Explozia Platformei Petroliere Deep Horizon

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Explozia Platformei Petroliere Deep Horizon.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Cuprins

1. Consideraţii generale3
2. Consecinţele poluării mediului marin cu hidrocarburi3
3. Resurse biologice ale Golfului Mexic4
4. Rezumat4
5. Cronologia dezastrului Deepwater Horizon6
6. “Nota de plată”9
7. “Supa” toxică9
8. Concluzii10
9. Bibliografie11

Extras din document

1. Consideraţii generale

În ultimele cinci decenii poluarea cu hidrocarburi a mediului marin a căpătat accente dramatice. Transportul maritim al petrolului, explorarea şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din domeniul marin, prelucrarea acestora în rafinării situate în vecinătatea zonei litorale, la care se adaugă alte activităţi cu caracter antropic, generează o serie de factori de risc, care implică producerea a numeroase incidente de poluare. Accidentele de navigaţie ale unor mari tancuri petroliere sau incidentele la platforme marine de foraj şi exploatare au provocat dezastre ecologice de proporţii, cu consecinţe dintre cele mai severe. Ecosistemele marine din regiunile poluate au suferit pierderi şi dereglări majore, care s-au resimţit pentru mult timp.

2. Consecinţele poluării mediului marin cu hidrocarburi

Dintre toate formele de poluare, impactul cel mai sever asupra ecosistemelor marine îl are poluarea cu hidrocarburi. Petrolul, deversat în cantităţi mari, se întinde pe suprafeţe considerabile şi afectează grav calitatea apei şi viaţa marină. Experimentele şi observaţiile efectuate în cadrul unor deversări accidentale de hidrocarburi au relevat faptul că toxicitatea diferitelor produse petroliere, cum ar fi ţiţeiul sau chiar şi produsele finite, are efecte foarte diferite asupra organismelor marine. În general, s-a observat că toxicitatea periculoasă este cauzată de concentraţia compuşilor volatili din hidrocarburi, incluzând parafinele uşoare şi aromatice (benzina, toluenul, xilenii, naftalina ş.a.). Aceşti compuşi sunt mai solubili în apă decât în hidrocarburi, ceea ce creează efectul toxic al surselor poluante. Poluarea cu hidrocarburi a mărilor şi oceanelor lumii a atins în ultimii patruzeci de ani o asemenea amploare încât, potrivit opiniei multor experţi, ecosistemelor

marine le-ar trebui ani buni pentru o refacere completă, privită atât din punct de vedere al sănătăţii biotopurilor, cât şi prin prisma reabilitării tuturor speciilor de floră şi faună ce au avut de suferit în urma poluării. Consecinţele ecologice ale mareelor negre cauzate de accidentele unor mari tancuri petroliere, ale unor rafinării situate în zone costiere sau ale unor platforme marine de extracţie a petrolului, urmate de deversarea în mare a unor masive cantităţi de petrol, s-au dovedit a fi deosebit de grave şi uneori chiar catastrofale pentru ecosistemele marine.

Studiile întreprinse în cazul mareelor negre arată că impactul poluării cu petrol asupra organismelor bentale şi pelagice este considerabil. În Atlanticul de Nord, conform unor

estimări, poluarea cu petrol ar provoca, în fiecare an, moartea a cca 500.000 păsări, familiile cele mai atinse fiind cele de Procellaride şi de Alcide. Cauzele morţii păsărilor marine sunt atribuite unor efecte ca: pierderea penajului, îngreuierea aripilor, imposibilitatea de mişcare, dereglarea funcţiilor intestinale şi glandulare prin care păsările obţin apa dulce din apa de mare, pierderea calităţii hidrofuge a penajului, ceea ce duce la imposibilitatea menţinerii căldurii corpului în contactul cu apa. În timpul clocitului, petrolul care acoperă penajul păsărilor adulte contaminează ouăle şi provoacă moartea embrionilor. Observaţiile efectuate arată că o cantitate de 20 miligrame de hidrocarburi, depuse pe ouăle unor păsări marine, prezintă deja o puternică toxicitate.

3. Resurse biologice ale Golfului Mexic

Golful Mexic este o comoară nepreţuită. Resursele sale naturale - apa, peştii, plaja, recifele, mlaștinile, petrolul și gazele naturale - sunt motorul economic al regiunii.

Golful Mexic este, de asemenea, de o importanță vitală pentru întreaga națiune ca o sursă bogată de hrană, energie și recreere.

4. Rezumat

Pe 20 aprilie 2010 ochii lumii s-a concentrat pe o platformă de petrol din Golful Mexic, la aproximativ 50 de mile de tarm plutind într-o apă foarte adâncă.

Unitatea mobilă de forare Deepwater Horizon, care a fost folosita pentru a fora un puț de exploatare pentru BP Explorare și Producție, Inc (BP), a explodat violent, a luat foc, si în cele din urmă s-a scufundat, omorând 11 muncitori tragic, rănind grav 17 și alți 98 ușor. Dar asta a fost doar începutul tragediei.Petrolul și alte substanțe de foraj au început imediat sa curga fără încetare pe o suprafata de aproximativ un kilometru si jumatate.

Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon si ulterioara deversare de petrol in Golful Mexicului este de-acum unanim considerata drept cel mai grav dezastru ambiental provocat de om din istorie. “Mareea Neagra” ameninta sa inghita intregul Golf, intreaga coasta meridionala si sud-orientala a Statelor Unite si a Mississippi, si este pe punctul de a se propaga in toate oceanele lumii. A fost un dezastru ecologic de proporții fără precedent. De asemenea, a fost o lovitura devastatoare pentru economia de resurse dependentă de regiune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Explozia Platformei Petroliere Deep Horizon.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA DE CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR