Fierul

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Fierul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Chimie Generala, Chimie Anorganica, Alte Domenii

Extras din document

De o importanta capitala pentru echilibrul sangvin, fierul este mineralul care ar trebui sa trezeasca atentia indeosebi tinerelor femei. Intr¬adevar, acestea sunt predispuse carentelor de fier, cauzate de pierderile pe care le sufera in timpul menstruatiei si de cerintele crescute din timpul sarcinii si al perioadei de alaptare.

Doza zilnica recomandata: 10–18 mg.

Pentru nou¬-nascut si copil (pana la 11 ani) se recomanda 0,1 mg de fier/kg corp; barbatul adult trebuie sa ia 10 mg; adolescentul, 15 mg; adolescenta si femeia adulta, intre 16 si 18 mg; femeia insarcinata si cea care alapteaza, intre 20 si 22 mg (unii merg pana la a recomanda doze ce se situeaza intre 30 si 50 mg).

TRANSPORTUL Sl STOCAREA OXIGENULUI

Aproximativ 75% din continutul de fier al organismului se afla in globulele rosii (hematii) din sange, sub forma hemoglobinei, un compus proteina-fier responsabil de transportul fierului de la plamani spre toate celelalte parti ale corpului. Aproximativ 5% din fierul din organism se afla intr-o substanta numita mioglobina. Aceasta proteina, o forma a hemo¬globinei care se gaseste in muschi, transporta si pastreaza oxigenul, pe care apoi il elibereaza in scopul utilizarii pentru fiecare celula din corp.

PRODUCEREA DE ENERGIE

Fierul este prezent intr-o varietate de enzime, catalizatori care ajuta ca transformarile chimice sa aiba loc, peste tot in organism. Multe dintre enzimele care contin fier sunt implicate in producerea de energie.

SISTEMUL IMUNITAR

Fierul are de asemenea de o importanta capitala in mentinerea multora dintre functiile sistemului nostru imunitar. In timp ce prea mult sau prea putin din acest mineral poate crea neplaceri, cele mai mari probleme se datoreaza carentei de fier. BOLILE CARDIOVASCULARE

Studiile au aratat ca nivelurile ridicate ale fierului, alaturi de alti indicatori ai alimentarii cu fier care sunt ridicati, pot deveni factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Fiecare om ar trebui sa-si monitorizeze aceste niveluri sub control medical.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fierul.doc