Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Termoformarea se bazează pe proprietatea materialelor termoplastice de a-şi modifica forma la o temperatura apropiata de cea de înmuiere, când vâscozitatea lor scade.

Ambalajele termoformate sunt folosite în industria alimentară, şi nu numai, datorită avantajelor pe care le prezintă, productivitate mare (ritm de producţie ridicat); utilizare raţională si foarte economică a surselor de încălzire; uşurinţă în confecţionarea formelor; formarea uşoară a tuturor tipurilor de folii din materiale plastice, chiar şi imprimate, fără afectarea desenului imprimat; obţinerea de ambalaje de tip pierdut (nerecuperabile) ieftine, de forme foarte diferite.

Pentru realizarea ambalajelor termoformate din folii de material plastic s-au conceput si realizat maşini complexe pe care se poate realiza integral ciclul de formare -ambalare. Ele sunt alcătuite din module distincte, fiecare din acestea realizând una din etapele ciclului.

Există însă şi maşini simple din punct de vedere constructiv care pot realiza ambalarea produselor în ambalaje termoformate fie pe suport din carton, fie închise cu folie din acelaşi material, obţinerea acestora făcându-se separat sau chiar pe maşină.

Metode si principii de obţinere a ambalajelor termoformate si semifabricatelor

Sisteme de dozare si ambalare

Se cunosc mai multe metode de realizare a termoformaţelor prezentate schematic în fig. 1 cum ar fi: formarea prin vacuum, formarea cu presiune de aer, formare cu vacuum şi presiune de aer, formare blister-suport, formarea în matriţă, formarea prin curgere.

Formarea prin vacuum (fig.1 a). Folia, prinsă într-o ramă aflată deasupra unei matriţe, având forma produsului de ambalat, este încălzita şi înmuiata cu ajutorul unei surse de căldură. Prin aplicarea de vacuum sub folie, aceasta se întinde şi se mulează după conturul exterior al matriţei. Daca se utilizează o formă masculină procesul se numeşte formare prin învelire, iar dacă se utilizează o formă feminină procesul poartă numele de formare vacuumatică.

Formarea masculină introduce tensiuni mecanice şi da o distribuţie uniforma a materialului, lucru important în general pentru forme mai adânci care tind să producă subţieri excesive în zonele critice. Formarea vacuumaticâ este utilizată la sistemele blister skin, la obţinerea capacelor şi containerelor. Există multe variante ale metodei de bază care se utilizează ca atare sau în combinaţii cu presiune de aer sau cu pistoane şi matriţe.

La formarea cu presiune de aer (fig.1 b), folia preîncâlzită sau nu, este forţată sa intre într-o matriţă feminină sau masculină (obligatoriu încălzită) cu ajutorul unei presiuni de aer comprimat. Metoda este asemănătoare cu formarea prin vacuum folosindu-se însă o presiune de 1,7-20 atm. Se utilizează în general pentru obţinerea unor detalii mai precise, a unor toleranţe mai strânse (=0,05 mm), precum şi (în unele cazuri) a unui timp de formare mai scurt.

Prin această metodă se pot realiza preforme blister, capace, recipiente, etc. Presiunea aerului combinată cu acţiunea unui piston suplimentar (numai pentru folii preîncălzite) permite obţinerea de forme cu adâncimi mai mari şi o distribuţie uniformă a materialului.

Metoda combinata de formare prin vacuum şi presiune de aer (fig.1 c), aplicate distinct pe cele două fete ale foliei, prezintă avantajele ambelor metode, fiind utilizată la realizarea de forme cu detalii mai dificile sau adâncimi mai mari, precum şi acolo unde uniformitatea distribuţiei materialului este un deziderat.

Metode şi principii de obţinere a semifabricatelor şi ambalajelor in cazul metodei de obţinere a preformelor cu suport din carton (fig.1 d), semifabricatul, constituit dintr-un suport de carton cu fereastră decupată şi film din PCV aplicat deja peste aceasta (pe o maşină separată), se aşează peste deschiderea unei matriţe încălzite având forma produsului de ambalat.

Prin aplicare de vacuum sub filmul din material plastic acesta ia forma matriţei care este de obicei cu două cuiburi de formare (matriţa duplex) simultan. Când cartonul este îndoit pe linia dintre cele două semiforme, produsul este încasetat între filmele acesteia, după care prin aplicare de aer cald filmul se muleaza peste produs.

Fig.1 Metode tip de obţinere a ambalajelor termalarmate

a.formare prin vacuum, b. formare cu presiune de aer, c. formare cu vacuum şi presiune de aer, d. formare preforma cu suport, e. formare în matriţa, f. formare prin curgere.

La formarea In matriţă (fig.1 e), folia este preîncâlzită în vederea înmuierii şi apoi formată între două semimatriţe metalice mascul-femela. Prin această metoda se obţin detalii deosebit de precise, însă metoda nu este aşa de flexibilă şi este mai dificilă decât metodele de formare prin vacuum sau cu presiune de aer. Este eficienta pentru productia de serie mare aplicata la obţinerea de forme complexe pentru produse masive şi fragile, din folii din materiale plastice cu porozitate mare (polistiren, poliuretan).

Fisiere in arhiva (1):

  • Folii - Pungi Polimerice de Uz Alimentar.doc