Epurarea Apelor Reziduale - Petrobrazi

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Epurarea Apelor Reziduale - Petrobrazi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Apele reziduale de pe platforma SC PETROBRAZI SA sunt colectate prin mai multe sisteme printre care se afla si „Sistemul de colectare a apelor chimic impure”

Apele chimic impure, sunt colectate prin intermediul canalizarilor subterane in colectoarele principale si tratate in instalatiile ECBTAR, astfel:

1.1 Subunitatea ECBTAR 1

Procesul de epurare a apelor reziduale consta in separarea gravitationala,tratare fizico-chimica si degradare biologica a impurificatorilor continuti in aceste ape cu ajutorul microorganismelor si bacteriilor

Subunitatea ECBTAR1 si ECBTAR 2 pot functiona independent sau interconectate.

Subunitatea ECBTAR 1 trateaza apele reziduale provenite din platforma Rafinariei, apele fecaloid menajere si apele meteorice.

Separarea gravitationala este realizata astfel:apele reziduale rezultate in urma activitatilor industriale de pe platforma Petrobrazi sunt dirijate spre statia de epurare ECBTAR 1 astfel:

- apele uzate din zona AFG, parc rezervoare, RC, sunt dirijate in separatoarele RC, surplusul de debit fiind preluat de bazinul de egalizare RC;

- apele uzate din instalatia DA2, instalatiile CC, MPX si DAV1 sunt dirijate in separatoarele CC- MPX, surplusul de debit, fiind dirijat in bazinul de egalizare CC;

- apele uzate din instalatia Cocsare/parcurile de rezervoare aferente instalatiei DAV-Cx, rampa AFPE, gospodaria de ape rafinarie, instalatiile din uzina petrochimica sunt dirijate in separatoarele DAV, surplusul fiind preluat de bazinul de egalizare DAV-Cx;

- apele fecaloid menajere din instalatiile platformei, blocul administrativ, colonia Brazi, policlinica, sunt primite in doua bazine intermediare de depozitare, de unde sunt dirijate in trei bazine decantoare cu etaj, apoi sunt pompate in fluxul apelor reziduale de la iesirea din treapta mecanica;

- apele meteorice (pluviale) sunt apele provenite din precipitatii, si sunt colectate de pe întreaga platforma Petrobrazi. Dupa ce parcurg un separator gravitational format din doua celule, intra apoi in caminul de control ape meteorice de unde pot merge direct in canalul GIB spre emisar sau sunt preluate cu pompele ape meteorice si pompata la intrare in treapta fizico-chimica sau biologica in functie de continutul de sulf si fenol;

In procesul de separare gravitationala desfasurat in separatoarele gravitationale se separa la partea superioara a apei produsul petrolier continut in apele reziduale care este colectat si dirijat in parcul de rezervoare al instalatiei ECBTAR de unde dupa separarea apei o parte se centrifugheaza in statia de centrufugare Flottweg pentru obtinerea unui slops cu un continut de apa + solide <1% si o parte se pompeaza in rezervoarele instalatiei DA2 pentru reintroducerea lui in proces.

Pe radierul separatoarelor si bazinelor de egalizare se va depune namolul format din silice,prag de cocs si alte grosiere care periodic sunt scoase din circuit si curatate ,namolul va fi trimis in statia de preparare ,conditioanare,centrifugare si incinerare namoluri.

Apa separata de produsul petrolier si grosiere este dirijata cu ajutorul pompelor de alimentare PM 1A,B,R in treapta fizico-chimica care este compusa din floculator, statie de presurizare a apei si doua decantoare flotatoare.

In treapta fizico-chimica au loc procesele de coagulare si floculare prin tratarea apelor reziduale cu solutii de reactivi, urmat de procesul de sedimentare a suspensiilor mai grele decât apa si flotatia flocoanelor mai usoare decât apa, flotatie accelerata de introducerea in decantoarele flotatoare in fluxul apelor reziduale a unei ape presurizate cu aer, in statia de presurizare a apei.

Dupa parcurgerea treptei fizico-chimice, apele reziduale sunt dirijate prin cadere libera in treapta biologica.

Tratarea biologica a apelor reziduale are loc in doua trepte de tratare biologica care pot functiona in serie si in paralel.

Treapta biologica 1 este compusa dintr-un bazin de aerare , compartimentat in doua compartimente egale, un decantor secundar si o statie de recirculare a namolului biologic.

Treapta biologica 2 este formata la fel ca si treapta biologica 1, cu diferenta ca are doua decantoare secundare.

In bazinele de aerare are loc procesul de biodegradare a impurificatorilor din apa reziduala de catre microorganismele si bacteriile continute in namolul biologic, proces ce are loc in prezenta 02, ce este introdus in amestecul apa reziduala - namol biologic activ cu ajutorul unor suflante si a unei retele de membrane de difuzie a aerului, montate pe radierul bazinelor de aerare.

Sistemul de aerare cu ajutorul suflantelor este montat in ECBTAR 1 numai in cate un compartiment din cele doua bazine de aerare, in celalalt compartiment sunt prevazute turbine de aerare. Aerul introdus astfel in bazinul de aerare are rolul de a omogeniza amestecul apa uzata cu namol activ precum si acela de a introduce oxigenul din aer in apa, pentru mentinerea activitatii biotopului si pentru definitivarea reactiilor de oxido-reducere a impurificatorilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Epurarea Apelor Reziduale - Petrobrazi.doc