Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 7909
Mărime: 441.53KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Timiș
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Termoformarea se bazează pe proprietatea materialelor termoplastice de a-şi modifica forma la o temperatura apropiata de cea de înmuiere, când vâscozitatea lor scade.

Ambalajele termoformate sunt folosite în industria alimentară, şi nu numai, datorită avantajelor pe care le prezintă, productivitate mare (ritm de producţie ridicat); utilizare raţională si foarte economică a surselor de încălzire; uşurinţă în confecţionarea formelor; formarea uşoară a tuturor tipurilor de folii din materiale plastice, chiar şi imprimate, fără afectarea desenului imprimat; obţinerea de ambalaje de tip pierdut (nerecuperabile) ieftine, de forme foarte diferite.

Pentru realizarea ambalajelor termoformate din folii de material plastic s-au conceput si realizat maşini complexe pe care se poate realiza integral ciclul de formare -ambalare. Ele sunt alcătuite din module distincte, fiecare din acestea realizând una din etapele ciclului.

Există însă şi maşini simple din punct de vedere constructiv care pot realiza ambalarea produselor în ambalaje termoformate fie pe suport din carton, fie închise cu folie din acelaşi material, obţinerea acestora făcându-se separat sau chiar pe maşină.

Metode si principii de obţinere a ambalajelor termoformate si semifabricatelor

Sisteme de dozare si ambalare

Se cunosc mai multe metode de realizare a termoformaţelor prezentate schematic în fig. 1 cum ar fi: formarea prin vacuum, formarea cu presiune de aer, formare cu vacuum şi presiune de aer, formare blister-suport, formarea în matriţă, formarea prin curgere.

Formarea prin vacuum (fig.1 a). Folia, prinsă într-o ramă aflată deasupra unei matriţe, având forma produsului de ambalat, este încălzita şi înmuiata cu ajutorul unei surse de căldură. Prin aplicarea de vacuum sub folie, aceasta se întinde şi se mulează după conturul exterior al matriţei. Daca se utilizează o formă masculină procesul se numeşte formare prin învelire, iar dacă se utilizează o formă feminină procesul poartă numele de formare vacuumatică.

Formarea masculină introduce tensiuni mecanice şi da o distribuţie uniforma a materialului, lucru important în general pentru forme mai adânci care tind să producă subţieri excesive în zonele critice. Formarea vacuumaticâ este utilizată la sistemele blister skin, la obţinerea capacelor şi containerelor. Există multe variante ale metodei de bază care se utilizează ca atare sau în combinaţii cu presiune de aer sau cu pistoane şi matriţe.

La formarea cu presiune de aer (fig.1 b), folia preîncâlzită sau nu, este forţată sa intre într-o matriţă feminină sau masculină (obligatoriu încălzită) cu ajutorul unei presiuni de aer comprimat. Metoda este asemănătoare cu formarea prin vacuum folosindu-se însă o presiune de 1,7-20 atm. Se utilizează în general pentru obţinerea unor detalii mai precise, a unor toleranţe mai strânse (=0,05 mm), precum şi (în unele cazuri) a unui timp de formare mai scurt.

Prin această metodă se pot realiza preforme blister, capace, recipiente, etc. Presiunea aerului combinată cu acţiunea unui piston suplimentar (numai pentru folii preîncălzite) permite obţinerea de forme cu adâncimi mai mari şi o distribuţie uniformă a materialului.

Metoda combinata de formare prin vacuum şi presiune de aer (fig.1 c), aplicate distinct pe cele două fete ale foliei, prezintă avantajele ambelor metode, fiind utilizată la realizarea de forme cu detalii mai dificile sau adâncimi mai mari, precum şi acolo unde uniformitatea distribuţiei materialului este un deziderat.

Metode şi principii de obţinere a semifabricatelor şi ambalajelor in cazul metodei de obţinere a preformelor cu suport din carton (fig.1 d), semifabricatul, constituit dintr-un suport de carton cu fereastră decupată şi film din PCV aplicat deja peste aceasta (pe o maşină separată), se aşează peste deschiderea unei matriţe încălzite având forma produsului de ambalat.

Prin aplicare de vacuum sub filmul din material plastic acesta ia forma matriţei care este de obicei cu două cuiburi de formare (matriţa duplex) simultan. Când cartonul este îndoit pe linia dintre cele două semiforme, produsul este încasetat între filmele acesteia, după care prin aplicare de aer cald filmul se muleaza peste produs.

Fig.1 Metode tip de obţinere a ambalajelor termalarmate

a.formare prin vacuum, b. formare cu presiune de aer, c. formare cu vacuum şi presiune de aer, d. formare preforma cu suport, e. formare în matriţa, f. formare prin curgere.

La formarea In matriţă (fig.1 e), folia este preîncâlzită în vederea înmuierii şi apoi formată între două semimatriţe metalice mascul-femela. Prin această metoda se obţin detalii deosebit de precise, însă metoda nu este aşa de flexibilă şi este mai dificilă decât metodele de formare prin vacuum sau cu presiune de aer. Este eficienta pentru productia de serie mare aplicata la obţinerea de forme complexe pentru produse masive şi fragile, din folii din materiale plastice cu porozitate mare (polistiren, poliuretan).

Preview document

Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 1
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 2
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 3
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 4
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 5
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 6
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 7
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 8
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 9
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 10
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 11
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 12
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 13
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 14
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 15
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 16
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 17
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 18
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 19
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 20
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 21
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 22
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 23
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 24
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 25
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 26
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 27
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 28
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 29
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 30
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 31
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 32
Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de fabricație a recipientelor din materiale plastice pentru lichide

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Terminologie. Ambalarea este operația prin care se realizează protejarea produselor în scopul păstrării calităților...

Validarea igienei instalației sanitare din zona de dușuri (vestiare) a unei unități de producție culinară

1. INTRODUCERE - Vestiarele și zona de dușare vor avea pereții și plafoanele din materiale ușor de curățat și igienizat (gresie, faianță,...

Ambalarea pastelor făinoase

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Terminologie Ambalarea este operaţia prin care se realizează protejarea produselor în scopul păstrării calităţilor iniţiale...

Materiale Plastice de Înaltă Tehnologie

Este cunoscut faptul că este nevoie de câteva sute de ani pentru ca plasticul să se descompună natural. Ecoflex®, plasticul complet biodegradabil...

Ai nevoie de altceva?