaia), care este veche matcă a râului Ialomița, care nu mai are actual legătură cu râul. El ste situat pe traseul drumului Slobozia - Buzău în apropierea localității Amara din Județul Ialomița. Se încadrează în partea estică a unității structurale Platforma Moesică.

Lacu Sărat este un sat în comuna Chiscani din județul Brăila, Muntenia, România. În cadrul comunei, se află un lac sărat, pe malurile căruia s-a ridicat stațiunea cu același nume.

Lacul Vulturilor (denumit și Lacul Fără Fund) este un lac periglaciar aflat în Munții Siriului, la o altitudine de 1.420 m, în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău, România și se află pe suprafața comunei Chiojdu.

2. Materiale si metode de analiza

Determinarea valorilor concentratiei de metale grele se realizeaza cu ajutorul spectometrului de absorbtie atomica (AAS) (fig1.)

Spectrometria de absorbtie atomică (AAS) face parte din metodele optice UV-VIS (Ultraviolet–visible spectroscopy or ultraviolet visible spectrophotometry ) şi se bazează pe măsurarea puterii radiante adsorbite de către o populaţie de atomi liberi.

Bibliografie

sursa principala: DETERMINATION OF HEAVY METAL LEVELS IN WATER AND THERAPEUTIC MUD BY ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY- C. RADULESCU, I.D. DULAMA, C. STIHI, I. IONITA, A. CHILIAN, C. NECULA, ELENA DANIELA CHELARESCU

https://www.scribd.com/doc/56467574/Spectrometria-de-Absorbtie-Atomica

http://cdn.intechopen.com/pdfs/26275.pdf

https://ro.wikipedia.org

Preview document

Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 1
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 2
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 3
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 4
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 5
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 6
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 7
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 8
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 9
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 10
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 11
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 12
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 13
Determinarea conținutului de metale grele în lacurile sărate din România - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Determinarea continutului de metale grele in lacurile sarate din Romania.docx

Ai nevoie de altceva?