Enzimologie - Tirozinaza

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 770
Mărime: 9.11KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Ardelean
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Israel Vasilica

Extras din referat

Introducere

Enzimele sunt utilizate in practica de mii de ani,inainte ca natura si rolul lor in reactii sa fie intelese.Un exemplu in acest sens este obtinerea branzeturilor cu ajutorul stomacului de vitel.Utilizarea acestui procedeu este atat de vechi incat data descoperirii lui a fost uitata.In orient preparatele enzimatice brute,obtinute din fungi ce se formau pe suprafata orezului alimentar,erau folosite de multe sute de ani in conservarea,condimentarea si modificarea de consistenta a diferitelor produse alimentare.

Enzimele au fost denumite prima data cu termenul de “fermenti”,in 1897,cand Buchner,prin distrugerea peretilor celulelor de drojdie obtine un mojarat care catalizeaza fermentatia alcoolica si a demonstrat pentru prima oara ca enzimele pot functiona independent de celule.In prezent se cunosc aproximativ 3200 de enzime diferite care s-au obtinut in stare pura,sau sub forma de preparate cu diferite grade de puritate aproximativ 1000-1500.

Enzimele sunt prezente in toate organismele vii si se gasesc in toate tipurile de celule animale,in fluidele corporale(sange,limfa,lichid cefalorahidian,lichid intestinal),in unele secretii specifice pentru diferite organe(stomac,pancreas,rinichi),la plante si in toate virusurile si microorganismele care populeaza diferite zone ale Pamantului.La plantele si la animalele superioare,enzimele se gasesc in toate celulele vii ale acestora,insa distributia lor variaza dupa natura tesutului din care fac parte celulele.

Exista mai multe tipuri de enzim cum ar fi:enzime de fermentatie,enzime amilolitice,enzime celulozolitice,enzime proteolitice,enzime pectinolitice si enzime lipolitice.

Tirozinaza

Tirozinaza sau polifenol oxidaza,cu simbol:TYR,este o enzima care catalizeaza oxidarea fenolilor,cum ar fi tirozina si este raspandita in plante si animale.

Tirozinaza,cu codul 1.14.18.1,este o enzima care contine cupru prezent in tesutul plantelor si al animalelor si care catalizeaza productia de melanina si alti pigmenti de la tirozina prin oxidare,cum ar fi inegrirea unui cartof taiat sau curatat,expus la aer.

Gena tirozinazei se gaseste pe cromozomul 11q14-21.Aminoacidul cheie este tirozina sau hidroxifenilalanina,care e convertita la nivelul melanosomilor in DOPA(dihidroxifenilalanina)si apoi oxidata la DOPA-quinona.

Tirozinaza sau polifenol oxidaza:

OH

Patologia Tirozinazei:

Cand o persoana are o gena mutanta de tirozinaza,aceea pesoana sufera de albinism.albinismul este o boala ereditara,pe care o persoana la 17.000,din Statele Unite o are.

Albinismul se intalneste si la oameni dar si la animale,in special la vite.Efectele acestei boli sunt acelea ca pigmentatia din par,piele se pierde,iar ochii animalelor devin roz,deranjandu-i,astfel ajung sa nu se mai foloseasca de ei.

Preview document

Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 1
Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 2
Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 3
Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 4
Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 5
Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 6
Enzimologie - Tirozinaza - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Enzimologie - Tirozinaza.doc

Ai nevoie de altceva?