Eseu - Vitamina B2, Riboflavina

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Eseu - Vitamina B2, Riboflavina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghiu, Andrei Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Generalitati

Vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie. Aceasta este necesară, de pildă, pentru vindecarea pielii ori menţinerea sănătoasă a acesteia. Vitamina B2 ajută organismul la echilibrarea acidităţii.

Vitamina B2 este importantă pentru păr, unghii şi ochi. Mai este numită şi riboflavină.

In farmacie se gaseste sub forma de injecatibil ( eliberat doar pe baza de prescriptie medicala) si in complex de vitamine.

Vitamina B2 a fost izolată pentru prima oară în anul 1933 si sintetizată de Kareer în 1935.Denumirea de riboflavina a fost data acestor pigmenti fluorescenti in 1933, dupa ce Kuhn si Karrer arata ca in structura lor intra un nucleu izoaloxazinic legat de un radical ribitil.

Structura chimica si propietatile riboflavinei

Din punct de vedere structural, riboflavina este 6,7-dimetil-9-(D-1’-ri-bitil)-izoaloxazina.

Aceasta structura a fost confirmata si prin sinteza chimica.

Riboflavina este o substanta cristalina,de culoare galben-oranj, fara miros, cu gust amar si cu solubilitate in apa difera, in functie de poli-morfismul structural,cuprinsa intre 140 si 2300 µg/ml.Leucoderivatul obtinut prin reducerea riboboflavinei este un compus iricolor, lipsit de fluorescenta si cu solubilitate redusa ( aproximativ 8 µg/ml la temperature camerei) , proprietate ce sta la baza precipitarii selective a riboflavinei din produsule naturale.

Riboflavina este usor solubila in alcool amilic ,fenolul, ciclohexaxanolul, alcoolul venzilic etc., si insolubila in eter, acetona, chloroform so benzen.

Solutiile alkaline au actiune distructiva asupra riboflavinei,aceasta fiind stabile in mediu acid si in prezenta agentilor oxidanti obisnuiti cum ar fi apa de brom, apa oxigenata sau acid azotic.

Culoarea galbenă a flavinelor este datorată maximului de absorbţie în domeniul albastru şi violet ale spectrului.In organismele vii riboflavina se găseşte atît în stare liberă cît şi sub forma adoi derivaţi nucleotidici cu rol coenzimatic flavin-mononucleotidul (FMN) şi flavinadenindinucleotidul (FAD):

Spre deosebire de riboflavină, care este instabilă în mediu alcalin, FMN este destul de stabil, iar FAD-ul se transformă într-un compus ciclic.

Stare naturală

In diferite surse naturale, vitamina B2 se găseşte atît sub formă de riboflavină liberă cît şi sub forma celor două coenzime nucleotidice. Cea mai bogată sursă de riboflavină pentru om este drojdia de bere care conţine pînă la 7 mg/100 g. Obţinerea preparatelor farmaceutice de vitamină B2 se face prin fermentaţie, prin utilizarea unor tulpini microbiene de Ashbya gossypii şi Candida guillermondii, bune producătoare de riboflavină.

Marea majoritate a alimentelor de origine animală sau vegetală conţin cantităţi apreciabile de riboflavină ce satisfac pe deplin necesităţile organis¬mului uman. Printre alimentele cele mai bogate în vitamină B2 se numără ficatul, brînzeturile, ouăle, muşchiul de vită şi porc, vinul roşu şi mai puţin cel alb, spanacul, tomatele, ceaiul etc.

Conţinutul în riboflavină al fructelor şi zarzavaturilor creşte pînă la maturitate, după care scade treptat.In procesul de maturare al caşcavalului, între a 3-a şi a 6-a lună conţinutul în vitamină creşte, de asemenea, conside-rabil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Eseu - Vitamina B2, Riboflavina.doc